newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Španělské osvěžení do horkých dnů: vyzkoušejte tři tradiční studené polévky

 
Španělské osvěžení do horkých dnů: vyzkoušejte tři tradiční studené polévky

Když teploty stoupají, Španělé sahají po svých osvědčených pokladech - studených polévkách, které spojují chuť, jednoduchost a svěžest. Tři z nich by měl znát každý milovník středomořské kuchyně: gazpacho, salmorejo a ajoblanco. Připravte si je doma a užijte si atmosféru Andalusie na talíři.

 

Gazpacho - ikona španělského léta

Svěží, rajčatová a plná zeleniny. Gazpacho je královnou studených polévek. Ideální, když nechcete trávit ani minutu u sporáku.

Ingredience (4 porce):

1 kg zralých rajčat

1 salátová okurka

1 zelená paprika

1 malá cibule

2 stroužky česneku

50 ml extra panenského olivového oleje

2 lžíce vinného octa

sůl, pepř, studená voda podle potřeby

Postup:

Všechnu zeleninu nakrájejte na kousky, vložte do mixéru spolu s olejem, octem, solí a pepřem. Rozmixujte dohladka, podle potřeby přidejte studenou vodu. Podávejte vychlazené, ozdobené nasekanou zeleninou nebo krutony.

Salmorejo - krémovější bratr gazpacha

Salmorejo pochází z Córdoby a má hustší, sametovou konzistenci díky pečivu a extra dávce olivového oleje. Skvěle chutná s vajíčkem a šunkou serrano.

Ingredience (4 porce):

1 kg zralých rajčat

150 g bílého chleba (nejlépe den starého)

1 stroužek česneku

100 ml extra panenského olivového oleje

1 lžíce vinného octa

sůl

vařená vejce a plátky jamón serrano na ozdobu

Postup:

Rajčata spařte, oloupejte a nakrájejte. Chleba namočte ve vodě a vymačkejte. Vše vložte do mixéru s česnekem, olejem, octem a solí. Mixujte do hladka a vychlaďte. Podávejte s nasekaným vejcem a šunkou.

Ajoblanco - krém z mandlí a česneku

Ajoblanco je jemná, bílá polévka z Andalusie, která kombinuje chuť mandlí, česneku a olivového oleje. Překvapivě skvěle se chutná s bílými hrozny.

Ingredience (4 porce):

200 g blanšírovaných mandlí

2 stroužky česneku

150 g bílého chleba

100 ml extra panenského olivového oleje

2 lžíce vinného octa

500 ml studené vody

sůl

hrozny na ozdobu

Postup:

Chleba namočte, mandle a česnek rozmixujte s trochou vody. Přidejte chleba, olej, ocet, sůl a zbytek vody, mixujte do krémové konzistence. Polévku vychlaďte a podávejte s hroznovým vínem.
 

TIP:
Sáhněte po hotových verzích gazpacha a salmoreja od Villaolivo, které stačí jen vychladit a servírovat. Obě varianty si můžete koupit i na eDelikatesy.cz, kde najdete spoustu dalších španělských specialit.

 

2025.08.15 | Nina Albertová | přečteno: 278x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: jídlo recepty polévky Španělsko léto

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Alexandr (19): Jsem gay. Jak to přiznat homofobnímu tátovi?

Možná se divíte, že Vám píše dotaz muž. Ale po přečtení asi pochopíte, že mi ženský svět není tak vzdálený. Můj příběh j...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.06.27 | přečteno: 31466x

Všeho moc škodí. I péče o krásu. Co děláme špatně?

Peelingy, bělení zubů, vtírání krému na oční vrásky každých 10 minut. A další a další věci. I v péči o sebe platí, že ně...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.03.15 | přečteno: 31074x

Význam symbolů, které se nejčastěji objevují ve spánku

Některé symboly ve snech mohou mít pro vaši osobnost velmi důležitý význam. Často jde totiž o odraz toho, co se skrývá h...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.07.23 | přečteno: 31119x

Sebepoznání

Sebepoznání Určitě při mnoha životních situacích sedáváte s hlavou v dlaních a ptáte se, kdo vlastně js...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2013.12.18 | přečteno: 30970x
 

Portál pro ženy