newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Nejčastější chyby při hubnutí

 
Nejčastější chyby při hubnutí

Pokud se už nějakou dobu snažíte zhubnout, ale vaše výsledky stále nestojí za řeč, pravděpodobně něco děláte špatně – to je však v současné době, kdy internetem koluje obrovské množství různorodých tipů bohužel zcela běžné. Abyste získali své vysněné tělo, níže jsme pro vás připravili seznam těch nejčastějších chyb při hubnutí, kterých byste se měli za každou cenu vyvarovat.

 

Nedostatek zdravých tuků

Mnoho lidí si myslí, že zhubnou, pokud ze svého jídelníčku vyřadí veškerý tuk. Ano, obecně byste se měli vyhýbat nezdravým tučným potravinám, jako jsou slané pochutiny, tučné maso či smažená jídla. Ty vašemu zdraví mohou velmi nepříjemně uškodit a rozhodně jejich konzumací nezhubnete. Na druhou stranu však existují také zdravé tuky, které obsahují například ořechy, ryby nebo avokádo. Jejich konzumace je úzce spojena se správnou funkcí kardiovaskulárního systému a naopak proces hubnutí podporují.

Příliš mnoho bílkovin

Bílkoviny patří mezi nejdůležitější živiny, bez kterých se lidské tělo prostě neobejde. S jejich množstvím byste to však neměli nikdy přehánět. Ačkoliv je obecně známo, že pomáhají budovat svaly a při hubnutí hrají nejdůležitější roli, v případě jejich nadbytku jimi můžete zatěžovat svá jádra a ledviny. To může vést v důsledku k vyššímu riziku vzniku některých onemocnění nebo také nadýmání a únavy.

Cvičíte nalačno

Ačkoliv se může zdát, že cvičení nalačno podporuje rychlejší hubnutí, je tomu naopak. Pokud totiž tělo nemá před výkonem dostatek energie, začne sice odbourávat určité množství přebytečných tuků, ale s nimi také začne „spalovat svaly“. Tato častá chyba často vede k narušení zdravému procesu hubnutí a nepřináší žádný užitek. Abyste získali co nejlepší výsledky, raději se vždy najezte alespoň 2 hodiny před každým cvičením.

Jste na sebe příliš přísní

I když chcete zhubnout, měli byste si alespoň jednou během týdne (například v neděli) porušit svou dietu a dopřát si dobrý oběd nebo alespoň menší chutný dezert. Lidské tělo, zejména mozek, na tento „šok“ reaguje velmi pozitivním způsobem. Podle mnoha odborníků jde dokonce o skvělý způsob, díky kterému vaše tělo bude další týden snadněji spalovat kalorie. Každopádně byste to neměli přehánět a zůstat opravdu jen u jednoho takového jídla.

Nedostatek sacharidů

Většina lidí se snaží při hubnutí vyhýbat sacharidům, jak jen to jde. Bohužel jde však o další velmi důležitou živinu, kterou lidské tělo a mozek potřebují ke své správné funkci. Pokud jich nejíte dostatečné množství, můžete se potýkat s problémy s koncentrací, únavou, pociťovat nevolnost nebo se vám mohou začít dělat mžitky před očima. Jíst byste měli především potraviny, jako je rýže, brambory nebo kvalitní pečivo.

Jíte pouze třikrát denně

Pokud chcete hubnout zdravě a účinně, měli byste jíst alespoň 6 jídel denně, tedy tři hlavní a tři svačinky. Tímto způsobem budete mít pod kontrolou svůj hlad a nebudete mít nutkání sahat na nezdravé potraviny, když zrovna nestíháte nebo nemáte nic po ruce – ideálně byste měli jíst každé 3-4 hodiny. Mezi hlavními jídly byste měli jíst nejlépe potraviny, jako jsou oříšky, ovoce, jogurt nebo také proteinové sušenky. 

 

2022.09.27 | Jana Brandtlová | přečteno: 30150x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: hubnutí tělo diety chyby při hubnutí pohyb tuky sacharidy

 
archiv

Nejzajímavější články

 

NOVÝ ROK, NOVÝ ZAČÁTEK

Jako každý rok, i letos se blíží ten čas, který přímo vybízí ke změně. S příchodem nového roku nastává období, kdy jedna...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2018.12.27 | přečteno: 30325x

Podzimní kaše 5× jinak

S příchodem podzimu a klesajícími teplotami bychom měli myslet na to, že se naše tělo potřebuje zahřát. Můžeme mu pomoci...
 
celý článek | Lea Kubová | 2022.10.12 | přečteno: 30374x

Vánoce se blíží! Máme pro vás tipy na dárky pro vašeho manžela, tatínka nebo syna

Vánoce jsou svátky míru, klidu a pohody. Alespoň by tedy měly být, i když v přeplněných obchodních domech to tak...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.11.16 | přečteno: 30094x

Rohové sedací soupravy se hodí do každého obýváku

Obývací pokoj je obvykle hlavní společenskou místností celé domácnosti. Tady trávíme svůj volný čas s rodinou, o...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.01.09 | přečteno: 30196x
 

Portál pro ženy