newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Průvodce sklenicemi na víno – vychutnejte si všechny vůně a chutě lahodného moku

 
Průvodce sklenicemi na víno – vychutnejte si všechny vůně a chutě lahodného moku

Víno je nápojem, který zpříjemní romantické chvíle, pomůže uvolnit tělo i mysl, dokreslí lahodný pokrm a vůbec dodá atmosféru jakékoliv chvíli. Pro dokonalé vychutnání jeho vůně a chuti je však třeba dodržet několik zásad. V první řadě si musíte dát záležet na výběru kvalitního vína, poté jej vychladit na ideální teplotu a nakonec jej podávat ve vhodné sklenici. Víte, jaká sklenice je nejlepší na bílé víno a jaká na červené? Pokud si nejste jisti, náš malý průvodce vám pomůže.

 

Sklenice speciálně určená na podávání vína je nezbytností, pokud si chcete vychutnat jeho aroma a chuť. Taková sklenice na víno je vyrobena z tenkého, hladkého a nebroušeného skla, aby dobře vynikla jeho barva. Dlouhá stopka zabraňuje tomu, aby se víno ohřívalo horkostí prstů a dlaní. Nejdůležitější pro vůni a chuť vína je však tvar sklenice. Každému totiž prospívá něco jiného.

Sklenice na bílé víno

Skleničky na bílé víno mají užší tulipánový tvar a objem obvykle kolem 300 ml. Pro znalce pak hraje roli i typ bílého vína. Pro dezertní bílá vína se hodí užší sklenice, pro svěží a lehká o něco širší tvar a pro kořeněná těžká bílá vína jsou vhodné sklenice kulatějšího tulipánového tvaru, ve kterých se dobře rozvine jejich buket.

Sklenice na červené víno

Červené víno potřebuje vždy více prostoru, aby uvolnilo své chutě a vůně. Pro lehčí červená vína se hodí sklenice klasického tulipánového tvaru. Aromatičtější druhy, například vína burgundského typu, potřebují širokou hladinu, na které rozehrají svou symfonii. Ideální jsou tedy objemné sklenice cibulovitého typu, které mají objem i kolem 600 ml.

Sklenice na růžové víno

Růžové víno je lehkým osvěžujícím nápojem a nejlépe si jej vychutnáte ze sklenice ve tvaru zvonu. Chybu ale neuděláte ani při podávání v klasických skleničkách na bílé víno.

Sklenice na šumivé víno

Šumivé a perlivé víno potřebuje úzkou a vyšší sklenici zvanou flétna. Jen díky tomuto tvaru si totiž zachová delší dobu svou perlivost a vy si jej tak nejlépe vychutnáte.

 

Pokud máte rádi víno nebo jím chcete pohostit návštěvu, neměly by vám doma chybět sklenice na bílé a červené víno, ty jsou základem. A pořiďte si rovnou jejich sady, například v e-shopu na víno a potřeby pro milovníky vína, který nabízí perfektní produkty od českých a slovenských výrobců.

 

2015.10.21 | Martina Limbergová | přečteno: 30105x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: víno sklenice na víno servírování

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jaké výhody vám může přinést proteinová dieta a na co si dát pozor?

Každý člověk si moc dobře uvědomuje důležitost pestré stravy. Dostatek makro i mikroživin podpoří nejen naše fyzické, ný...
 
celý článek | Nina Albertová | 2022.11.11 | přečteno: 30239x

Opravdu toužíme po boháčích?

Opravdu toužíme jen po tom, aby náš vysněný partner měl dům, auto a tučné konto v bance? Říká se, že mužům jde hlavně o ...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2023.06.17 | přečteno: 30176x

Chcete romantickou svatbu? Vsaďte na jednoduchost!

Jste duší romantik a svatby za statisíce vám jsou, jak se říká, proti srsti? To je pochopitelné, ne každý totiž sní o sv...
 
celý článek | Lea Kubová | 2020.08.24 | přečteno: 30139x

Křestní jména aneb Zajímavý svět jmen

Zajímavý svět opravdu tvoří sama o sobě křestní jména. Vyvíjejí se, inspirují se velikány i filmovými postavami, podléha...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2023.01.14 | přečteno: 30371x
 

Portál pro ženy