newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Proč vlastně cvičíme?

 
Proč vlastně cvičíme?

Většina z nás ani neuvažuje nad tím, v jaké bude kondici ve stáří. Prostě chceme být jen štíhlé a krásné. Přesto nás jednoho dne neminou potíže spojené s pokročilejším věkem. Jak moc závažné budou, můžeme ovlivnit už nyní. Jak? Cvičením. Přičemž při výběru typu cvičení bychom se měli zaměřovat nejen na to, zda se dobře pobavíme (i když i to je důležité), ale co nám to přinese po zdravotní stránce.

 

Většina z nás ani neuvažuje nad tím, v jaké bude kondici ve stáří. Prostě chceme být jen štíhlé a krásné. Přesto nás jednoho dne neminou potíže spojené s pokročilejším věkem. Jak moc závažné budou, můžeme ovlivnit už nyní. Jak? Cvičením. Přičemž při výběru typu cvičení bychom se měli zaměřovat nejen na to, zda se dobře pobavíme (i když i to je důležité), ale co nám to přinese po zdravotní stránce.

Dnešní doba je plná chemie. Můžeme se snažit jak chceme, ale nevyhneme se jí. Co má tohle tvrzení společného se sportováním? Zamyslely jste se, milé dámy, někdy nad tím,proč je výhodné cvičit tzv. cardio, tedy různé rychlé formy? Kromě posílení kardiovaskulárního systému se tělo přirozeně detoxikuje díky zvýšené spotřebě kyslíku, který tělo potřebuje, aby cvičení zvládlo. Mimochodem, pokud jste to předchozí večer (noc) přehnaly s alkoholem či nezdravým jídlem (ale současně nemáte hrozivou kocovinu), zacvičte si kardio, případně se jděte svižně projít, projet na kole atd. V sálových lekcích je výhoda, že instruktorky udržují Vaši tepovou frekvenci pouze tak vysoko, abyste nepřešly do anaerobní zóny a nelapaly po vzduchu (to už vážně zdravé není). Respektive, měly by. Proto vždy přemýšlejte, do kterého fitka půjdete cvičit, zda mají instruktorky licenci zaručující alespoň čátečně kvalitu cvičení. Myslete na své zdraví a informujte se. Nemusíte nadrzo chodit přímo ke cvičitelce a dělat křížový výslech. Pokud mají fitka kvalifikované instruktory, rádi se tím pochlubí na svých webových stránkách.

Pojďme trošku přitvrdit. Ve zdravotnických potřebách si mnoho lidí v důchodovém věku musí kupovat speciální inkontinenční vložky. Tento problém se však někdy týká i mladších ročníků, např. žen po porodu. Pokud tuto citlivou záležitost nechcete za pár (desítek) let řešit taky, posilujte preventivně svaly pánevního dna už teď, například prostřednictvím pilates či jógy, případně s využitím balančních pomůcek, například dnes tolik oblíbeného BOSU. Odhoďte pohrdavý výraz a potřebu chodit jen "hopsat" a aspoň někdy si na tuto lekci zajděte. Získáte třeba i inspiraci na každodenních pár minut cvičení doma a třeba i v pomalé formě pohybu najdete zalíbení (čímž rozhodně nechci zavrhovat cardio, ideálně byste druhy cvičení měli střídat).

Prevence zlomenin je neméně významný benefit, které vám pohyb přináší. Jistě znáte příběhy babiček, které si při zdánlivě banálním pádu zlomily "krček" stehenní kosti. Faktem je, že s věkem dochází k řídnutí kostí. Proto bychom měly celý život pracovat na výstavbě silných kostí. Jak? Není to jen vápník, který nám pomáhá. Je to také cvičení. Kosti, ač se to nezdá, mohou sílit celý život. Jejich vývoj tedy nekončí s dovršením fyzického růstu. Cvičte, co vás napadne, pokud možno pravidelně a kromě svalů a srdíčka posílíte i své kosti. A uvědomte si, že kostra nosí naše tělo celý život, tak si snad zaslouží trochu péče.

Správně prováděné cvičení při pomalých formách funguje kompenzačně, pomáhá se správným držením těla a působí tak jako prevence bolestí zad. Špatné držení těla a různé svalové dysbalance mají dokonce vliv na to, že nás pobolívá hlava a často přechází až do migrény. Potřebujete další důvody, proč si ještě dnes vzít oblečení na sport a vyrazit naproti dlouhodobému zdraví? I když momentálně určitě přemýšlíme víc nad zpevněním postavy do plavek, není na škodu se zamyslet, případně si i blíže zjistit, čím nám konkrétní cvičení pomůže.

 

Image courtesy of Ambro at FreeDigitalPhotos.net

 

2015.05.16 | Mgr. Daniela Krejčí | přečteno: 30105x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: cvičení zdraví síla

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Neschopnost dosáhnout erekce může být zabijákem vztahu

Láska se většinou neobejde bez sexu, ale k tomu je bezpodmínečně potřeba obou partnerů. K plnému prožití pohlavního styk...
 
celý článek | Lea Kubová | 2019.04.13 | přečteno: 30139x

Proč je důležité nosit v létě sluneční brýle?

Sluneční paprsky jsou na jednu stranu blahodárné, přispívají ke tvorbě vitamínu D a k lepší náladě, na druhé straně však...
 
celý článek | Nina Albertová | 2020.03.16 | přečteno: 30127x

Srdce oceánu

Vlastnit drahý kámen se vždy nemusí vyplatit. ...
 
celý článek | Darina Adámková | 2013.07.23 | přečteno: 30257x

Kladivo na bezdětné třicátnice

Je vám přes třicet a nemáte děti? Pak jste podezřelá. Přestože takových žen je po světě čím dál více, stále se musí p...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2015.06.29 | přečteno: 30100x
 

Portál pro ženy