reklama 1 v magazínu pro ženy

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Španělské osvěžení do horkých dnů: vyzkoušejte tři tradiční studené polévky

 
Španělské osvěžení do horkých dnů: vyzkoušejte tři tradiční studené polévky

Když teploty stoupají, Španělé sahají po svých osvědčených pokladech - studených polévkách, které spojují chuť, jednoduchost a svěžest. Tři z nich by měl znát každý milovník středomořské kuchyně: gazpacho, salmorejo a ajoblanco. Připravte si je doma a užijte si atmosféru Andalusie na talíři.

 

Gazpacho - ikona španělského léta

Svěží, rajčatová a plná zeleniny. Gazpacho je královnou studených polévek. Ideální, když nechcete trávit ani minutu u sporáku.

Ingredience (4 porce):

1 kg zralých rajčat

1 salátová okurka

1 zelená paprika

1 malá cibule

2 stroužky česneku

50 ml extra panenského olivového oleje

2 lžíce vinného octa

sůl, pepř, studená voda podle potřeby

Postup:

Všechnu zeleninu nakrájejte na kousky, vložte do mixéru spolu s olejem, octem, solí a pepřem. Rozmixujte dohladka, podle potřeby přidejte studenou vodu. Podávejte vychlazené, ozdobené nasekanou zeleninou nebo krutony.

Salmorejo - krémovější bratr gazpacha

Salmorejo pochází z Córdoby a má hustší, sametovou konzistenci díky pečivu a extra dávce olivového oleje. Skvěle chutná s vajíčkem a šunkou serrano.

Ingredience (4 porce):

1 kg zralých rajčat

150 g bílého chleba (nejlépe den starého)

1 stroužek česneku

100 ml extra panenského olivového oleje

1 lžíce vinného octa

sůl

vařená vejce a plátky jamón serrano na ozdobu

Postup:

Rajčata spařte, oloupejte a nakrájejte. Chleba namočte ve vodě a vymačkejte. Vše vložte do mixéru s česnekem, olejem, octem a solí. Mixujte do hladka a vychlaďte. Podávejte s nasekaným vejcem a šunkou.

Ajoblanco - krém z mandlí a česneku

Ajoblanco je jemná, bílá polévka z Andalusie, která kombinuje chuť mandlí, česneku a olivového oleje. Překvapivě skvěle se chutná s bílými hrozny.

Ingredience (4 porce):

200 g blanšírovaných mandlí

2 stroužky česneku

150 g bílého chleba

100 ml extra panenského olivového oleje

2 lžíce vinného octa

500 ml studené vody

sůl

hrozny na ozdobu

Postup:

Chleba namočte, mandle a česnek rozmixujte s trochou vody. Přidejte chleba, olej, ocet, sůl a zbytek vody, mixujte do krémové konzistence. Polévku vychlaďte a podávejte s hroznovým vínem.
 

TIP:
Sáhněte po hotových verzích gazpacha a salmoreja od Villaolivo, které stačí jen vychladit a servírovat. Obě varianty si můžete koupit i na eDelikatesy.cz, kde najdete spoustu dalších španělských specialit.

 

2025.08.15 | Nina Albertová | přečteno: 31398x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: jídlo recepty polévky Španělsko léto

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Péče o pleť v zimě

Víte, jak se správně starat o pleť v zimním období? Venkovní mráz a přetopené místnosti se dokážou na naši pleti...
 
celý článek | Aneta Vlkanová | 2013.12.18 | přečteno: 31384x

Barevné zdraví. Kustovnice a mangold

Je tu jaro a s ním i nové přívaly energie. Někdy to ale tak nějak nefunguje a vás možná přepadají spíš stavy jarní únavy...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.04.27 | přečteno: 31387x

Šperky jsou tradičním dárkem pod stromeček. Proč tuto tradici porušovat?

Každý rok má mnoho z nás v tomto období naprosto zamotanou hlavu tím, komu pořídit jaký dárek. Kdyby všechno zařídil ten...
 
celý článek | Lea Kubová | 2019.11.28 | přečteno: 31375x

Svatební listina snadno a rychle

Svatba je životním krokem, který by si měl zamilovaný pár náležitě užít. Místo toho jsou však přípravy svatebního dne...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.06.16 | přečteno: 31409x
 

Portál pro ženy