newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Bydlení podle Feng - shui

 
Bydlení podle Feng - shui

Jak díky pár změnám docílit harmonie, to vědí v Číně již tisíce let. Jednoduché prvky tohoto prastarého učení o „větru a vodě“ lze velmi snadno aplikovat i ve vašem bytě, a docílit tak vyšší harmonie a lepšího pocitu z prostoru, ve kterém se dennodenně pohybujete. A třeba si tak budete umět konečně i odpočinout po celodenním shonu.

 

Feng-shui, to je staré čínské umění života v rovnováze. Jde o vztah člověka k jeho životnímu prostoru. Zabývá se toky pozitivní a negativní energie, změnami jejich intenzity a směru. Jde o nastolení harmonie v prostoru, spojené s tokem pozitivní energie čchi.

Takovým prostorem může být pokoj, dům, zahrada, ale i celé město. Pokud báchorkám o tocích energií nevěříte, můžete toto umění brát i jako funkční způsob zařízení prostoru, protože feng-shui interiéry mají určitě něco do sebe!

A co se týče zahrad, každý jistě někdy byl v nějaké čínské zahradě, ve které vládly klid a hamonie. A to právě díky filosofii feng-shui. Tak si ji zkuste přizvat i k sobě domů či do kanceláře, jistě zjistíte, že najednou je vám příjemněji a ani nevíte proč.

Není nutné kupovat drahé dekorace a asijské rekvizity, aby váš byt vypadal jako čínské bistro. Vše je o vašem příjemném pocitu. Nejde o dogmatické poučky, ale spíše o způsob pojetí a nahlížení na prostor.  Někdy stačí jen přesunout nábytek. Anebo zjistíte, že odstraněním nějakého předmětu z místnosti zmizel tísnivý pocit, který jste dávali za vinu pracovnímu vytížení.

Feng-shui je také o pořádku, chaos a nepořádek narušují tok pozitivní energie a jsou zdroji šárové, neboli negativní energie. Přeplněný prostor, který někomu může připadat útulný, je pro feng-shui nepřípustný. Stejně tak jako přeplněné skříně a jiné poličky. Člověk musí mít prostor na nové věci, ukazuje tak, že je připraven na budoucnost a s příjemným očekáváním přijímá nové věci. 

Pokud se rozhodnete pustit do bydlení podle feng-shui, prvním krokem je zjištění toků energie, každá škola má svůj zaručený způsob. Pro běžné potřeby si nebudeme zvát mistra feng-shui, ale spokojíme se s jednoduchým postupem.

1.      Zhotovte si plánek vámi vybraného prostoru (pokoj, byt, dům). Změřte a zakreslete veškeré detaily od výklenků, radiátorů, oken a to, na jakou stranu se otvírají dveře.

2.      Dále do plánku zakreslete i stávající rozmístění zařízení (gauč, postel, skříně, psací stoly, ale i vanu a toaletu).

3.      U bytu i jednotlivých místností nalezněte jejich geometrický střed – zde se koncentruje pozitivní energie.

4.      S pomocí kompasu najděte sever, ten si vyznačte na plánek bytu a spojte jej se středem bytu (postupně můžete i jednotlivých místností).

První krok máte tedy za sebou. Gratuluji! Další řešení jednotlivých prostor se budeme podrobně věnovat v dalších článcích. Mezi tím máte dostatek času na vyklizení přeplněných skříní, abyste udělali prostor novým věcem. Kdo by se netěšil třeba na nové přírůstky do šatníku?

Feng-shui je o hraní si s tvary a materiály, světlem i barvami. Nejdůležitějším faktorem je váš dobrý pocit!

 

 

Foto: Image courtesy of phaendin at FreeDigitalPhotos.net

2015.08.19 | Katka Mikulášková | přečteno: 30137x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: bydlení feng-shui jing jang

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Víte, jaké zvolit spodní prádlo pod společenské šaty?

  Pokud vyrážíme na ples, do divadla nebo na jinou slavnostní událost, důležitý je výběr spodního prádla pod spo...
 
celý článek | Admin | 2018.03.30 | přečteno: 30127x

Pan Božský

  Každá z nás na něj během svého života narazí. Na muže, z kterého se nám rozklepou kolena, který zastíní vš...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2014.11.29 | přečteno: 30296x

Šperky Trash Made

Originální a kouzelné, právě takové jsou šperky vyrobené z vyřazených součástek elektrospotřebičů. Nezdá se vám to? T...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.01.07 | přečteno: 30108x

Svatý Valentýn je patronem nejen lásky, ale i epilepsie. A proč slavíme lásku právě 14. února?

Oslavu svatého Valentýna jsme převzali jako součást celosvětové tradice. Víte ale, kdo to svatý Valentýn byl? A pro...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.02.09 | přečteno: 30235x
 

Portál pro ženy