reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Je lepší nějakej, než vůbec žádnej??

 
celý článek | Andrea Tomanová | přečteno: 30049x 2014.03.29

Zlatá šéfová

 
celý článek | Martina Kysilková | přečteno: 30064x 2014.12.08

Trnitá cesta k miminku

 
celý článek | Kateřina Pořízová | přečteno: 30085x 2015.11.12

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Medvědí česnek

 
Medvědí česnek

 

Milovníci česneku, zpozorněte! Jaro je obdobím, kdy se probouzí příroda a raší nejedna zelená dobrota. Vydali jste se už někdy po stopách medvědího česneku? Že ne?

 

 

Česnek se silou medvědí

Medvědí česnek je starobylá léčivá rostlina, kterou znali už keltští bojovníci. Věřili, že její konzumace jim zajistí dostatek síly pro vítězství ve válečných bitvách. Jeho novodobý název však pochází z jednoduché souvislosti – je totiž první potravou, kterou se medvědi živí po probuzení ze zimního spánku. Můžete ho znát ale i pod jinými lidovými jmény – lenek, hadík, divoký česnek, lesní česnek, planý česnek nebo cikánský česnek. V kuchyni byl dříve hojně používán, ostatně jako většina rostlin a bylin rostoucích volně v přírodě. Dnes se jeho obliba znovu vrací a stává se zajímavou ingrediencí klasických jídel i gurmánských specialit.

Kam na něj

Medvědí česnek se svými vlastnostmi podobá pravému česneku, má však o něco jemnější vůni. Právě jeho charakteristické aroma zaručí, že si ho nespletete s jedovatou konvalinkou - listy mají totiž téměř stejný vzhled. Můžete ho zakoupit na tradičním trhu nebo od menších pěstitelů. Z cibulek, které jsou dnes běžně k dostání, vyroste úspěšně i na zahradě - pro potěchu oka i pro kuchyňské využití. Nejobvyklejším místem, kde na něj s jistotou narazíte, je lužní les. Miluje vlhké prostředí, proto se dá najít i na stinných místech v okolí potůčků a nádrží. Patří k prvním zeleným lupenům, které se po zimě zazelenají, někdy je možné ho sbírat už v půlce března. V poněkud pozměněné podobě je k mání v lékárně – ve formě tobolek bez česnekového pachu, nejčastěji v kombinaci s dalšími účinnými látkami.

Léčitelství

Lidové léčitelství připisuje této vytrvalé bylině pozitivní vliv na snižování krevního tlaku, arteriosklerózu a poruchy trávení spojené zejména s nadýmáním, průjmy a nechutenstvím. Velmi známý je také jako přírodní antibiotikum, zdroj vitamínu C a významný antioxidant. Tinktura z medvědího česneku se používá jako podpůrný prostředek při léčbě vředů nebo v boji se střevními parazity. Také je velmi vhodná pro jarní očistné kúry.  

 

                   

Foto: Martina Váchová

 

V kuchyni - na chleba i do nádivky

Medvědí česnek nejlépe chutná čerstvý. Naprosto luxusní je jen obyčejně posekaný na chlebu s máslem nebo se sádlem. Přidávat ho ale můžete téměř do všech vašich oblíbených jídel připravovaných jak za studena, tak za tepla. Listy lze samozřejmě sušit a využívat je během zimy, ztratí tím ale spoustu cenných látek a také velkou část své nezaměnitelné vůně. Nejvhodnějším způsobem skladování je zamražení, výroba pesta či bylinkového másla. Protože tradiční velikonoční nádivku už asi máte upečenou, přinášíme vám recept na její bezmasou variantu s medvědím česnekem. Určitě přijde k chuti kdykoliv během jarních dní. Skvělým tipem na praktické venkovní občerstvení nebo na zahradní grillpárty s přáteli je nádivka pečená v muffinové formě nebo přímo v papírových košíčcích.

 

Nádivka s medvědím česnekem – podáváme ke grilovanému kuřeti nebo jen tak

 

Přísady:

  • 8 rohlíků (nejlépe den starých)
  • 4 vejce
  • 2 lžíce  nasekané petrželky
  • 1 smetana ke šlehání
  • půl kostky másla
  • 100 g medvědího česneku
  • muškátový květ, sůl a pepř

           

Postup:

Rohlíky nakrájíme na kostky, vsypeme do mísy a polijeme smetanou, která se během 10 minut vsákne. Žloutky rozetřeme s máslem a z bílků ušleháme tuhý sníh. Medvědí česnek a petrželku opláchneme a posekáme nadrobno. K navlhčeným rohlíkům přidáme sníh, žloutky s máslem a nasekané bylinky, vše promícháme a ochutíme solí, pepřem a muškátovým květem. Těsto na nádivku nandáme do pekáče nebo formy vymazané máslem a pečeme v troubě vyhřáté na 190-200 °C dozlatova.

Dobrou chuť!

 

Image courtesy of Evgeni Dinev at FreeDigitalPhotos.net

 

2015.04.05 | Kateřina Pořízová | přečteno: 30152x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: medvědí česnek bylinky recept na nádivku

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Produkty z bylinek. Inovativní a ekologické, můžete se pustit do výroby i sami

Vydáte-li se na cestu udržitelnosti a zdravého životního stylu, bylinky budou vaším skvělým průvodcem. Úžasné jsou totiž...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2024.02.04 | přečteno: 333x

Vánoční trhy

Mám moc ráda atmosféru vánočních trhů. Na své si tu přijdou všechny mé smysly a já si vždy i domů odnáším kousek té s...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2013.12.19 | přečteno: 30070x

Zahrady otevřou svá srdce letos již popáté

„Založit zahradu znamená věřit v zítřek.“ Andrey Hepburn Slavná americká herečka svým výrok...
 
celý článek | Klára Hrdá | 2014.06.09 | přečteno: 30045x

Vybíráme prostěradla: Jaký materiál je nejlepší?

Často se mluví o vlivu postele a matrace na kvalitu našeho spánku. Ale možná se tak trochu zapomíná na to, že stejně důl...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.12.01 | přečteno: 30392x
 

Portál pro ženy