newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Mandle

 
Mandle

O mandlích se všeobecně ví, že prospívají zdraví, jsou chutné a navíc nám pomohou zachránit situaci, když nám během hromady povinností začne kručet v břiše a nemáme čas se zastavit. Používají se nejen v původní podobě, ale i jako mléko. Najdeme je také v kosmetickém průmyslu.

 

 

Mandle, subtropický druh ořechů mandloně obecné, obsahují velké množství hořčíku, vápníku a draslíku, takže vás udrží v psychické pohodě a zajistí, aby vaše srdce i kosti byly zdravé a silné. Navíc pomáhá při léčbě akné a dalších neduh naší pokožky a v neposlední řadě i u onkologických pacientů.

Další velmi dobrá zpráva je, že díky vysokému podílu proteinů vás rychle zasytí, takže, pokud stejně jako já trpíte během vánoc rozpapaností, která vypadá, jakoby člověk byl posledních dvanáct měsíců živ jen ze vzduchu a teď to musel rychle dohnat, dejte si vždy pár mandlí ke každému hlavnímu (i vedlejšímu :) jídlu.

Mandle jsou výborné i v případě, že máte vy nebo vaši nejbližší příbuzní diabetes, neboť korigují hladinu cukru v krvi, a proto jsou skvělou prevencí i řešením potíží spojených s cukrovkou, civilizační chorobou číslo jedna v tomto tisíciletí. Napomáhají také dobrému trávení, takže pokud máte pocit, že vám po každém jídle v břiše putuje plně funkční bublifuk, určitě se pokuste madle do své stravy zařadit.

Pokud trpíte alergií na mléko, vyzkoušejte jeho nasládlou mandlovou variantu. Dle nejnovějších výzkumů je mandlové mléko velmi prospěšné už od dětského věku a zklidňuje neklidné a hyperaktivní děti. Nemusíte nutně hned sahat po drahých krabicích s tímto produktem v obchodech. Můžete si připravit mandlové mléko i doma a budete k tomu potřebovat jen sáček mandlí, mixér a sítko na zcezení (případně med). Mandle jednoduše oloupejte, spařte horkou vodou a počkejte, až oschnout. Pak je rozmixujte a zalijte vařící vodou. Trpělivě vyčkejte, dokud směs nevychladne. Pak ji zceďte přes sítko, případně doslaďte medem a je hotovo. Dokonce jsem zahlédla recept na výrobu mandlového másla a mandlového oleje. Proč ne, pokud si chceme rozšířit jídelníček, je to určitě skvělá volba.

Trocha mandlí je výborná k uzobávání při příjemném večeru u sklenky vína, můžete je však přidat pro zpestření i do salátů. Zkrátka je konzumujte tak, jak vám chutnají nejvíc.

Doporučené denní množství je 30 kousků, tj. cca hrst mandlí.


 

Image courtesy by Stock Image at FreeDigitalPhotos.net

2014.12.28 | Mgr. Daniela Krejčí | přečteno: 30203x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: výživa mandle zdraví

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Anti-aging v průběhu věků

Před tisíciletími své touze po mladistvém a atraktivním vzhledu bez vrásek lidé jistě neříkali anti-aging, ale to neznam...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.12.09 | přečteno: 30141x

Dlažba v celém bytě je stylová

Dlažba v celém bytě se opravdu prosadila a proslavila. V současné době se dlažby a dlaždice používají ve všech interiére...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2023.08.26 | přečteno: 596x

Kakaovo-kávové muffiny

Muffiny jsou malé sladké bábovičky známé dnes po celém světě. Zemí jejich původu je Anglie v sedmnáctém století....
 
celý článek | Sabina Stehnová | přečteno: 30030x

Zhubnout se dá i bez diety. Chce to ale striktně dodržovat pravidla

Pravidla, jak zhubnout bez diety, musí být v souladu s vaší povahou i životním stylem. Není nutné zkoušet dokola hladově...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.10.24 | přečteno: 30097x
 

Portál pro ženy