reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Šicí stroj do každé domácnosti

 
celý článek | Kateřina Pořízová | přečteno: 31062x 2015.01.23

Loučeň – zámek, kde to žije

 
celý článek | Admin | přečteno: 30903x 2014.03.26

Jak zařídit dětský pokoj? Ověřené rady!

 
celý článek | Lea Kubová | přečteno: 31105x 2023.06.04

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Slávky na víně

 
Slávky na víně

 

Dnes si připravíme dobrotu s vůní léta. Asi neznám člověka, který by na dovolené u moře alespoň jednou neochutnal mušle. A protože se dají snadno koupit i u nás, a jejich příprava samotná je naprosto nenáročná a rychlá, sepsala jsem pro vás, jak se jedí mušle u nás.

 

Jediné, co není pro slabší povahy, je příprava na přípravu a myšlenka, že budete vlastně čistit a vařit živého živočicha.

Naprostým začátkem všeho, hned po nákupu (např. v Makru, nebo Ocean48), je mušle přebrat a vyčistit. Hned v úvodu vyhodíme mušle, které jsou poškozené (děravé) a mušle, které jsou otevřené a na poklepání nereagují tím, že se zavřou (ty jsou s největší pravděpodobností mrtvé).

Potom se nevyhneme tomu, že budeme muset každou mušli zvlášť vzít do ruky a kartáčkem očistit a potom se s ní poprat. Doslova, z většiny mušlí bude čouhat chuchvalec čehosi (trávy, řasy), kterou si chudák mušle nestihla dojíst, než byla odlovena. A tenhle zbytek stravy je potřeba z lastury a „tlamičky“ mušle vytáhnout. Uděláme to tak, že uchopíme mušli za špičatější konec a „trávu“ budeme táhnout směrem k oblejšímu. Sílu, kterou budete táhnout, si musíte vyzkoušet sami, chce to trávu vytáhnout, ale nepřetrhnout. Protože mušle jsou mrchy a pokud se vám nepodaří vytáhnout na první pokus a trávu zatrhnete, mušle ten zbyteček, který se budete snažit uchopit, abyste mohli pokračovat, vcucne do lastury a už se k němu nedostanete. Ale i tak to není žádná tragédie, maximálně skřoupnete nějaké zrnko písku při konzumaci ;)

Teď máte to nejhorší za sebou, hodinu čištění a přetahování, při které se ozývají různé zvuky a mlaskání všech zúčastněných (vás i mušlí). A teď už k samotnému vaření.

Co budeme potřebovat:

  •          1 až 2 kila živých slávek
  •          Olivový olej
  •          Šalotku
  •          Česnek
  •          Bílé víno (asi deci a kousek)
  •          Kapku vývaru
  •          Sůl a pepř
  •          Petržel, a klidně chilli (čerstvé)

Všeho tak nějak přiměřeně

Očistíme šalotku a česnek a nakrájíme je (šalotku na větší kousky, česnek třeba na plátky, kdo chce i nadrobno krájené chilli), vhodíme do rozpáleného oleje, lehce orestujeme a zalijeme bílým vínem, já nechávám víno hodně vyvařit a přilévám vývar (přeci jen tím krmím děti). V hrnci je tak centimetr a půl tekutiny a do té vysypeme slávky. Osolíme, opepříme a opatrně promícháme a přiklopíme poklicí (hrnec je lepší široký a nízký). Vaříme tak 5 až 6 minut (já zasypu petrželkou až těsně před koncem). Během vaření budou pod pokličkou mušle krásně pukat, jak se budou otevírat.

Při servírování na talíř ještě zkontrolujeme, jestli nezůstala nějaká mušle zavřená (tu nekompromisně vyhodíme). Nakrájíme čerstvou bagetku, vrhneme se na tu dobrotu, mušle vylupujeme pomocí půlky lastury a v tom úžasném sosíku máčíme bagetu….

 

A klidně v únoru a na Moravě ;)

Dobrou chuť

2014.03.06 | Andrea Tomanová | přečteno: 30904x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Slávky;recept;mušle na víně

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Čtenářská výzva 2017 je tady!

Leden je měsíc předsevzetí a výzev nejrůznějšího typu. Pakliže nejste příznivci těch cvičebních, třeba vás nadchne ta...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2017.01.23 | přečteno: 31086x

Kosmetický salon Laser Clinic - specialista na holé tělo

Pokud navštívíte kosmetický salon Laser Clinic, můžete si být jisti, že vašemu nežádoucímu ochlupení už zvoní umírá...
 
celý článek | Nina Albertová | 2023.01.10 | přečteno: 31371x

Co dělat když zaměstnavatel neplatí

Když vám zaměstnavatel dluží peníze, začněte ci nejdříve pracovat na tom, aby Vám byly čátky vyplaceny.  ...
 
celý článek | Darina Adámková | 2013.07.01 | přečteno: 30888x

Budoucnost tvoříme každou myšlenkou

Možná tomu stále nevěříte a považujete tyto pravdy za vyhrazené pouze příznivcům ezoteriky. Ale osobní zkušenost neobala...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2023.11.18 | přečteno: 1368x
 

Portál pro ženy