newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Nejlepší cviky pro bolavé klouby

 
Nejlepší cviky pro bolavé klouby

Bolest kloubů patří mezi nejčastější problémy současné doby. Příčinou může být sedavý způsob života a nedostatek pohybu, ale často se mohou objevit také s přibývajícím věkem, kdy dochází ke snížení tvorby kolagenu. V každém případě naštěstí existují určité cviky, které vám tuto nepříjemnou bolest pomohou účinně zmírnit, a to již během několika týdnů. Kromě toho většinu z nich můžete provádět z pohodlí své postele.

 

Přitahování palce k tělu

Tento cvik patří mezi nejúčinnější způsoby, jak si ulevit od bolesti kotníků. Lehněte si na záda s nohama nataženým před sebou a ruce si položte v bok. Poté natáhněte palec jedné nohy co nejvíce ven, ohněte jej a začněte ho pomalu přitahovat směrem ke svému tělu, přičemž patu tlačte dopředu. Měli byste cítit tlak v oblasti kloubů a protažení lýtkového valu. Pohyb několikrát opakujte a poté jej proveďte na druhou nohu. Můžete použít různé varianty cviku, důležité je, aby vás cvičení nebolelo a vy poslouchaly své tělo.

                                                                

Stisk prstů na nohou

Další skvělý cvik, který vám pomůže odbourat veškerou bolest kotníku, je stisk prstů na nohou. Opět si lehněte s nohama nataženýma roně před sebou a rukama v bok. Poté se zaměřte na svá chodidla a stiskněte prsty, jako byste jimi chtěly uchopit nějaký předmět. Dbejte na to, aby byl stisk co nejsilnější, a následně prsty co nejvíce roztáhněte, jako byste roztahovali svou dlaň. Cvičení můžete provádět na obou nohách zároveň.

Posouvání nohou směrem k hýždím

Tento cvik vám pomůže odbourat veškerou bolest kolen. Opět si lehněte na postel nebo rovnou plochu, nohy mějte rovně před sebou a ruce podél těla. Poté začněte střídavě pokrčovat a narovnávat nohy v kolenou, jako byste posouvali chodidla po posteli. Při pohybu směrem k tělu se snažte dotknout patami hýždí – můžete si pomoci i rukou, ovšem dejte si pozor, abyste si tím nezpůsobili křeč.

                                                                

Poloviční dřepy

Poloviční dřepy jsou dalším skvělým cvikem, který vám pomůže odbourat veškerou bolest kolen. Jednoduše si stoupněte s nohama rozkročenýma do šíře ramen a natáhněte ruce dopředu před sebe. Poté začněte pomalu pokrčovat kolena a klesat dolů, jako byste chtěly udělat dřep, ovšem zůstaňte v polosedu. V této pozici vydržte alespoň 5 vteřin a poté se pomalu postavte. Po celou dobu cvičení udržujte rovná záda.

                                                                

Poloviční most

Toto cvičení je velmi vhodné pro odbourání bolesti kyčelního kloubu a při poklesu pánevních orgánů, zácpě, hemeroidech a trhlinách konečníku. Lehněte si na záda, pokrčte kolena tak, aby vaše chodidla zůstala připevněná k zemi a ruce si položte podél těla. Zhluboka se nadechněte, a poté začněte pomalu zvedat svou pánev co nejvýše do vzduchu, přičemž co nejvíce stiskněte své hýžďové svaly. Cvičení může být poměrně náročné, ale přinese vám skvělé výsledky.

Objímání nohou

Další skvělý cvik pro odbourání bolesti zad a kyčelního kloubu je objímání nohou. Lehněte si s nohama narovnanýma před sebou a položte si ruce v bok. Poté pokrčte jednu nohu v koleni, obejměte ji a začněte ji tlačit k hrudníku, přičemž pomalu zvedejte záda z postele tak, abyste se bradou dotkli daného kolena. V pozici chvíli setrvejte a poté jej opakujte na druhou nohu. Opět můžete použít i různé variace na tento typ cvičení.

                                                                

 

 

2022.09.11 | Jana Brandtlová | přečteno: 30301x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: klouby bolest kloubů zmírnění bolesti cviky pro bolavé klouby cvičení zdraví

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Auto-erotika

  A tentokrát není řeč o sebeukájení, ale o milostných hrátkách v úzkých prostorech osobních automobilů. ...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.02.20 | přečteno: 30620x

Pár slov na téma dovolená

Dovolenou máme nejčastěji spojenou s létem - pro hraje teplé počasí a školní prázdniny. Nezřídka ale vyrážíme na...
 
celý článek | Nikol Mohoritová | 2015.08.26 | přečteno: 30060x

Z New Yorku do Paříže: 16 nádherných úlovků pro cestovatele

Láká vás volání dálek, ale jediné cestování, kterého se vám dostává, je to prstem po mapě? Nevadí. Stačí si domů poří...
 
celý článek | Admin | 2016.06.06 | přečteno: 30130x

Znáte ultramaratón?

Já vím, že se takový extrémní závod jako je ultramaratón příliš neslučuje s návodem, jak se při sportu nezničit,...
 
celý článek | Eliška Anna Kubičková | 2015.07.20 | přečteno: 30036x
 

Portál pro ženy