newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Koriandr a chilli papričky - součást asijské kuchyně

 
Koriandr a chilli papričky - součást asijské kuchyně
 

Je několik potravin bez kterých se asijská kuchyň neobejde. Protože máme začátek května, tak si představíme koriandr, který si můžeme sami vypěstovat na zahradě nebo i na balkóně. Koriandr setý sice pochází z východního Středomoří, ale u nás se dá také velmi snadno pěstovat. Má nezaměnitelnou chuť.

Pěstování čerstvého koriandru

Nejsnazší je koupit na farmářských trzích již předpěstované sazenice a ty pak zasadit do záhonu nebo do nádoby na balkón a nebo na parapet okna. Na pěstování je velmi nenáročný. Koriandr pěstujeme hlavně na nať, která se v asijské kuchyni používá čerstvá. Při nákupu koriandru dávejte pozor, abyste si ho nespletli s hladkolistou petrželkou, rozeznáte je podle vůně. Čerstvý koriandr rychle vadne, proto ho zpracujte pokud možno hned. Lze ho krátkodobě skladovat v chladničce a na zimu ho můžete zamrazit. Bylinku nasekejte, rozdělte do tvořítka na led, zalijte studenou vodou, nechte zmrznout, vyklepněte, uzavřete do sáčku a vraťte do mrazáku. 

Pěstování koriandru ze semen

Sejeme od jara do podzimu. Mají obvykle dobrou klíčivost. Chceme-li používat listy, můžeme je vysévat hustě. Pokud chceme bylinku pěstovat zejména na semeno (semena koriandru jsou silně aromatická a na rozdíl od listů nasládlá, podrcená či celá se přidávají do slaných omáček, sladkých jídel a dezertů, především pečiva jako jsou sušenky, a do domácího chleba), vyséváme semena na záhonech do řádků. Semeny se koriandr množí snadno, klíčení urychlíme 2-3 denním máčením ve vlažné vodě či heřmánkovém nálevu, který je navíc posiluje a chrání proti plísním. Semena koriandru vyklíčí za 20 dní. Dbáme na pravidelnou zálivku a hnojení. Koriandr zaléváme odstátou vodou pokojové teploty do misky. Přihnojujeme jednou za měsíc tekutým organickým hnojivem. Dbáme, abychom nepřemokřili půdu a nezpůsobili hnilobu kořenů.

Koriandr chutná ......

Bylinka má nezaměnitelnou chuť a asijská jídla se bez ní neobejdou. Čerstvé listy jsou výtečné do orientálních pokrmů z masa, především dušených, jako přísada čatní, polévek, restované zeleniny. Abychom koriandr neznehodnotili a neztratili cenné látky, přidáváme jej až na konci tepelné úpravy nebo jako ozdobu. Koriandr můžeme použít i do sendvičů, na jednohubky a do zeleninových salátů. Používá se především k nakládání hub a zeleniny (červená řepa a okurky), do chleba, který tak činí stravitelnější, uzenářských výrobků, k přípravě jehněčího, vepřového a hovězího masa či ryb.

A léčí .......

Semena koriandru působí proti plynatosti, bolestem břicha, odstraňují křeče, mají i mírně antiseptické účinky. Při poruchách trávení lze užívat i nálev ze lžičky podrcených semen. Silně aromatické kořeny jsou po usušení a rozemletí, podobně jako semena, součást indického kari koření. Koriandr podporuje tvorbu žaludeční šťávy, čímž příznivě ovlivňuje trávení. Zevně se používá jako součást mazání při revmatismu a kloubových onemocněních.

Mátovokoriandrový dip

Tyčovým mixérem rozmixujte 50g čerstvých mátových lístků, 2 svazky čerstvého koriandru, 2 zelené chilli papričky (rozpůlené a bez semen), 2 lžičky třtinového cukru, 2 lžíce citronové šťávy, 100g hustého bílého jogurtu a lžíci vody na hladkou zelenou pastu. Osolte a podávejte například s grilovanými krevetami nebo grilovaným masem.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Chilli papričky jsou další důležitou součástí asijské kuchyně

Některým dokáží zpříjemnit gurmánský zážitek, jiní se jim raději vyhýbají. Měli bychom vědět, že mají také léčivé účinky, o kterých věděli jejich obyvatelé z původních oblastí Jižní a Střední Ameriky už před mnoha tisíci let. Mezi nejpálivější na světě ale patří ty asijské. Papričky lze pěstovat jak v nádobě, tak v záhonu.

Domácí chilli omáčka

Čerstvá domácí chilli omáčka inspirovaná asijskou kuchyní vás roztetelí a dodá vašemu vaření říz. Provedeme vás její přípravou.

Ingredience: 4 dlouhé nasekané (zbavené semínek) červené chilli papričky, 3 stroužky česneku, 2 svazky koriandru - obrané lístky nebo celé mladé stonky, 130g třtinového cukru, 80ml rybí omáčky, 250ml čerstvé limetové šťávy, cca 5cm oloupaného zázvoru nakrájeného na plátky

Postup: Nasekané chilli papričky, přepůlené stroužky česneku, nasekaný koriandr, cukr, rybí omáčku, čerstvou limetovou šťávu a plátky zázvoru vložte do nádoby mixéru. Minutu až dvě zpracovávejte, aby se čerstvé suroviny semlely a dobře promíchaly. Omáčka pak vydrží zavřená ve sklenici v chladničce až týden.

Dobrou chuť vám přeje redakce www.realityprozeny.cz

Recepty: Apetit speciál
Foto: Pixmac

| přečteno: 30018x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky:

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Soutěž o pobyt v jedinečném smarthotelu Nezvalova archa v Olomouci

Soutěž byla ukončena. Gratulujeme výherci Petrovi P.! Ostatním děkujeme za účast a budeme držet pěsti v dalších sou...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2021.01.22 | přečteno: 30152x

Sauna podporuje růst svalů i vytrvalost

Nezáleží na tom, jestli jste profesionální sportovec nebo občas uběhnete pár kilometrů. Pravidelné saunování je ideální ...
 
celý článek | Nina Albertová | 2021.10.26 | přečteno: 30229x

Mateřství aneb patent na rozum

Vždycky jsem nesnášela povýšené řeči kamarádek maminek typu: „To pochopíš, až budeš mít děti“, nebo &bdqu...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2013.06.24 | přečteno: 30029x

Po dětech ještě krásnější

„Nejvzácnějším šperkem na krku ženy jsou ruce jejích dětí.“ „Nejkrásnějším a nejodvážnějším ...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.07.08 | přečteno: 30166x
 

Portál pro ženy