newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Boeuf Bourguignon

 
Boeuf Bourguignon

Francouzská kuchyně je pojem. Pro toho, kdo někdy ochutnal, láska na první … líznutí. Pojem ještě větší je: Hovězí po Burgundsku - Boeuf Bourguignon.

 

 

Pro každého kdo se nadchnul francouzskou kuchyní, doporučuji netradiční kuchařku, spíše průvodkyni kuchyní, kterou napsal Auguste Escoffier a jmenuje se Moje francouzská kuchyně. Pamatuju si to jako dnes, objednala jsem ji přes internet a nemohla se jí dočkat. Když potom ležela přede mnou, zacházela jsem s ní jako se svátostí.  Ale teď kousek zpět.

Znáte Julii Child? Úctyhodných 188 cm měřící americkou kuchařku a televizní osobnost? Ženu, která chtěla přiblížit francouzskou kuchyni americkým kuchařkám? Nakonec se jí to zpracováním nové kuchařky s názvem Mastering the Art of French Cooking (Umění francouzské kuchyně) podařilo. Není Američanka, která by ji neznala.

A není kuchařky, která by po „seznámení“ s touto šarmantní dámou, nezatoužila po tom nasadit perlový náhrdelník, uvázat zástěru a uvařit již několikrát zmiňované Boeuf Bourguignon, právě podle jejího receptu. Bohužel české vydání kuchařky neexistuje a já tak vzdala svou touhu… Později jsem narazila na knihu Moje francouzská kuchyně a opět mi svitla naděje…

Teď se vrátím k tomu, jak zrovna sedím nad rozbalenou knihou a samozřejmě okamžitě v rejstříku vyhledávám jeden konkrétní recept. Úžasné ingredience, dokonalý postup, ale… Není tam kouzlo…co ty lidi po celém světě tak nadchlo? Je mezi tímto a Juliiným receptem takový rozdíl? Pátrám tedy na internetu  a objevuji několik nadšenkyň, které po vzoru filmového zpracování životního příběhu Julie zakládají kuchařské blogy, překládají recepty a jsou ochotné se o své pokusy podělit.

Ano, je to tady, ochutnejte jídlo, které Vám bude přivírat oči:

Boeuf Bourguignon podle Julie Child

1600g       hovězího zadního, nakrájeného na kostky asi 4x4 cm

200g         libovější slaniny v celku, ze které odkrojíme kůži a nakrájíme slaninu na proužky

750ml      červeného vína (Beaujolais, Burgundské samozřejmě, nebo Cote du Rhone)

500ml      silného vývaru

1 větší mrkev nakrájená na kousky

1 větší cibule nakrájená na kolečka

3 stroužky propasírovaného česneku

2 lžíce rajčatového protlaku

2 lžíce hladké mouky

4 stonky tymiánu a jeden bobkový list svázané nití

18-24 malých cibulek nebo šalotek

250g         žampionů i s nožičkou rozkrájených na čtvrtky

A v neposlední řadě sůl, pepř, olej (olivový) a máslo

 

Rozehřejeme troubu na 230°C. Do kastrůlku s vroucí vodou vložíme nakrájenou slaninu, společně s odkrojenou kůží, stáhneme plamen a pomalu vaříme asi 10 minut (trošku ji tím zjemníme a zredukujeme kouřovou chuť). Poté ji vytáhneme z vody, osušíme a orestujeme samotnou slaninu na lžíci oleje. Slaninu vyjmeme z pánve a na zbytku oleje a výpeku ze slaniny orestujeme kostky masa (které před tím důkladně osušíme), restujeme postupně, aby se nám všechny kostky dostatečně zatáhly. Opečené maso vkládáme do hrnce vhodného do trouby, když je maso opečené všechno, na pánvi ještě orestujeme nakrájenou cibuli a mrkev-můžeme přidat kousek másla, pokud není omastku na pánvi dost. Zeleninu hodně prohazujeme a restujeme na prudším ohni.

Zeleninu i se slaninou vložíme k masu, jemně osolíme a opepříme (pozor na to jak slaný máte vývar), poprášíme moukou a vydatně hrncem zatřeseme. Můžete si vybrat, zda 4 minuty restovat na plotně, či vložit bez poklice do předehřáté trouby. Snadnější je restovat dál na plotně, do lehkého zhnědnutí mouky. Přidáme víno a vývar v množství aby bylo maso ponořené-poměr vína a vývaru záleží jen na chuti kuchaře. Přidáme rajčatový protlak, česnek, svázané bylinky a povařenou kůži ze slaniny (nechejte ji na větší kusy, z hotového pokrmu ji budeme vytahovat)

Stáhneme teplotu v troubě na 160°C, hrnec přiklopíme pokličkou a vložíme do trouby. Obsah musí zlehka pobublávat, pokud je teplota příliš vysoká, ještě ji ztlumíme. Teď přichází první oddechovka, od hrnce s masem budeme mít 2 a půl až 3 hodiny klid. Těsně před dopečením musíme už jen připravit malé cibulky a žampiony: Cibulky orestujeme na lžíci másla a olivového oleje, když mírně zhnědnou, zalijeme vývarem (opět jen do ponoření) a vaříme, dokud se vývar téměř nevyvaří. Uložíme je stranou. Žampiony orestujeme na másle do zlatova a uložíme k cibulkám.

Když je maso měkké, scedíme šťávu do čisté nádoby a podle její hustoty ji upravíme. Hustou rozředíme vývarem, řídkou na plamenu redukujeme (a hlídáme jako ostříž), případně omáčku dochutíme. Z masa vylovíme kůži a bylinky a vrátíme ho do omáčky a přidáme k němu i žampiony a cibulky….

A je to!!! Dokonalá lahoda. Úžasná s bramborovým pyré. Pokud jste postupovali podle receptu, máte té božské many snad pro 6 lidí. Ideální na večeři s přáteli. Bon appétit!!

Jestli Vás ani tohle nepřesvědčilo, milé dámy, pusťte si film Julie a Julia ;)

 

Foto: http://www.freedigitalphotos.net/

2013.12.01 | Andrea Tomanová | přečteno: 30132x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Boeuf Bourguignon francouzská kuchyně hovězí

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Svět bez stížností? Může být, rozhodně bez těch zbytečných!

„Potkali jsme nepřítele. Jsme to my sami.“ Tak zní jeden z citátů použitých v knize Svět bez stížností. Je to opravdu do...
 
celý článek | Renata Petříčková | 2017.12.02 | přečteno: 30425x

Adventní tradice

Snad k žádným jiným svátků se neváže takové množství tradic než k Vánocům a snad žádný svátek není tak oblíbený, jak ...
 
celý článek | Katka Mikulášková | 2015.12.01 | přečteno: 30332x

Kalíšek je hit

Období menstruace není asi pro žádnou z nás to nejoblíbenější v měsíci. I přesto chceme být během našich dní v pohodě...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.10.02 | přečteno: 30125x

Léto patří gumičkám

Céčka, korálky, drhané či silikonové náramky, a celá řada dalších variací, které pobláznily svět. Motá celá rodina&he...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.08.11 | přečteno: 30206x
 

Portál pro ženy