newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

reklama 6 v magazínu pro ženy

Cheesecake

 
Cheesecake

První zmínky o tvarohovém koláči podobnému dnešním cheesecaku pocházejí už z osmého století před naším letopočtem. Původní receptura byla z antickéhocka rozšířena Římany do celé Evropy. Místní obyvatelé jej dokázali transformovat do řady různých podob, které dnes běžně pečeme, kupujeme, nebo přikusujeme v oblíbeném podniku v kávě. V současné době ale cheesecake známe jako recept typicky americký. Evropští emigranti si recept odvezli s sebou i do Ameriky a dali tak tomuto koláči nový domov a konečnou podobu. I napříč Amerikou samozřejmě potkáme různé varianty tohoto dezertu – cheesecaky pečené i nepečené, s ovocem i bez, s čokoládou, s karamelem…. Všechny mají ale základ z drcených sušenek a sýrovou, potažmo tvarohovou náplň.

 

První zmínky o tvarohovém koláči podobnému dnešním cheesecaku pocházejí už z osmého století před naším letopočtem. Původní receptura byla z antickéhocka rozšířena Římany do celé Evropy. Místní obyvatelé jej dokázali transformovat do řady různých podob, které dnes běžně pečeme, kupujeme, nebo přikusujeme v oblíbeném podniku v kávě. V současné době ale cheesecake známe jako recept typicky americký. Evropští emigranti si recept odvezli s sebou i do Ameriky a dali tak tomuto koláči nový domov a konečnou podobu. I napříč Amerikou samozřejmě potkáme různé varianty tohoto dezertu – cheesecaky pečené i nepečené, s ovocem i bez, s čokoládou, s karamelem…. Všechny mají ale základ z drcených sušenek a sýrovou, potažmo tvarohovou náplň.

 

Co budete potřebovat?

Na korpus:

  • 180-200g  sušenek (Clubka, Orea, Lotusky, Bebe,…)
  • 2 lžíce cukru (já jsem použila třtinový)
  • 60g přepuštěného másla
  • Lžička skořice

Na náplň:

  • 700 g tvarohu, mascarpone nebo smetanového sýru (případně kombinace sýra a mascarpone zhruba půl na půl) – já používám vždy tvaroh
  •  200g cukru (já dala zase třtinový)
  • 120ml smetana ke šlehání
  • 4 celá vejce
  • 2 žloutky
  • 2 balíčky vanilkového nebo vanilinového cukru
  • 1 vanilkový lusk

 

 

Co s tím vším?

Dortovou formu o průměru 26cm vyložíme pečícím papírem.  Přichystáme si suroviny na korpus – sušenky, skořici, cukr a rozpuštěné máslo. Sušenky vložíme do mixéru a rtíme do hladka. Přidáme cukr, skořici a máslo a v mixéru znovu pečlivě promícháme, až vznikne hrubší, ale jednotná hmota. Sušenkovým základem vyložíme dortovou formu – dno a okraje asi do poloviny stěn formy. Korpus dáme péct na 10-15 minut do trouby vyhřáté na 190°C.

Připravíme si ingredience na tvarohovou část, tedy tvaroh, cukr, smetanu, vejce, vanilkový lusk a vanilkový cukr.  Je ideální, aby všechny jednotlivé složky měly před zpracováním pokojovou teplotu. Tvaroh si dáme do mísy, přidáme cukr a vanilkový cukr. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, vyškrábneme dužinu a přidáme ji k tvarohu. Ingredience promíchámitá hmota. Postupně po jednom přidáme vejce a žloutky a znovu prošleháme. Vejce ale nesmíme přešlehat. Poté přilijeme nevyšlehanou smetanu a znovu vmícháme. Tvarohovou směs vlijeme na upečený korpus. Vložíme znovu do trouby a pečeme asi 45 minut na 175°C, respektive do té doby, než povrch začne tmavnout a tuhnout, přičemž střed o průměru asi 5 cm by měl zůstat stále mírně třepavý.

 

Dobrá rada nakonec:

  • Ingredience, které skladujete v lednici, je před zpracováním vždy dobré nechat dojít pokojové teploty.
  • Míru upečení dortu nikdy nekontrolujte klasickým vpichem špejle. Dort by se Vám úplně propadl.
  • Pokud by u Vás doma byl zájem část dortu si zamrazit „na horší časy“ (k čemuž pravděpodobně nikdy nedojde), nedělejte to. Tento dort je určen prakticky k okamžité spotřebě.
  • Dort určitě nejezte teplý. Typickou a správnou konzistenci získá až dostatečným vychlazením.

2012.12.30 | Sabina Stehnová | přečteno: 14420x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: recepty; cheesecake; tvarohový koláč

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jak si vyrobit domácí droždí? Přinášíme 3+1 recepty na vlastní kvasnice

Současná situace s pandemií koronaviru a obava z možné nákazy přiměla hodně lidí sáhnout po receptech svých maminek a ba...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2020.04.08 | přečteno: 2103x

Zimní dovolená na horách? I v Česku si užijete skvělé lyžování

Blíží se zima a s ní i skvělé možnosti vyžití při zimních sportech. Některá lyžařská střediska už začala zasněžovat své ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2020.11.23 | přečteno: 507x

Knoflíková či vosková? Znovuobjevené kouzlo batiky

Knoflíková či vosková batika jsou novými technikami batiky, které přinášejí látkám nové kouzlo. A to je moc dobře, proto...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2020.07.28 | přečteno: 774x

5 tipů na krásné podzimní boty

Sandálky je třeba vyměnit za tenisky a polobotky. Podzim se blíží, s ním i nižší teploty a sychravé počasí. Přizpůsobte ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2018.09.07 | přečteno: 6566x
 

Portál pro ženy