reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Společenské šaty pro každou příležitost

 
celý článek | Kateřina Pořízová | přečteno: 31164x 2015.05.29

Krásné ruce a nehty zazáří především v létě

 
celý článek | Admin | přečteno: 30743x 2016.06.26

Co na špatná játra

 
celý článek | Admin | přečteno: 31551x 2014.11.13

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Španělské osvěžení do horkých dnů: vyzkoušejte tři tradiční studené polévky

 
Španělské osvěžení do horkých dnů: vyzkoušejte tři tradiční studené polévky

Když teploty stoupají, Španělé sahají po svých osvědčených pokladech - studených polévkách, které spojují chuť, jednoduchost a svěžest. Tři z nich by měl znát každý milovník středomořské kuchyně: gazpacho, salmorejo a ajoblanco. Připravte si je doma a užijte si atmosféru Andalusie na talíři.

 

Gazpacho - ikona španělského léta

Svěží, rajčatová a plná zeleniny. Gazpacho je královnou studených polévek. Ideální, když nechcete trávit ani minutu u sporáku.

Ingredience (4 porce):

1 kg zralých rajčat

1 salátová okurka

1 zelená paprika

1 malá cibule

2 stroužky česneku

50 ml extra panenského olivového oleje

2 lžíce vinného octa

sůl, pepř, studená voda podle potřeby

Postup:

Všechnu zeleninu nakrájejte na kousky, vložte do mixéru spolu s olejem, octem, solí a pepřem. Rozmixujte dohladka, podle potřeby přidejte studenou vodu. Podávejte vychlazené, ozdobené nasekanou zeleninou nebo krutony.

Salmorejo - krémovější bratr gazpacha

Salmorejo pochází z Córdoby a má hustší, sametovou konzistenci díky pečivu a extra dávce olivového oleje. Skvěle chutná s vajíčkem a šunkou serrano.

Ingredience (4 porce):

1 kg zralých rajčat

150 g bílého chleba (nejlépe den starého)

1 stroužek česneku

100 ml extra panenského olivového oleje

1 lžíce vinného octa

sůl

vařená vejce a plátky jamón serrano na ozdobu

Postup:

Rajčata spařte, oloupejte a nakrájejte. Chleba namočte ve vodě a vymačkejte. Vše vložte do mixéru s česnekem, olejem, octem a solí. Mixujte do hladka a vychlaďte. Podávejte s nasekaným vejcem a šunkou.

Ajoblanco - krém z mandlí a česneku

Ajoblanco je jemná, bílá polévka z Andalusie, která kombinuje chuť mandlí, česneku a olivového oleje. Překvapivě skvěle se chutná s bílými hrozny.

Ingredience (4 porce):

200 g blanšírovaných mandlí

2 stroužky česneku

150 g bílého chleba

100 ml extra panenského olivového oleje

2 lžíce vinného octa

500 ml studené vody

sůl

hrozny na ozdobu

Postup:

Chleba namočte, mandle a česnek rozmixujte s trochou vody. Přidejte chleba, olej, ocet, sůl a zbytek vody, mixujte do krémové konzistence. Polévku vychlaďte a podávejte s hroznovým vínem.
 

TIP:
Sáhněte po hotových verzích gazpacha a salmoreja od Villaolivo, které stačí jen vychladit a servírovat. Obě varianty si můžete koupit i na eDelikatesy.cz, kde najdete spoustu dalších španělských specialit.

 

2025.08.15 | Nina Albertová | přečteno: 42x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: jídlo recepty polévky Španělsko léto

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jak vybrat tu pravou sedací soupravu do svého domova? Položte si těchto 5 zásadních otázek.

Sedací souprava bývá dominantou obývacího pokoje. A také místem, kde trávíme s rodinou a přáteli dost času. Při jejím vý...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2021.02.13 | přečteno: 31924x

Proč jsou Beskydy tolik oblíbeným místem

Moravskoslezské Beskydy se nacházejí na severovýchodě Moravy u hranic se Slovenskem. Jsou úchvatné díky malebné přírodě,...
 
celý článek | Nina Albertová | 2025.03.18 | přečteno: 439x

Přejete si mít krásné vlasy i v zimě? Naše tipy vám pomohou

Abyste měla zdravé a lesklé vlasy i v chladném počasí, které vlasy poškozuje, musíte se o ně starat. V našem článku jsme...
 
celý článek | Lea Kubová | 2019.12.08 | přečteno: 30758x

Zázrak jménem rýmovník

Podzim patří mezi nejbarevnější roční období. Vnímání přírodních krás vám ale může překazit nachlazení a rýma, které ...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.11.06 | přečteno: 32454x
 

Portál pro ženy