newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

reklama 6 v magazínu pro ženy

Cheesecake

 
Cheesecake

První zmínky o tvarohovém koláči podobnému dnešním cheesecaku pocházejí už z osmého století před naším letopočtem. Původní receptura byla z antickéhocka rozšířena Římany do celé Evropy. Místní obyvatelé jej dokázali transformovat do řady různých podob, které dnes běžně pečeme, kupujeme, nebo přikusujeme v oblíbeném podniku v kávě. V současné době ale cheesecake známe jako recept typicky americký. Evropští emigranti si recept odvezli s sebou i do Ameriky a dali tak tomuto koláči nový domov a konečnou podobu. I napříč Amerikou samozřejmě potkáme různé varianty tohoto dezertu – cheesecaky pečené i nepečené, s ovocem i bez, s čokoládou, s karamelem…. Všechny mají ale základ z drcených sušenek a sýrovou, potažmo tvarohovou náplň.

 

První zmínky o tvarohovém koláči podobnému dnešním cheesecaku pocházejí už z osmého století před naším letopočtem. Původní receptura byla z antickéhocka rozšířena Římany do celé Evropy. Místní obyvatelé jej dokázali transformovat do řady různých podob, které dnes běžně pečeme, kupujeme, nebo přikusujeme v oblíbeném podniku v kávě. V současné době ale cheesecake známe jako recept typicky americký. Evropští emigranti si recept odvezli s sebou i do Ameriky a dali tak tomuto koláči nový domov a konečnou podobu. I napříč Amerikou samozřejmě potkáme různé varianty tohoto dezertu – cheesecaky pečené i nepečené, s ovocem i bez, s čokoládou, s karamelem…. Všechny mají ale základ z drcených sušenek a sýrovou, potažmo tvarohovou náplň.

 

Co budete potřebovat?

Na korpus:

  • 180-200g  sušenek (Clubka, Orea, Lotusky, Bebe,…)
  • 2 lžíce cukru (já jsem použila třtinový)
  • 60g přepuštěného másla
  • Lžička skořice

Na náplň:

  • 700 g tvarohu, mascarpone nebo smetanového sýru (případně kombinace sýra a mascarpone zhruba půl na půl) – já používám vždy tvaroh
  •  200g cukru (já dala zase třtinový)
  • 120ml smetana ke šlehání
  • 4 celá vejce
  • 2 žloutky
  • 2 balíčky vanilkového nebo vanilinového cukru
  • 1 vanilkový lusk

 

 

Co s tím vším?

Dortovou formu o průměru 26cm vyložíme pečícím papírem.  Přichystáme si suroviny na korpus – sušenky, skořici, cukr a rozpuštěné máslo. Sušenky vložíme do mixéru a rtíme do hladka. Přidáme cukr, skořici a máslo a v mixéru znovu pečlivě promícháme, až vznikne hrubší, ale jednotná hmota. Sušenkovým základem vyložíme dortovou formu – dno a okraje asi do poloviny stěn formy. Korpus dáme péct na 10-15 minut do trouby vyhřáté na 190°C.

Připravíme si ingredience na tvarohovou část, tedy tvaroh, cukr, smetanu, vejce, vanilkový lusk a vanilkový cukr.  Je ideální, aby všechny jednotlivé složky měly před zpracováním pokojovou teplotu. Tvaroh si dáme do mísy, přidáme cukr a vanilkový cukr. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, vyškrábneme dužinu a přidáme ji k tvarohu. Ingredience promíchámitá hmota. Postupně po jednom přidáme vejce a žloutky a znovu prošleháme. Vejce ale nesmíme přešlehat. Poté přilijeme nevyšlehanou smetanu a znovu vmícháme. Tvarohovou směs vlijeme na upečený korpus. Vložíme znovu do trouby a pečeme asi 45 minut na 175°C, respektive do té doby, než povrch začne tmavnout a tuhnout, přičemž střed o průměru asi 5 cm by měl zůstat stále mírně třepavý.

 

Dobrá rada nakonec:

  • Ingredience, které skladujete v lednici, je před zpracováním vždy dobré nechat dojít pokojové teploty.
  • Míru upečení dortu nikdy nekontrolujte klasickým vpichem špejle. Dort by se Vám úplně propadl.
  • Pokud by u Vás doma byl zájem část dortu si zamrazit „na horší časy“ (k čemuž pravděpodobně nikdy nedojde), nedělejte to. Tento dort je určen prakticky k okamžité spotřebě.
  • Dort určitě nejezte teplý. Typickou a správnou konzistenci získá až dostatečným vychlazením.

2012.12.30 | Sabina Stehnová | přečteno: 21435x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: recepty; cheesecake; tvarohový koláč

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Manželství a láska

Manželství je svazek dvou lidí, kteří si slibují věrnost a lásku po celý život. Má dnes sice trochu jiný význam, než tom...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.10.10 | přečteno: 642x

Vybíráme tu pravou sedací soupravu do obývacího pokoje

Obývací pokoj je místností, kde obvykle trávíme nejvíce času. Jeho vybavení by mělo být pohodlné, ale také dostatečně...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.09.24 | přečteno: 15654x

Jak si vybrat svou jarní kabelku?

Jaro je tady, zimní oblečení nadobro uložíme na dno skříně a začneme „hledat“ nové jarní kousky. Chtělo b...
 
celý článek | Admin | 2014.03.21 | přečteno: 16387x

Proč jsem ráda ženou

Kolikrát v životě slýchám, že chlapi to mají lehčí. Nevím, nemám ten pocit. A rozhodně jim nezávidím. Užívám si toho,...
 
celý článek | Beáta Matyášová | 2013.03.15 | přečteno: 15891x
 

Portál pro ženy