newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

OSLAĎTE SI ŽIVOT: JAK A ČÍM?

 
OSLAĎTE SI ŽIVOT: JAK A ČÍM?

Nedokážete si odpustit kávu bez cukru? Zvolte zdravější variantu. Věřte, že je z čeho vybírat, ať už v rámci oslazení čaje nebo použití lepší verze při domácím pečení.

 

 

Bílý cukr je zabiják, o tom není pochyb. Stejně tak třtinový cukr není až tak zdravou alternativou. Každopádně existují a na trhu jsou dostupné mnohem prospěšnější možnosti v rámci oslazení. Pro vaši lepší orientaci se hodí následující vysvětlení pojmů, neboť v tom nemají mnozí jasno. V případě sacharózy se jedná o bílý či řepný cukr. Glukóza je hroznový cukr, oproti tomu fruktóza je ovocným cukrem a maltóza je sladový cukr.

Čím si tedy osladit kávu či čaj? Co použít při pečení? Která alternativa je dokonce vhodná i pro diabetiky?

PŘÍRODNÍ VARIANTA SLAZENÍ

Zde se nabízí využití cukru v ovoci, kde sice převažuje zpravidla fruktóza, ale ovoce obsahuje rovněž vlákninu a mikroživiny. A v tomto případě velmi efektivním ovocem jsou datle. Dokonce se hodí právě více ke slazení než přímé konzumaci. Stačí datle namočit a poté rozmixovat a použít pro slazení dezertů a při pečení.

POUŽITÍ SIRUPU ANEB JAK SE OD SEBE JEDNOTLIVÉ DRUHY LIŠÍ?

  1. Agávový sirup – přírodní forma sladidla na základě fruktózy. Sirup obsahuje vyšší množství ovocného cukru, ale jedná se o lepší formu než uměle vyráběná sladidla. Předností je nízký glykemický index a následné pomalé vstřebávání cukru do krve.
  2. Rýžový sirup – vyniká příjemnou neutrální chutí. Ideální použití do kaší, jogurtů, dezertů apod.
  3. Javorový sirup – získává se z mízy javoru, obsahuje především vodu a sacharózu, tj. převládají ve složení jednoduché cukry. Typická je specifická chuť, kterou v mnohých receptech nelze nahradit ničím jiným. Perfektní je na palačinky, vafle či lívance.
  4. Datlový sirup – výroba je z přezrálých čerstvých datlí, charakteristická je jeho tmavá barva a konzistence obdobná jako u medu. Náleží mezi nejchutnější, pozor poměrně dost sladí, stačí malé množství. Použít ho můžete do jogurtu, tvarohu, ovocného salátu i při pečení do dezertu.
  5. Kukuřičný sirup – tento druh sirupu se vyrábí hydrolýzou škrobu, typická je jeho tekutější konzistence. Vhodné použití při pečení do moučníku, dezertu, ale také ho můžete použít do kaše, jogurtu.
  6. Čekankový sirup – sladidlo vyrobené patentovanou metodou z kořene čekanky vyniká vysokým obsahem vlákniny a velice nízkým glykemickým indexem. Sirup neobsahuje konzervanty, lepek a laktózu. Použití ke slazení studeného i teplého nápoje, při pečení dezertů, ale také je vhodný do jogurtu, na palačinky apod. Při pečení dokonce dokáže částečně nahradit pokrmový tuk. Tento typ sirupu je vhodný i pro diabetiky.

POPULÁRNÍ STÉVIE

Hit posledních let. Má pozitivní vliv na zdraví, je nekalorická, glukóza se uvolňuje do těla postupně, nezpůsobuje kazivost zubů, jako je tomu v případě klasického slazení cukrem apod. Stévie dokonce ničí řadu bakterií a podporuje funkci slinivky břišní. Je ideální při diabetické i redukční dietě.

 

2019.05.26 | Kateřina Lulková | přečteno: 30861x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: stévie přírodní slazení sirupy zdraví cukr

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Štěnicím se líbí na čerstvém vzduchu: když se vydají na dovolenou na chalupu

Štěnice jsou hodně vynalézavá zvířátka a dokážou se zabydlet všude, kde mají přístup k potravě – krvi. I když se tak můž...
 
celý článek | Lea Kubová | 2025.06.12 | přečteno: 212x

Proč jen na Valentýna?

Svátek všech zamilovaných – pro někoho VALENTÝN, pro jiného PRVNÍ MÁJ. Ačkoliv Valentýn je pro mnoho lidí pouhý...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.02.14 | přečteno: 30977x

Kvalitní dětské plenky za skvělé ceny

Jakmile jste se stali rodiči, velmi rychle jste zřejmě měli možnost zpozorovat několik razantních změn. Vedle krásné ...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.07.09 | přečteno: 30849x

Kde koupit kvalitní postel z masivu?

Spánkem trávíme zhruba třetinu života a je všeobecně známo, že právě kvalita našeho spánku velmi ovlivňuje naši nálad...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.08.18 | přečteno: 32762x
 

Portál pro ženy