newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Ložnice podle Feng - shui

 
Ložnice podle Feng - shui

Ložnice je místem relaxace a regenerace. Je takovou osobní oázou klidu a míru. Návštěvy si většinou do ložnice nevodíme, tudíž je takovým čistě osobním prostorem. Kam mohou volně vstoupit, pouze osoby nám nejbližší.

 
 

V ložnici bychom měli přijímat co nejvíce toku pozitivní energie čchi. Pokud máte možnost zvolit si umístění tohoto pokoje, ideální je západní strana. Protože tento směr mírní stres a tiší rozjitřenou mysl, jako žádný jiný.

Jižní orientace ložnice je vhodná pro osoby věnující se tvořivé a umělecké činnosti. Jihovýchod má pozitivní vliv na finanční a soukromé vztahy. Sever a východ se postarají o klid a zotavení. Severozápad pomáhá jasnému myšlení. Ale pokud možno se vyhněte severovýchodu a jihozápadu!

Ložnice nemá být v bezprostřední blízkosti koupelny. Pokud tomu tak je, důsledně dodržujte, aby dveře do koupelny byli stále zavřené. Ložnice by také neměla být v blízkosti domovních dveří a to především kvůli hluku.

Tato místnost slouží v první řadě k zotavení a nerušenému spánku a tomu by nemělo nic překážet. Ložnice může být klidně menší než obývací pokoj. Vždy by však měla být vzdušná a dobře větratelná. Neměla by být přeplněna obrazy ani květinami, všeho s mírou.

Jako u všech místností i zde platí pravidlo pořádku a čistoty. Často zde zůstávají stopy hektického všedního dne, jako je neuklizené oblečení, odložené šperky či věci, co již dávno měli být v pračce. Tomu zabrání dostatečně velká šatní skříň, ideálně dřevěná. S chytrým vnitřním členěním, které usnadní orientaci a tím i Váš čas. Využitím velkých vestavěných skříní nejen šetříte čas, ale také se vyhnete ostrým rohům a hranám, vysílající negativní šárovou energii.

Ani ložnici nepřeplňujte nábytkem a dekoračními předměty, ty akorát působí tísnivě a ubírají Vám prostor. Nechte ji čistou a volnou. Ostré hrany zamaskujte dečkami či květinami se zaoblenými listy. Rozhodně to však ani s množstvím květin nesmíte přehnat.

Zrcadla v ložnici jsou zcela běžnou záležitostí, vy se jim však pokud možno vyhněte! Čchi se má v ložnici zklidnit, aby pomohla utišit starosti běžného den. A ne aby se zrcadlily a narůstaly. Pokud se nechceme v ložnici zrcadla vzdát, vždy jej pečlivě zahalte, než ulehnete do postele. Stejný negativní efekt jako zrcadla mají i předměty z lesklých materiálů, jako jsou sklo a kov.

Otázka elektroniky v ložnici je jasná. Televize, počítače a elektro budíky zde nemají co dělat. Pokud se jich nemůžete vzdát, tak po dobu jejich nefunkčnosti je zavřete do skříně. I když ani tak se zcela nezbavíte negativního elektrického náboje, který vyzařují.

Ideální materiálem pro postel je dřevo, které napomáhá stabilizovat energie čchi, díky které prožijete hluboký a uklidňující spánek. Postel vždy orientujte hlavou ke zdi, díky tomu máte přehled po celé místnosti a tím i pocit bezpečí. Matraci a ložní prádlo vybírejte pokud možno z přírodních materiálů. Nohy postele by neměli mířit ke dveřím. A ze dveří ani z okna by nemělo být přímo vidět do postele. Nad hlavou by neměli být žádné police, těžké obrazy nebo lampy. Nejen z bezpečnostních důvodů. Ale také kvůli pocitu neustálého břemena. Téměř katastrofou je postavit si postel mezi okno a dveře. Tímto prostorem totiž proudí energie, tudíž byste zde nikdy neměli klid.

Veškeré problémy pomohou vyřešit vhodně umístěné paravány, závěsy a středně vysoké skříňky. Pokud máte okno za postelí, alespoň na noc jej zatemněte hustým závěsem, čímž ho opticky skryjete.

Pokud chcete do ložnice umístit obrazy. Vždy využijte ty s květinami nebo veselé a klidné motivy, ideálně krajinomalby. Rozhodně se vyhněte čemukoli depresivnímu. V ložnici by také neměli být fotografie rodinných příslušníků, ač se to může líbit sebevíc.

Při výběru barev se omezte na světlé tóny. Ne intenzivní a svěží barvy, jako je červená, která je nabitá energií a působí dráždivě. Nebo modrá, která by zas mohla působit příliš chladně. Pokud se rozhodnete pro vzorované tapety, vyberte měkký a harmonický vzor.

Ložnice by měla být osvětlena měkkým a teplým světlem, které uklidňuje a zve k uvolněnému setrvání.

 

Ať už máte ložnic jakoukoli, vždy se v ní musíte cítit příjemně a bezpečně. Každý máme jiný vkus a ten se odráží nejen v ložnici. Základem je si dobře odpočinout.

 

Takže dobrou noc všem

 

Katka Mikulášková

 

 

foto: “Bedroom” by winnond; “Alarm Clock” by Feelart; “Woman's Feet Sticking Out Of Blanket On Bed At Home” by FrameAngel.

2015.10.12 | Katka Mikulášková | přečteno: 30071x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: ložnice feng-shui bydlení portalprozeny

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jak si správně vybrat spodní prádlo?

Spodní prádlo někdy vypadá jako skutečná věda. Je jedno jestli jste žena nebo muž, zorientovat se na trhu tohoto zcela b...
 
celý článek | Lea Kubová | 2019.12.30 | přečteno: 30084x

Postavme se na hlavu

Někdy je dobré obrátit svůj pohled na svět o sto osmdesát stupňů. Jogíni to dělají běžně. Pro nás ostatní smrtelníky ...
 
celý článek | Beáta Matyášová | 2013.06.06 | přečteno: 30505x

Začíná i vám „běžecké“ jaro?

  Pro někoho tvoří běžeckou sezónu celý rok, jiní už začátek teplejších dní s nedočkavostí vyhlížejí a ...
 
celý článek | Admin | 2016.04.29 | přečteno: 30018x

Vliv teploty na vůni: Proč je vhodné měnit se sezónou kromě oblečení i parfém

Když se molekuly v kapalině zahřejí, rychleji se vypařují. Vaše vůně tak nabírá na intenzitě, ale na druhou stranu nevyd...
 
celý článek | Nina Albertová | 2023.12.28 | přečteno: 651x
 

Portál pro ženy