newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Znáte zelený elixír pro zdraví? Matcha nápoje i dezerty

 
Znáte zelený elixír pro zdraví? Matcha nápoje i dezerty

Pokud pokukujete po zdravějším jídelníčku, rozhodně by vaší pozornosti neměl uniknout čaj matcha. V jediném šálku ze zeleného prášku se snoubí prastará historie, harmonie chutí a také pořádná porce zdraví.

 

Co všechno umí matcha

Matcha čaj si získal popularitu nejen pro své atraktivní vlastnosti a chuť, ale také kvůli vysoké koncentraci zdraví prospěšných látek. Mimo jiné obsahuje významné množství antioxidantů. Ty jsou pro lidské zdraví velice důležité, protože působí protizánětlivě a neutralizují volné radikály.

Pravidelné pití matcha nápojů působí pozitivně na kardiovaskulární systém včetně srdce, podporuje kognitivní funkce, a dokonce přispívá ke snížení stresu, což se v dnešní uspěchané době hodí snad každému z nás. Matcha je stále pod drobnohledem vědeckých studií a některé z nich naznačují, že zelený prášek dokáže zlepšit stav spermií u mužů. Opět v dnešní době významný faktor při stále klesající schopnost přirozené reprodukce.

                                                                

Matcha prášek by se měl u vás doma zabydlet také tehdy, pokud toužíte shodit nějaké to kilo. Popíjení matcha nápojů povzbuzuje metabolismus a urychluje spalování tukových zásob. Efekt bude výraznější, jestliže do životního stylu zařadíte zároveň i pravidelnou pohybovou aktivitu.

Postup přípravy čaje matcha

Vezměte si menší jemné sítko a do šálku prosejte 1 až 2 lžičky matcha prášku. Obsah šálku zalijte 60 ml horké vody o teplotě zhruba 70 °C. Poté s pomocí metličky, nejlépe speciální bambusové určené přímo pro přípravu čaje matcha, obsah rozmíchejte. Pohyby by měly vést takzvaně cik-cak, což zajistí vznik krásně bohaté pěny. Na závěr šálek doplňte horkou vodou nebo předem našlehaným mlékem.

                                                                

Matcha čaj můžete i lehce dosladit. V tomto případě se ale raději vyhněte obyčejnému cukru. Mnohem vhodnějším sladidlem bude med, javorový nebo agávový sirup.

Jak si připravit matcha smoothie s vůní vanilky

Matcha smoothie je výživné a plné antioxidantů. Můžete si je proto dopřát třeba jako lahodnou a zdravou svačinku. K jeho přípravě budete potřebovat 2 banány. Ty ale dejte alespoň s několikahodinovým předstihem do mrazáku, v receptu se totiž používají zmražené. Dále si připravte 2 lžíce matcha prášku, 1 šálek mandlového mléka, 1 lžičku vanilkového extraktu a med či jiné sladidlo dle chuti.

                                                                

Do mixéru nalijte mandlové mléko, přidejte matcha prášek, vanilkový extrakt a banány. Vše důkladně rozmixujte, dokud nevznikne krémový nápoj. Na závěr ho doslaďte medem, případně jiným sladidlem (zvolit můžete třeba javorový nebo agávový sirup). V letních měsících vhoďte do hotového smoothie pár kostek ledu a rázem získáte příjemně osvěžující pití.

Jak ještě využít zelený prášek

Matcha prášek se hodí pro přípravu rozmanité škály teplých i studených nápojů. Můžete ho přidat třeba do nealkoholických koktejlů, domácích limonád a či do oblíbeného latté. A použít se dá dokonce v moučnících, nejrůznějších dezertech, cukroví a snadno z něj vykouzlíte netradiční zmrzlinu.

                                                                

Velice efektní je matcha prášek také v sladkých krémem a polevách, kterým vdechne kromě nového chuťového zážitku také exotický zelený odstín.

2024.05.13 | Jana Brandtlová | přečteno: 562x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: matcha čaj matcha prášek matcha zelený prášek elixír benefity pro zdraví matcha recepty matcha příprava

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Pořádek v komoře zajistí kvalitní regály

Mít doma pěkně uklizeno je pro většinu z nás jakousi samozřejmostí. Přesto se najdou místnosti, kde se úklid do jisté mí...
 
celý článek | Lea Kubová | 2021.06.17 | přečteno: 30350x

Jak strávit víkend v Praze? Tipy na výlet s kamarádkami

Vezměte s kamarádkami Prahu útokem! Poradíme, co si nesmíte nechat ujít a kde zažít, ochutnat a vidět ty nejlepší věci. ...
 
celý článek | Nina Albertová | 2022.12.21 | přečteno: 30875x

Ani ochucené nealko pivo není pro děti tou správnou volbou

Co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš. U pití alkoholu to platí dvojnásob. Není zbytečné v zemi, která dlouhod...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.07.30 | přečteno: 30738x

Strach k životu patří

Od narození se bojím. Nejdřív o lásku mámy, pak dědy a táty. Měla jsem strach ze špatných známek ve škole a taky z&nb...
 
celý článek | Beáta Matyášová | 2013.06.28 | přečteno: 30259x
 

Portál pro ženy