newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Slovníček wellness pojmů – 1. díl

 
Slovníček wellness pojmů – 1. díl

Vyznáte se ve světě wellness?  Výrazů, procedur, nových metod a potravin je požehnaně a navíc stále nové vznikají. Proto pro vás máme malý slovníček termínů, na které můžete narazit v oblasti péče o zdraví.

 

 

Ajurvéda

Starobylý léčebný systém pocházející ze starověké Indie. Je založena na kombinaci léčby těla, mysli i duše a to zejména správnou stravou, bylinnými preparáty a léčebnými procedurami (olejovými masážemi).

Bikram jóga

Druh jógy, kterou založil a do celého světa rozšířil uznávaný učitel Bikram Choudhury. Cvičí se dané sestavy v 90ti minutových lekcích v sále vytopeném na 42°C. Zajímavostí je, že všichni instruktoři bikram jógy na světě musí projít školením od samotného Bikrama Choudhuryho.

Celostní medicína

Medicína, která na rozdíl od tradiční, nahlíží na člověka komplexně, tedy jako na jednotu těla, ducha i mysli. Mezi celostní medicínu řadíme tradiční čínskou medicínu, homeopatii a další alternativní přístupy. Zabývají se jí ale i tradiční lékaři a kombinují ji se západní medicínou v běžné praxi.

Detoxikační masáž

Příjemná masážní procedura, která přispívá k odplavení škodlivin a toxinů z těla. Detoxikační masáž se může provádět pomocí bylin, olejů nebo např. účinného medu. Vhodné je ji kombinovat s dalšími podpůrnými procedurami jako jsou inhalace bylin nebo tělové zábaly.

Endogenní dýchání

Metoda využívající speciálního dýchacího trenažéru, tzv. Frolova dýchacího trenažéru. Pravidelné cvičení endogenního dýchání podle autora vede ke zlepšení imunity, snížení krevního tlaku, zlepšení funkce srdce a cév a dalším pozitivním změnám v lidském těle.

Floating (floatační vana)

Koupel ve vodě přibližující stav beztíže. Do vodní lázně se používá roztok síranu hořečnatého a voda se podobá té z mrtvého moře. Při floatingu dochází k příjemnému uvolnění a stavu maximální relaxace.

Gemmoterapie

Léčebná metoda, která využívá zárodky rostlin, nejčastěji jejich pupeny, někdy bývá také nazývána „pupenovou medicínou“. V pupenech rostlin je údajně mnohokráte více účinných látek než v dospělých rostlinách.

Hot jóga

Hot jóga je v podstatě stejný druh cvičení jako „bikram jóga“. Cvičí se jógové sestavy v místnosti vyhřáté až na 42°C. Na rozdíl od originální bikram jógy ale instruktoři nejsou nijak speciálně proškolováni a jedná se tak tedy pouze o klasickou jógu cvičenou v horké místnosti. Mezi bikramisti je hot jóga odsuzována pro neodbornost a napodobování.

 

2016.02.18 | Nikol Mohoritová | přečteno: 30078x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: wellness spa zdraví

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Provensálský styl bydlení: zařiďte si obývací pokoj tomto stylu

Levandule, pastelové vzory, jednoduché dekorace a přírodní materiály. Říká vám to něco? Řeč je o provensálském stylu, je...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2023.03.11 | přečteno: 30302x

6 nejvtipnějších svatebních darů

Na svatbách se tradičně sejde spousta rozličných svatebních darů. Někteří hosté dávají přednost darům finančním, za k...
 
celý článek | Nikol Mohoritová | 2014.05.19 | přečteno: 30075x

Cenopády.cz – nový způsob nakupování

Včera jsme spustili zajímavou soutěž s portálem Cenopády.cz, pojďme si ale tento web také trochu představit, jde toti...
 
celý článek | Admin | 2014.09.18 | přečteno: 30021x

Boty...vášeň či úchylka

Určitě každá z nás má ve svém botníku několik párů botiček. Ať už jsou to kozačky, lodičky, baleríny, kecky, žabky…. A a...
 
celý článek | Zuzana Ditzelová | 2014.03.30 | přečteno: 30194x
 

Portál pro ženy