newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jednoduchý návod, jak bezpečně a účinně umýt vaše auto

 
Jednoduchý návod, jak bezpečně a účinně umýt vaše auto

Váš vůz si zaslouží tu nejlepší péči a udržování čistého interiéru a zářivého exteriéru je pro jeho dlouhou životnost a atraktivitu zásadní. V tomto článku vám poskytneme rady, které vám pomohou dosáhnout lesku hodného výstavní síně, od řešení odolných skvrn až po ochranu laku vašeho vozu či úklid interiéru. Připravte se na proměnu svého milovaného vozidla v úchvatné a lákavé mistrovské dílo.

 

Automobily se staly velmi pohodlným způsobem dopravy, což vede ke značné investici času, který je s jejich používáním spojen. Přestože je nezbytné udržovat čistotu exteriéru vozu, stejnou pozornost je třeba věnovat pravidelnému čištění interiéru. Zajištění komplexního čištění vozu nabízí celou řadu výhod.

Proč dbát na celkovou čistotu vašeho vozu?

Pravidelné udržování čistoty vašeho vozu nejen zlepšuje jeho vzhled, ale také chrání jeho hodnotu a prodlužuje jeho životnost. Důkladné čištění přináší řadu výhod, které významně přispívají k životnosti a hodnotě vašeho vozidla, a to jak v případě exteriéru, tak v případě interiéru.

Péče o karoserii

Řada lidí se domnívá, že mytí a voskování vozidla je pouhým požitkem a postrádá význam. Pravdou však zůstává, že pečlivá údržba exteriéru vašeho vozu má pro jeho zachování obrovský význam.

Zatímco u většiny automobilů dochází časem k přirozené amortizaci, životnost vozidla lze výrazně prodloužit udržováním jeho čistoty. Je nezbytné si uvědomit, že špína, nečistoty a sůl jsou pro lak vašeho vozu nepřítelem. Dlouhodobé vystavení těmto prvkům způsobuje nejen poškození laku, ale také zhoršuje základní kovovou strukturu.

Tipy na údržbu auta, které by měla vědět každá žena.

Na čisté vozidlo budete hrdí

Toto může být nejdůležitějším důvodem pro udržování vašeho automobilu. Vědecký výzkum skutečně potvrdil, že vlastnictví bezvadného vozu přispívá ke štěstí jedince. Stav, v jakém člověk udržuje své vozidlo, je významným odrazem jeho charakteru. Proto je nesmírně důležité být na svůj automobil hrdý a dbát na jeho čistotu.

Chytrá investice času

Jak již bylo zmíněno, hromadění nečistot na vašem voze může způsobit značné poškození laku i karoserie. Je důležité si uvědomit, že některá poškození, která z toho vyplývají, mohou být neopravitelná a vyžadují kompletní výměnu. Tyto opravy bývají spojeny se značnými náklady, což negativně ovlivňuje celkovou hodnotu vozidla.

Čistý interiér je zdravý

Značná část lidí má tendenci přehlížet čistotu interiéru svého vozu a nechává jej nadměrně znečištěný. Pokud by však podobné podmínky zažili ve svých vlastních domácnostech, pravděpodobně by pochopili význam udržování čistého interiéru.

Pečlivým čištěním interiéru vozidla lze účinně eliminovat škodlivé bakterie, které mají tendenci se hromadit na površích, jako jsou volanty, čalounění a palubní desky.

Prospíváte tím bezpečnosti

Odhaduje se, že průměrný člověk je náchylný k dopravní nehodě zhruba jednou za 18 let. Přijímání aktivních opatření k minimalizaci těchto šancí je zásadní záležitost a jedním z takových kroků je právě udržování čistého vozu.

Každoročně dochází k nehodám například kvůli zhoršené viditelnosti způsobené špinavými okny. Vzhledem k tomu, že automobily mají ze své podstaty několik mrtvých úhlů, může i sebemenší nahromadění nečistot výrazně zhoršit viditelnost, a to až desetinásobně.

Čištění interiéru

Důležitost uklizeného vozu jsme si již stanovili. Teď se pojďme vrhnout na stručný ale trefný návod na to, jak se náležitě postarat o váš interiér.

  1. Začněte rohožkami

Pokud se plánujete do čistoty rohoží pustit silou vody a vhodných čisticích prostředků, doporučuje se tento krok provést na začátku procesu čištění, abyste měli dostatek času na vyschnutí, zatímco budete pečlivě čistit zbytek interiéru vozu. Začněte tím, že vyjmete podlahové rohože ven a silně s nimi zatřepete, abyste odstranili všechny velké drobky nebo jiné hrubé nečistoty. Poté použijte vysavač, abyste z rohoží účinně odstranili ty nečistoty, které jsou usazené a drží se rohože vší silou.

V případě kobercových rohoží postupujte podle pokynů dodaných s čističem koberců nebo čalounění. Roztok můžete připravit v kbelíku smícháním vody s několika jeho kapkami, rohože v něm namočit, vydrhnout a poté je důkladně opláchnout a vyvěsit k usušení. Případně zjistěte, zda jsou vaše rohože vhodné pro praní v pračce. Pokud je jejich zavěšení nepraktické, zvažte položení plachty nebo hadru místo jejich přímého položení na zem.

U rohoží, které nejsou kobercové, jako jsou rohože vyrobené z gumy, silikonu nebo vinylu, použijte hadici k odstranění přebytečných nečistot a špíny. Chcete-li dosáhnout důkladnějšího čištění, použijte čisticí prostředek na gumové rohože nebo vytvořte roztok přidáním mýdla na mytí nádobí do kbelíku s teplou vodou. Rohože pečlivě vydrhněte pomocí drhnoucího kartáče a zajistěte, aby byly pokryty všechny plochy. Důkladně je poté opláchněte, abyste odstranili veškeré stopy mýdla, a nechte je zcela vyschnout na vzduchu.

  1. Interiér vysajte

Po vyjmutí rohoží důkladně vyluxujte interiér vozu. Ujistěte se, že používáte vhodné nástavce, abyste se účinně dostali do náročných zákoutí, jako jsou držáky nápojů a úzká mezera mezi čelním sklem a palubní deskou. Nezapomeňte také důkladně vyluxovat sedadla, abyste zajistili zachycení všech nepolapitelných částeček nečistot a drobků.

  1. Prach a přístrojová deska

Vysavač sice skvěle posbírá některé nečistoty a prach ve vašem autě, ale pro pohyb v menších částech palubní desky může být příliš velký. K vyčištění palubní desky a ventilačních otvorů od menších částic použijte prachovku nebo utěrku z mikrovlákna. Ty jsou dostatečně měkké, aby nepoškrábaly ventilační otvory, a jsou navrženy tak, aby prach zachycovaly, a ne aby ho roznášely po celém vozidle.

Po odstranění prachu z palubní desky použijte dezinfekční ubrousky, které zničí zárodky a bakterie žijící na palubní desce. Vyhněte se používání jakýchkoli přípravků na bázi bělidel a před použitím chemických prostředků v autě si vždy pečlivě přečtěte etikety výrobků.

Drobky, rozlité tekutiny a každodenní používání mohou způsobit, že se na palubní desce množí bakterie, proto si zvykněte tato místa pravidelně dezinfikovat. Udržování palubní desky v čistotě může zabránit šíření nemocí. Vaši spolucestující vám poděkují.

  1. Nezapomeňte na středový panel

Stejně jako u přístrojové desky je důležité zajistit odstranění prachu, špíny a nečistot ze středového panelu. Při čištění specifických oblastí, jako je řadicí páka, panel infotainmentu a dalších ovládacích prvků, dbejte zvýšené opatrnosti.

Mějte na paměti, že některé součásti, jako jsou tlačítka ovládání klimatizace a rádia integrovaná do konzoly, mohou být citlivé. Proto je vhodné s nimi během oprašování a dezinfekce zacházet opatrně.

V případě vozidla vybaveného obrazovkou nepoužívejte k čištění jejího povrchu přípravky na bázi čpavku. Ten může způsobit poškození skla, zejména pokud je obrazovka ošetřena vrstvou proti odleskům nebo otiskům prstů. Místo toho zvolte šetrné čištění pomocí hadříku z mikrovlákna lehce navlhčeného destilovanou vodou, kterým dotykovou obrazovku vyčistíte.

  1. Držáky nápojů, panely dveří a volant

V případě odnímatelných držáků nápojů je vyjměte a umyjte v teplé vodě s malým množstvím mýdla na mytí nádobí. Použijte houbu nebo kartáč s měkkými štětinami, abyste účinně vydrhli všechny přetrvávající zbytky. Pro čištění dveří a volantu, což jsou často dotýkaná místa ve vozidle, použijte dezinfekční ubrousky.

  1. Vyleštění oken

Pro čištění vnitřku oken a čelních skel doporučujeme použít čisticí prostředek na sklo na bázi alkoholu určený speciálně pro tento účel. Při použití přípravků na čištění skel uvnitř vozu je výhodné mít po ruce dvě utěrky z mikrovlákna.

Začněte nastříkáním čisticího prostředku na jednu utěrku, kterou použijte k nanesení přípravku na povrch skla. Tato metoda zabrání kontaktu částic čisticího prostředku s ostatními povrchy uvnitř vozu, kde by mohly potenciálně vést k usazování zbytků. Poté sklo otřete druhým hadříkem. Tento postup pomáhá minimalizovat tvorbu šmouh, zatímco použití utěrky z mikrovlákna chrání sklo před případným odřením.

Tip: Víte, na co si dát pozor při pronájmu garáže?

  1. Péče o sedadla

Chcete-li účinně vyčistit sedadla, začněte vysavačem s hadicovým nástavcem, abyste odstranili drobky a nečistoty. Poté vyberte vhodné přípravky podle materiálu sedadla, abyste ho důkladně vyčistili.

V případě kožených sedadel použijte čisticí prostředek na kůži speciálně určený pro použití v automobilu. Postupujte podle pokynů dodaných s výrobkem a zvažte následné použití kondicionéru na kůži, abyste zachovali pružnost, měkkost a lesklý vzhled. Kdo by odolal kouzlu svěží vůně kůže?

Pokud máte látková sedadla, zjistěte případné skvrny, které vyžadují pozornost. Vyberte si přípravek na odstraňování skvrn a pečlivě dodržujte pokyny na obalu, abyste přípravek nanesli, usadili a opláchli. Pokračujte v aplikaci čisticího prostředku na čalounění po celém sedadle a v případě potřeby použijte kartáč na drhnutí, abyste jej zapracovali do tkaniny a dosáhli hlubšího vyčištění.

Opláchněte čisticí prostředek na čalounění jemným otřením sedačky hadříkem z mikrovlákna navlhčeným ve vodě, přičemž dbejte na to, abyste sedačku příliš nenasytili, protože nadměrná vlhkost může podpořit růst plísní. V případě potřeby odstraňte přebytečnou vodu suchým ručníkem a poté nechte sedadla uschnout na vzduchu.

  1. Dezodorizace

Dezodorizace, neboli odstranění nepříjemných pachů, je poslední z kroků, které se týkají

vyčištění interiéru. Toho dosáhnete pomocí jedlé sody, aktivního uhlí a osvěžovačů vzduchu.

Jedním z postupů je vytvořit si roztok "udělej si sám" kombinací jedlé sody nebo aktivního uhlí s několika kapkami oblíbeného esenciálního oleje v plastové nádobě s víčkem. Do víka nařízněte několik otvorů a bezpečně jej umístěte pod jedno ze sedadel, případně se rozhodněte pro gelový osvěžovač vzduchu.

Doporučuje se obsah nádoby vyměňovat každý druhý měsíc nebo podle potřeby v ostřejších situacích, abyste zajistili trvale svěží vůni vozidla. Případně můžete prozkoumat možnost zakoupení komerčního osvěžovače vzduchu, který účinně neutralizuje přetrvávající pachy, například zbytky posledního jídla z restaurace.

Jak často uklízet interiér?

Četnost čištění interiéru vašeho vozu závisí na konkrétních jízdních podmínkách a životním stylu. Pokud často převážíte nepořádné cestující, jako jsou děti nebo domácí zvířata, je pravděpodobné, že interiér vašeho vozu bude vyžadovat častější čištění.

Kromě toho se obecně doporučuje naplánovat důkladné hloubkové čištění alespoň dvakrát ročně. Jedním z účinných postupů je zahájit proces čištění na začátku jara, aby se odstranilo nahromaděné bláto a silniční sůl ze zimní sezóny. Podobně opětovné čištění vozu na závěr léta zajistí jeho připravenost na nadcházející chladnější měsíce.

Tip: Pokud je to možné, zaparkujte auto v garáži pod střechou.

Čištění exteriéru

V průběhu roku je vaše auto neustále vystaveno běžnému opotřebení a povětrnostním vlivům. Zanedbávání pravidelné péče a údržby se nevyhnutelně projeví viditelnými známkami. Pravidelné mytí vozu například pomáhá odstranit škodlivé nečistoty a snižuje riziko koroze. Zařazení péče o exteriér vozu do vaší rutiny je zásadní, ať už se jedná o čištění, voskování nebo opravy a údržbu. A jak na to?

  1. Opláchnutí vozu

Při mytí si vyberte zastíněné místo, abyste dosáhli optimálních výsledků. Ráno nebo večer jsou sice vhodnější kvůli menší intenzitě slunečního záření, ale pokud máte k dispozici stinné místo, hodí se jakákoli denní doba. Pokud bylo vaše vozidlo delší dobu vystaveno slunci, nechte ho před mytím vychladnout.

Připravte si kbelík s koncentrovaným roztokem na čištění automobilů a vodou podle pokynů výrobce. Začněte smáčením celého povrchu vozu pomocí zahradní hadice s rozprašovací tryskou. Namočte do kbelíku houbu nebo mycí rukavici a začněte čistit střechu a okna. Poté tuto část opláchněte, než mýdlo zaschne. Pro snazší přístup a pohodlí můžete vyzkoušet samoobslužnou bezkontaktní myčku.

Dále si vyberte přední nebo zadní část. Umyjte a opláchněte jednu stranu vozu, panel po panelu, a opakujte na opačné straně. Nezapomeňte umýt zpětná zrcátka.

Pokud jde o kola a pneumatiky, umyjte je jako poslední. Hromadí se na nich značné množství oleje, nečistot a špíny z vozovky, takže je nejlepší zabránit přenášení nečistot na ostatní části vozu. Navlhčete kola hadicí a naneste na ně čisticí prostředek na kola a pneumatiky, nechte jej minutu nebo dvě působit a poté jej umyjte rukavicí a mýdlem. Opláchnutí proveďte opravdu důkladně.

Chcete-li odstranit odolné nečistoty, jako jsou brouci, stromová míza nebo silniční dehet, použijte speciální prostředky pro tyto účely určené. Naneste je na měkký hadr a jemně nečistoty setřete. U obzvláště odolných skvrn může být zapotřebí více aplikací. Vyčištěné místo opláchněte hadicí. Jako domácí prostředek můžete šetrně použít WD-40 na malé, těžko čistitelné plochy. Nastříkejte jej na požadovanou oblast, nechte jej působit 30 sekund a poté opět otřete nečistoty hadrem.

  1. Exteriér vysušte

Zajistěte optimální vysoušení vozu použitím jemných a čistých utěrek určených výhradně k tomuto účelu. Případně zvyšte účinnost procesu použitím ručníků z mikrovlákna nebo zámišů. Zámiš, označovaný také jako šamot, je tkanina na bázi kůže pečlivě vyrobená tak, aby vynikala v pohlcování vlhkosti a zmírňovala výskyt nevzhledných vodních skvrn.

  1. Naneste ochranné prostředky

Po zaschnutí vozidla naneste malé množství ochranného prostředku na čerstvý hadřík, který nepouští vlákna, a to buď nalitím, nebo nastříkáním. Tímto roztokem jemně otřete všechny vinylové, plastové nebo pryžové součásti zdobící exteriér vozidla

Mezi tyto oblasti běžně patří dveřní a okenní lišty, obložení, zpětná zrcátka a pneumatiky. Při stírání zajistěte důkladné a rovnoměrné pokrytí krouživými pohyby. Nechte ochranný prostředek dostatečně dlouho, aby se vstřebal. Při absorpci získají ošetřené povrchy suchý vzhled a strukturu. Následně ošetřené díly pečlivě otřete novým, čistým hadříkem. To samé udělejte i v případě zbytku exteriéru.

  1. Navoskujte

Voskování vozu slouží jako ochrana jeho laku a celkového exteriéru. Vytvořením ochranné vrstvy brání vozidlo před různými vlivy, jako jsou UV záření, sůl, rozsypaný hmyz, ptačí trus, a zároveň mu propůjčuje lesklý a omlazený vzhled.

Vosk na auto je obvykle k dispozici ve formě pasty, tekutiny nebo krému. Ačkoli se vedou věčné diskuse o ideální značce nebo typu vosku, většina automobilových nadšenců dává přednost vosku na bázi karnauby v jakékoli jeho formě. Obecně platí, že jediná aplikace tohoto vosku poskytuje ochranu po dobu přibližně šesti až osmi týdnů.

Před aplikací ponořte aplikační podložku do nádoby s voskem (v případě past a krémů) nebo naneste malé množství na podložku (kapalina). Mnohé vosky jsou dodávány v balení s aplikačními polštářky, je však možné si je pořídit i samostatně.

Vosk nanášejte na část vozidla nebo panel postupně. Začněte tím, že rovnými tahy orámujete okraje cílové části voskem. Tato technika zajišťuje lepší kontrolu a zabraňuje neúmyslnému nanesení vosku na nežádoucí místa, jako jsou plastové nebo gumové lišty.

Pokračujte rovnoměrným roztíráním vosku krouživými pohyby, abyste pokryli zbývající plochu. Jak vosk postupně zasychá, vytvoří se na něm tenká vrstva známá jako mlha. Tento proces trvá obvykle jen několik minut. Doporučuje se pro každou oblast použít jinou část hadříku.

Tip: Víte, jak připravit svůj vůz na zimu pomocí podzimní údržby?

Závěrem

V oblasti péče o automobily je péče o čistotu interiéru i exteriéru vašeho milovaného vozidla sama o sobě uměním. Dodržováním výše uvedených pečlivých kroků můžete svůj vůz proměnit v zářivé mistrovské dílo, které bude vyzařovat pocit hrdosti a obdivu. Od jemného setření prachu na palubní desce až po pečlivé umytí, vysušení a navoskování exteriéru - každý úkon vdechne život samotné podstatě duše vašeho vozu.

Vydejte se tedy na tuto proměnlivou cestu vyzbrojeni znalostmi a technikami, které pozvednou půvab vašeho vozu. Při každém tahu a přejetí si pamatujte, že v oblasti péče o automobil se čištění stává příjemnou činností a vaše vozidlo je zářivým důkazem vaší automobilové vášně.

Čištění není jedinou věcí, na kterou byste se u svého auta měli zaměřit. Přečtěte si další praktické tipy pro ženy, jak zvládnout údržbu auta bez stresu a problémů.

 

Photo by Liubomyr VovchakTowfiqu barbhuiyaElly Johnson on Unsplash

2023.11.14 | Lea Kubová | přečteno: 450x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: auto motorismus čištění mytí aut tipy a rady

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jak vybrat školní batoh pro žáky 2. stupně a studenty?

Když nastupuje dítě do první třídy, většina rodičů věnuje velkou pozornost výběru aktovky. Stejnou pozornost si ale zasl...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2021.02.03 | přečteno: 30212x

Kuchyně v sezóně, aneb cuketa kam se podíváš

  Sezóna je v plném proudu a po všech grilováních zbývají stále kila a kila cuket všech tvarů a velikos...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.07.22 | přečteno: 30051x

Oprava betonové podlahy – zvládnete ji sami?

Prakticky žádný materiál nevydrží věčně, ani na první pohled tak stálý a odolný beton. Pozorujete na své betovoné podlaz...
 
celý článek | Hana Grmelová | 2019.05.09 | přečteno: 30291x

Soutěžte o českou stavebnici pro nejmenší hrdiny

Soutěž již byla ukončena. Děkujeme za účast a gratulujeme výhercům! ...
 
celý článek | Admin | 2016.04.19 | přečteno: 30190x
 

Portál pro ženy