newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Bylinky v kuchyni III. - jak se vyznat v proslulých bylinkových omáčkách?

 
Bylinky v kuchyni III. - jak se vyznat v proslulých bylinkových omáčkách?

Bylinky a koření jsou nedílnou součástí většiny pokrmů, omáčky nevyjímaje. Česká kuchyně je sice omáčkami pověstná, jedná se ale nejčastěji o teplé smetanové nebo zeleninové varianty servírované k masu a příloze, v našem případě samozřejmě ke knedlíkům. Omáčky proslavené ve světové gastronomii vynikají výraznou chutí bylinek, česneku a dalších ingrediencí, které nejsou pro naše jídlo typické, k sehnání jsou u nás ale už zcela běžně. Vyzkoušejte ty nejznámější!

 

 

Zatímco většina oblíbených bylinkových směsí se zrodila v hlavách francouzských kuchařů, přes výraznou až ostrou chuť známých světových omáček jsou tu pochopitelně spíše Italové, a hlavně pak Španělé. Přestože pro nás jsou mnohdy i samotné názvy těchto delikates „španělskou vesnicí“, můžeme si je dnes bez větších problémů sami připravit nebo je už hotové koupit. Stojí zkrátka za to je ochutnat!

 

Není salsa jako salsa

Pojem salsa neoznačuje jen známý latinskoamerický tanec, ale ve španělštině je to také výraz pro vývar nebo speciální druh ostré omáčky. V různých oblastech Itálie a španělsky mluvících zemí má tato omáčka různé složení, takže vždy záleží na tom, odkud vlastně recept pochází. Tady jsou ty nejproslavenější:

Salsa roja

Tzv. “červená omáčka” je typická pro Mexiko a jihozápadní kuchyni. Obvykle se skládá z vařených rajčat, chilli papriček, cibule, česneku a čerstvého koriandru. Upravuje se tepelně, ale existuje i její syrová varianta, Salsa cruda (tzv. „surová omáčka“). Její složení je velmi podobné, chybí v ní ale česnek, zato se navíc dochucuje citrónovou šťávou.

Salsa verde

Salsa verde je asi nejproslavenější omáčkou středomořské kuchyně. Vévodí jí italská petrželka, která jí propůjčuje úžasnou zelenou barvu i chuť. V závislosti na regionu obsahuje také olivový olej, česnek, sůl, pepř, kapary a zahuštěná je střídkou bílého chleba. Obměnu mohou tvořit i další suroviny – například ančovičky, vařená vejce, nakládané okurky nebo feferonky. Mexická varianta je naopak vyrobená ze zelených, obvykle uvařených rajčat.

 

                                

 

Guacamole

Tato mexická pochoutka pochází už z dávných dob, připravovali ji totiž už Aztékové. Jde o krémovou omáčku, která svou hustou konzistencí připomíná spíše pomazánku. Její základ tvoří pyré z avokáda, které je okořeněné chilli papričkami, rajčaty, cibulí a velkým množstvím čerstvého koriandru. Stejně jako všechny ostré omáčky se podává k typickým mexickým specialitám – tortillám, tacos, nachos apod.

 

                              

 

Pesto

Originální receptura pesto omáčky má svůj původ v italské Ligurii a je právem považována za tu nejlepší. Její hlavní přísadou je čerstvá bazalka a panenský olivový olej, dále sem patří borovicová jadérka (piniové oříšky), parmezán, sůl a pepř. Pesto omáčka se správně připravuje v hmoždíři, kde se všechny ingredience utřou na pastu, dnes se ale k tomuto účelu stále častěji používá ruční mixér. Recept na pesto se v přenesené podobě dostal i do české kuchyně, kde si můžete pochutnat například na pestu z kopřiv nebo listů medvědího česneku. Pestem se ochucují nejen typická italská jídla z těstovin, ale i vařená či dušená zelenina. Velmi se také hodí pro zpestření chuti grilovaného masa, drůbeže i ryb.  

 

                             

 

Zelená vitamínová bomba z Frankfurtu

Třebaže jsou pálivé omáčky velmi rozšířené už i po střední Evropě, nejen jimi živ je člověk a ne každý jim také přišel na chuť. V německém Frankfurtu nad Mohanem se možná právě proto zrodila zelená omáčka, která si velmi rychle získala oblibu a v některých oblastech je stále regionální specialitou. O její skvělé chuti svědčí i fakt, že si ji údajně zamiloval sám Johann Wolfgang von Goethe. Omáčka je plná čerstvých jarních bylinek, které s sebou po zimě nesou velké množství prospěšných látek. V původním receptu je zastoupeno sedm bylin – brutnák, šťovík, bedrník, kerblík, potočnice, pažitka a petrželka, můžeme se ale setkat i s obměnami – listy špenátu, řeřichou, bazalkou či koprem. Směs posekaných bylinek se společně s česnekem a šalotkou zamíchá do měkkého tvarohu, cottage sýru, jogurtu nebo zakysané smetany. K zelené omáčce neodmyslitelně patří také natvrdo vařená vejce nebo jen žloutky, a to buď přímo do třené směsi, nebo jako ozdoba při servírování. Tato osvěžující a velmi zdravá zelená omáčka se podle hustoty podává k vařeným bramborům, vařeným vejcím, vařenému hovězímu masu, nebo jako zálivka k čerstvým rajčatům nebo zeleninovým salátům.

 

                        

 

Kterou vyzkoušíte jako první?

 

Image courtesy of KEKO64, zole4, Mister GC at FreeDigitalPhotos.Net

 

 

2016.06.17 | Kateřina Pořízová | přečteno: 30155x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: bylinky bylinkové omáčky salsa salsa verde pesto guacamole zelená omáčka

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Soutěž o PanzerGlass Spray Twice A Day - antibakteriální čistič mobilních telefonů

Soutěž už skončila. Výherkyní se stala paní Tereza V., gratulujeme! ...
 
celý článek | Admin | 2020.06.05 | přečteno: 30123x

Nádoby na domácí bioodpad

Bioodpad byl vždy cennou surovinou pro výrobu kompostu, kterým jsme obohacovali půdu o potřebnou organickou hmotu, hu...
 
celý článek | Vendula Králová | přečteno: 30238x

Fenomén Facebook

Právě dnes, 1. února, je to deset let, co Mark Zuckerberg spustil Facebook. Je to až neuvěřitelné, kam se za tu dobu ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.02.01 | přečteno: 30111x

Jsem pozitivní

Koronavirus. Slovo, které slyšíme každodenně již více než půl roku. Nejprve to bylo pro většinu z nás patrně neznám...
 
celý článek | Markéta Zuziaková | 2020.09.07 | přečteno: 30026x
 

Portál pro ženy