newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Slávky na víně

 
Slávky na víně

 

Dnes si připravíme dobrotu s vůní léta. Asi neznám člověka, který by na dovolené u moře alespoň jednou neochutnal mušle. A protože se dají snadno koupit i u nás, a jejich příprava samotná je naprosto nenáročná a rychlá, sepsala jsem pro vás, jak se jedí mušle u nás.

 

Jediné, co není pro slabší povahy, je příprava na přípravu a myšlenka, že budete vlastně čistit a vařit živého živočicha.

Naprostým začátkem všeho, hned po nákupu (např. v Makru, nebo Ocean48), je mušle přebrat a vyčistit. Hned v úvodu vyhodíme mušle, které jsou poškozené (děravé) a mušle, které jsou otevřené a na poklepání nereagují tím, že se zavřou (ty jsou s největší pravděpodobností mrtvé).

Potom se nevyhneme tomu, že budeme muset každou mušli zvlášť vzít do ruky a kartáčkem očistit a potom se s ní poprat. Doslova, z většiny mušlí bude čouhat chuchvalec čehosi (trávy, řasy), kterou si chudák mušle nestihla dojíst, než byla odlovena. A tenhle zbytek stravy je potřeba z lastury a „tlamičky“ mušle vytáhnout. Uděláme to tak, že uchopíme mušli za špičatější konec a „trávu“ budeme táhnout směrem k oblejšímu. Sílu, kterou budete táhnout, si musíte vyzkoušet sami, chce to trávu vytáhnout, ale nepřetrhnout. Protože mušle jsou mrchy a pokud se vám nepodaří vytáhnout na první pokus a trávu zatrhnete, mušle ten zbyteček, který se budete snažit uchopit, abyste mohli pokračovat, vcucne do lastury a už se k němu nedostanete. Ale i tak to není žádná tragédie, maximálně skřoupnete nějaké zrnko písku při konzumaci ;)

Teď máte to nejhorší za sebou, hodinu čištění a přetahování, při které se ozývají různé zvuky a mlaskání všech zúčastněných (vás i mušlí). A teď už k samotnému vaření.

Co budeme potřebovat:

  •          1 až 2 kila živých slávek
  •          Olivový olej
  •          Šalotku
  •          Česnek
  •          Bílé víno (asi deci a kousek)
  •          Kapku vývaru
  •          Sůl a pepř
  •          Petržel, a klidně chilli (čerstvé)

Všeho tak nějak přiměřeně

Očistíme šalotku a česnek a nakrájíme je (šalotku na větší kousky, česnek třeba na plátky, kdo chce i nadrobno krájené chilli), vhodíme do rozpáleného oleje, lehce orestujeme a zalijeme bílým vínem, já nechávám víno hodně vyvařit a přilévám vývar (přeci jen tím krmím děti). V hrnci je tak centimetr a půl tekutiny a do té vysypeme slávky. Osolíme, opepříme a opatrně promícháme a přiklopíme poklicí (hrnec je lepší široký a nízký). Vaříme tak 5 až 6 minut (já zasypu petrželkou až těsně před koncem). Během vaření budou pod pokličkou mušle krásně pukat, jak se budou otevírat.

Při servírování na talíř ještě zkontrolujeme, jestli nezůstala nějaká mušle zavřená (tu nekompromisně vyhodíme). Nakrájíme čerstvou bagetku, vrhneme se na tu dobrotu, mušle vylupujeme pomocí půlky lastury a v tom úžasném sosíku máčíme bagetu….

 

A klidně v únoru a na Moravě ;)

Dobrou chuť

2014.03.06 | Andrea Tomanová | přečteno: 30849x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Slávky;recept;mušle na víně

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Důležité tipy v boji proti rakovině

Ačkoliv je současná medicína na vcelku vyspělé úrovni, stále existuje mnoho chorob, se kterými se nedokáže vypořádat ...
 
celý článek | Admin | 2015.04.01 | přečteno: 30770x

Každý útvar na kůži není rakovina! Jak ji můžete poznat

Každý z nás má nějaké odchylky či vady na kůži, některé jsou přítomny již od narození, jiné se vytváří s věkem. Popíš...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2024.10.27 | přečteno: 742x

Nepodceňujte péči o zdraví očí. Víte, jak na to?

Naprostou většinu informací o okolí získáváme prostřednictvím zraku. Proto právě jeho kvalita ovlivňuje i kvalitu samotn...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2024.01.06 | přečteno: 1218x

Zámek Loučeň rozehřmí rocková smršť

Kdekdo by na barokním zámku očekával koncert Vivaldiho nebo Bacha. Na zámku Loučeň si ale neberou servítky a v pátek ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.07.25 | přečteno: 30858x
 

Portál pro ženy