reklama 1 v magazínu pro ženy

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Mlsání je hřích? Se zdravými přírodními sladidly nikoli!

 
Mlsání je hřích? Se zdravými přírodními sladidly nikoli!
 

 

Taky občas rádi mlsáte? A míváte potom výčitky? Není proč! Existují i zdraví prospěšná sladidla s nízkým glykemickým indexem, která dodávají tělu energii a podporují zdravý životní styl! Nevěříte? Vysoce výživný palmový kokosový nektar je zářným příkladem.

Kokosový palmový nektar v BIO kvalitě je přirozené sladidlo, které není jakkoli průmyslově upravované. To znamená, že nektar nepodstoupil rafinaci a dokonce ho při výrobě ani nezahřívali! Jedná o vysoce výživný nektar bez gluteinů, který splňuje i všechny požadavky kladené na veganskou a vitariánskou stavu. Navíc má nízký glykemický index, takže se po něm necítíme unavení a překyselení jako po klasickém bílém cukru.

Palmový nektar je velmi vhodná alternativa ke konvenčnímu cukru - dodává tělu energii a podporuje zdravý životní styl. Má zvláště vysoký obsah draslíku, hořčíku, zinku a železa (podobně jako voda z kokosu) a je přírodním zdrojem vitamínů B1, B2, B3, B6 a C. Je rovněž velmi bohatý na ostatní minerály a enzymy, které napomáhají pomalému vstřebávání do krevního oběhu.

Kokosový sirup se vyrábí z nektaru z květů tropické kokosové palmy v oblasti jihovýchodní Asie. Jedná se o perfektní a zdravé sladidlo, jež je možné použít do koktejlů, čaje, kávy, cereálií i na pečení. Cukr z kokosové palmy se nevyrábí ze stejného druhu palmy, jaká se používá k výrobě palmového oleje. Sladký palmový nektar má jemnou chuť, podobnou medu z divoce rostoucích květin, což z něj dělá skvělé sladidlo do ranní kávy nebo čaje.

Tento kokosový nektar výrobce nikdy nemíchá s cukrem z cukrové řepy, takže si můžete být jisti, že se Vašemu tělu dostává péče, kterou má mít. Nektar z kokosové palmy je mnohem bohatší na obsah živin, než ostatní, běžně dostupná komerční sladidla. A navíc je tu i ekologické hledisko, které podporuje konzumaci kokosového nektaru - kokosové palmy vyprodukují průměrně o 50 - 75% cukru více na 1 akr než cukrová třtina, a pro danou produkci je potřeba jen 1/5 půdních živin.

Pokud máte rádi srovnávací přehledy a tabulky, jistě Vás budou následující informace inspirovat.

Makro-živiny (mg / 100gm)

Cukr z kokosové palmy

Sirup        z agáve

Med

Javorový sirup

Hnědý cukr

Rafinovaný, bílý cukr

Dusík (N)

202

NA

NA

NA

10

0

Fosfor (P)

79

7

4

2

3

0

Draslík (K)

1,030

1

52

234

65

2.5

Vápník(Ca)

8

1.5

6

67

24

6

Hořčík (Mg)

29

1

2

14

7

1

Sodík (Na)

45

1

4

9

2

1

Chlor (Cl)

470

NA

NA

NA

16

10

Síra (S)

26

NA

NA

NA

13

2

Bor (B)

0.6

NA

NA

NA

0

 

Zinek (Zn)

2

0.2

0.2

4.2

.2

0.1

Hořčík (Mn)

0.1

0.1

0.1

3.3

.2

0

Železo (Fe)

2

1

0.4

1.2

1.26

0.1

Měď(Cu)

0.23

0.1

0

0.1

0

0

Thiamin

0.41

0

0

0

0

0

Vitamín C

23.4

0.5

0.5

0

0

0

Zdroj: Filipínský výzkumný institut pro potravinářství a výživu - srovnání základního obsahu 3 zdrojů jedlého cukru - analyzováno PCA - TAL, 11. září 2000. (MI Secretaria, 2003) v částicích na 1 milion (ppm nebo mg/li), USDA, www.nationaldata.com

Zdravotní účinky výživových prvků cukru z kokosových palem:

Makro-živiny

Zdraví prospěšné účinky poskytované těmito živinami

Dusík (N)

pomáhá léčit kardiovaskulární onemocnění

Fosfor (P)

důležitý pro růst kostí, funkci ledvin a růst buněk

Draslík  (K)

snižuje vysoký krevní tlak, pomáhá upravovat hladinu cukru v krvi, pomáhá redukovat hladinu cholesterolu a hmotnost

Vápník (Ca)

životně důležitý pro silné kosti a zuby a pro růst svalové hmoty

Hořčík (Mg)

nezbytný pro látkovou výměnu, nervy a stimulaci mozku (paměť)

Sodík (Na)

hraje klíčovou roli ve správném fungování nervů a svalů

Chlor (Cl)

upravuje tlak tělesných tekutin a vyrovnává nerv. systém

Síra (S)

důležitá pro zdravé vlasy, pleť a nehty, zároveň napomáhá udržovat kyslíkovou rovnováhu pro správnou funkci mozku

Bor (B)

nezbytný pro zdravé kosti a funkci kloubů (zvyšuje schopnost těla vstřebávat vápník a hořčík)

Zinek (Zn)

Je nazýván živinou inteligence a je nezbytný pro rozvoj mentálních funkcí

Mangan (Mn)

má antioxidační účinky a bojuje proti volným radikálům, je důležitý pro správnou funkci trávení a pro stavbu kostí

Železo (Fe)

životně důležité pro kvalitu krve, mentální rozvoj a imunitní systém

Měď (Cu)

pomáhá uvolňovat energii, pomáhá při tvorbě melaninu v kůži a napomáhá tvorbě červených krvinek a vstřebávání i transportu železa v těle

 

2013.03.22 | Alice Drápal Audyová | přečteno: 31401x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky:

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Mexická BOLA – krásný dárek pro klid budoucího miminka i maminky

Oznámil vám někdo z vašich blízkých, že čeká miminko? Nebo jste sama těhotná? Ať už chcete udělat radost sobě nebo někom...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.08.29 | přečteno: 31423x

Renovujete nábytek a hledáte kvalitní čalounění?

Kombinace nového interiéru a starých prvků s duší je dnes hodně moderní. I z toho důvodu je v současné době stále populá...
 
celý článek | Admin | 2019.04.09 | přečteno: 31393x

Jak si správně zvolit místo obřadu

Blíží se Váš velký den? Váháte, kde mít obřad? Zda venku, na radnici či snad na zámku? Říká se, že svatba je jen jedn...
 
celý článek | Zuzana Ditzelová | 2014.07.01 | přečteno: 31391x

Bábovka jako klasika v netradičním hávu

Bábovka - zní to tak obyčejně a přitom neznám téměř nikoho, kdo by ji neměl rád. Je to prostě klasika, která nikdy ne...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.06.05 | přečteno: 31453x
 

Portál pro ženy