newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jak začít sportovat a přitom se nezničit XIV – trénink v zimě

 
Jak začít sportovat a přitom se nezničit XIV – trénink v zimě

Zimní slunovrat nastal téměř před měsícem, ale pořád se ještě stmívá dřív, než se vrátíme z práce. Ve dnech, kdy máme příležitost jít běhat za světla, nás zase často brzdí studený protivítr, nebo nás, v letošní netypické zimě, zastihne déšť.  

 

Na začátku roku byla ještě motivace, kdy jsme chtěli odčinit lenošení na svátky, vrátit svoji váhu na původní hodnotu, jakou měla před Vánocemi, nebo naplnit novoroční předsevzetí. Jak tyto důvody postupně odpadávají, chce se nám do lezavé zimy a na vzduch plný smogu čím dál méně. Přesto bychom neměli v tréninku nijak polevit. Pokud se chceme připravit na závody, například ze série RunCzech, které pořádá Prague International Marathon, je nejvyšší čas zabrat. Ale i v případě, že nemáme závodní ambice, můžeme využít zimní období ke zlepšování kondice, a to především aerobních a silových schopností.

Chladné počasí a několik vrstev oděvů nám neumožňuje extrémně rychlé pohyby, což nevadí, protože výše zmíněné aerobní schopnosti, což je v běžném jazyce schopnost spalovat tuky a přeměňovat je na pohybovou energii za působení kyslíku, vylepšíme pomocí dlouhých běhů pomalým tempem. Protože vím z vlastní zkušenosti, jak jsou takové běhy v chladném počasí a zimní ospalé přírodě s holými stromy někdy únavné a fádní, je dobré tyto tréninky prokládat jinou sportovní aktivitou. Vhodná je pro běžce zejména návštěva posilovny, kde můžeme kromě posilovacího náčiní, od obyčejných činek až po různé sofistikované stroje, najít také například veslařský a cyklistický trenažér (rotoped), tzv. stepper – šlapací zařízení, které simuluje chůzi do kopce, a běžecký pás. Posledně jmenovaný je pro nás běžce zvlášť zajímavá pomůcka. Pamatuji si dobu, kdy jsme se před tréninkem v posilovně nebo víceúčelové hale (což bylo třikrát týdně), chodili rozklusat na dráhu nebo do parku. To v dobách, kdy byla i v Praze normální zima s ledem a sněhem, nebylo moc příjemné. Pamatuji se, jak jsem si jednou vyhodila záda a trenér mi vynadal, že je to z běhání na kluzkém povrchu v parku, kam nás předtím sám poslal.

Trénink na běhátku má svoje specifika a zaslouží si, abychom mu někdy věnovali zvláštní prostor. Proto dnes uvedu k běhátku jen stručně základní informace. Na běžeckém páse, v rozporu s jeho označením, nemusíme jen běhat, ale i chodit. Při tréninku si můžeme odstupňovat rychlost, přitom se pás pohybuje výchozí rychlostí už od jednoho kilometru za hodinu. Díky tomu můžeme na běhátku absolvovat volnou procházku, volný klus, ale i tempový běh nebo tempové úseky. V běžecké literatuře jsem se setkala s teorií, že bychom v zimě vůbec neměli běhat rychlejším tempem, protože nám to uškodí, a na jaře budeme běhat hůř. Já tento názor nesdílím, ani nemám takovou zkušenost. Kdyby to byla pravda, tak by se nestavěly atletické haly, kde lze v zimě nejen trénovat, ale i závodit. Z vlastní zkušenosti vím, že jsem se po několika letech stagnace maratónských časů zlepšila potom, co jsem začala chodit v zimě na běhátko, kde jsem trénovala různě dlouhé úseky různou rychlostí, až po maximální, jaké jsem byla schopna dosáhnout.

Další vhodnou doplňkovou aktivitou je plavání, které pomáhá regeneraci a vyplavování laktátu, který se tvoří ve svalech při výkonu. Součástí některých fitness center je i bazén, takže doporučuji jej po tréninku v posilovně a na běhátku využít. Vytrvalostní běh je většinou sport dost samotářský, a pokud jste společenští, můžete si hodiny strávené jen ve společnosti srnek, zajíců a bublajícího potoka zpestřit návštěvou některého ze společných cvičení. Fitness centra nabízejí obvykle bohatý program společných cvičení, můžete si vybrat spinnig, trampolínky, kruhový trénink, různé formy jógy a řadu dalších druhů aktivit. Posilovny bývají otevřené po celý týden, ve všední dny už od sedmi hodin ráno nejméně do devíti hodin večer, takže žádné výmluvy, že se do fitka nedostanete, protože pracujete dlouho do večera nebo na směny, nejsou na místě.

Snad vás některý z tipů, jak trávit dlouhé zimní večery, oslovil. Do vašeho snažení přeji hodně energie a taky trochu slunce – rok 2015 byl vyhlášen Mezinárodním rokem světla, tak ať je toho světla na našich, nejen běžeckých, cestách co nejvíc. 

2015.01.18 | Eliška Anna Kubičková | přečteno: 30289x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: běh trénink v zimě sport pro všechny

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Léčivá síla

Mnoho lidí takzvané mudry, nebo též jógu prstů, ani nezná. Přitom jde o cvičení i pro ty nejlínější bytosti na světě. V ...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2020.07.17 | přečteno: 30178x

Zasněžený koláč s rybízem

Také vás jarní počasí láká ven? Nechce se vám tvrdnout doma, vlastně ani trávit tolik času u sporáku, natož se zdržov...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.03.18 | přečteno: 30354x

Zahradní párty stany pro každé období

Někteří lidé sice milují Vánoce, přesto ale zimu obvykle nesnášejí a těší se na letní dny, kdy si budou moci užívat s...
 
celý článek | Admin | 2016.11.21 | přečteno: 30048x

Moje ranní rutina

  Každé ráno je to stejné,  chtěla byste spát o chvíli déle, ale víte, že vás ta vaše zlatíčka budou po...
 
celý článek | Meridene | 2014.05.03 | přečteno: 30120x
 

Portál pro ženy