reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Vyhrajte dvě letenky do Evropy

 
celý článek | Admin | přečteno: 30622x 2014.04.16

Odkud se rodí sebevědomí

 
celý článek | Lea Kubová | přečteno: 30842x 2019.10.01

Těhotenské testy

 
celý článek | Veronika Tvarůžková | přečteno: 30676x 2016.04.12

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Slávky na víně

 
Slávky na víně

 

Dnes si připravíme dobrotu s vůní léta. Asi neznám člověka, který by na dovolené u moře alespoň jednou neochutnal mušle. A protože se dají snadno koupit i u nás, a jejich příprava samotná je naprosto nenáročná a rychlá, sepsala jsem pro vás, jak se jedí mušle u nás.

 

Jediné, co není pro slabší povahy, je příprava na přípravu a myšlenka, že budete vlastně čistit a vařit živého živočicha.

Naprostým začátkem všeho, hned po nákupu (např. v Makru, nebo Ocean48), je mušle přebrat a vyčistit. Hned v úvodu vyhodíme mušle, které jsou poškozené (děravé) a mušle, které jsou otevřené a na poklepání nereagují tím, že se zavřou (ty jsou s největší pravděpodobností mrtvé).

Potom se nevyhneme tomu, že budeme muset každou mušli zvlášť vzít do ruky a kartáčkem očistit a potom se s ní poprat. Doslova, z většiny mušlí bude čouhat chuchvalec čehosi (trávy, řasy), kterou si chudák mušle nestihla dojíst, než byla odlovena. A tenhle zbytek stravy je potřeba z lastury a „tlamičky“ mušle vytáhnout. Uděláme to tak, že uchopíme mušli za špičatější konec a „trávu“ budeme táhnout směrem k oblejšímu. Sílu, kterou budete táhnout, si musíte vyzkoušet sami, chce to trávu vytáhnout, ale nepřetrhnout. Protože mušle jsou mrchy a pokud se vám nepodaří vytáhnout na první pokus a trávu zatrhnete, mušle ten zbyteček, který se budete snažit uchopit, abyste mohli pokračovat, vcucne do lastury a už se k němu nedostanete. Ale i tak to není žádná tragédie, maximálně skřoupnete nějaké zrnko písku při konzumaci ;)

Teď máte to nejhorší za sebou, hodinu čištění a přetahování, při které se ozývají různé zvuky a mlaskání všech zúčastněných (vás i mušlí). A teď už k samotnému vaření.

Co budeme potřebovat:

  •          1 až 2 kila živých slávek
  •          Olivový olej
  •          Šalotku
  •          Česnek
  •          Bílé víno (asi deci a kousek)
  •          Kapku vývaru
  •          Sůl a pepř
  •          Petržel, a klidně chilli (čerstvé)

Všeho tak nějak přiměřeně

Očistíme šalotku a česnek a nakrájíme je (šalotku na větší kousky, česnek třeba na plátky, kdo chce i nadrobno krájené chilli), vhodíme do rozpáleného oleje, lehce orestujeme a zalijeme bílým vínem, já nechávám víno hodně vyvařit a přilévám vývar (přeci jen tím krmím děti). V hrnci je tak centimetr a půl tekutiny a do té vysypeme slávky. Osolíme, opepříme a opatrně promícháme a přiklopíme poklicí (hrnec je lepší široký a nízký). Vaříme tak 5 až 6 minut (já zasypu petrželkou až těsně před koncem). Během vaření budou pod pokličkou mušle krásně pukat, jak se budou otevírat.

Při servírování na talíř ještě zkontrolujeme, jestli nezůstala nějaká mušle zavřená (tu nekompromisně vyhodíme). Nakrájíme čerstvou bagetku, vrhneme se na tu dobrotu, mušle vylupujeme pomocí půlky lastury a v tom úžasném sosíku máčíme bagetu….

 

A klidně v únoru a na Moravě ;)

Dobrou chuť

2014.03.06 | Andrea Tomanová | přečteno: 30737x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Slávky;recept;mušle na víně

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Letní festivaly jsou již za rohem!

Jste milovníky kulturních akcí? Máte rádi koncerty a jejich výjimečnou atmosféru? V tom případě vás potěšíme upozorněním...
 
celý článek | Petra Zápotočná | 2018.05.20 | přečteno: 30740x

Lázně v průběhu času. Od antických až po ty dnešní

Antické lázně pro nás nejsou žádnou novinkou. Známe je z nejrůznějších historických filmů a dokumentů. Lázně byly ve sta...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.11.13 | přečteno: 30939x

Stylová móda pro muže II.: Pánské pletené svetry se s úspěchem vrací na módní výsluní

Také se s chutí zachumláte do hřejivého pleteného svetru, jakmile venkovní teploty klesnou opovážlivě nízko a vy...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.11.04 | přečteno: 32214x

8 tipů, jak si zefektivnit a ulehčit pravidelné uklízení domácnosti

Pravidelný úklid domácnosti není pro většinu lidí žádná zábava, spíše nutná a nudná součást života, kterou musíme tolero...
 
celý článek | Lea Kubová | 2023.07.22 | přečteno: 1625x
 

Portál pro ženy