newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jaruška (62): Vnučka je plná zloby, mám o ni obavy

 
Jaruška (62): Vnučka je plná zloby, mám o ni obavy

Moje vnučka (12 let) se během distanční výuky hodně změnila, a bohužel se to stále nelepší. Nespravil to ani čas, kdy děti začaly do školy zase docházet prezenčně, ani teď o prázdninách. Často je podrážděná, nevrlá, má špatnou náladu, a bohužel bývá i agresivní. Někdy dostane takový záchvat vzteku, že rozbije nějakou věc, kterou mívala ráda, občas si dokonce vylévá zlost na svého pejska… Už jsme se mnohokrát ptali, co se děje, vždy ale odpověděla, že nic. Poraďte prosím, co můžeme dělat, máme o ni velký strach.

 

Milá Jaruško,

Vaše vnučka už je ve věku, který nazýváme období prepuberty, respektive časné puberty. Toto období je plné změn, které trvají zhruba až do 20 roku věku. Chování se mění a děti nevědí, co se s nimi děje, a tak reagují různými způsoby, mezi něž patří například plačtivost, stranění se kolektivu a mnoho dalších, ale také zloba, hněv, vztek na to, že se „něco děje“, ale ony neví co. Je to období nové kvality sebeuvědomování, kdy si dítě začíná všímat toho, jak myslí, o čem přemýšlí, jak věci prožívá a jak komunikuje.

Do této obtížné doby, kterou vnučka prožívá, zasáhly události zvenčí, na které jsme nebyli připraveni nikdo, a i dospělí často měnili své chování, prožívání, změny v žebříčku hodnot, zkrátka všichni jsme se vyrovnávali se situací kolem koronaviru, a to různým způsobem.

Děti, zejména ty dospívající, zažily obrovské změny a byly vystaveni všeobecnému ohrožení. Strach, že někdo z blízkých onemocní či dokonce zemře, nemožnost stýkat se s bližními a kamarády, to vše do jejich vnímavé psychiky zasáhlo obrovským způsobem.

Proto není až tak úplně divné, pokud se vnučka změnila. Lidé se nepředvídatelným a nejistým situacím brání různě a používají k tomu různé obranné mechanismy. Hněv a agrese patří mezi způsoby, jak se s nejistotou vyrovnat. Období distanční výuky bylo poměrně dlouhé a návrat do školy tedy znamenal další nový stres.

Vídat se konečně s ostatními tváří v tvář, nutnost opět vstávat a jezdit do školy, vše znamenalo stálé změny, o kterých nikdo nevěděl, jak dlouho potrvají a kdy se zase něco zvrtne. Proto bych zatím nezoufala, myslím si, že vnučka ještě zpracovává vše, co se stalo, a to může někdy trvat i dlouhou dobu.

Nicméně, hněv je nebezpečný, a pokud svou pubertu začíná právě tímto způsobem, mohly by další hormonální změny vše ještě zhoršit. Nechci Vás děsit, ale mohla by přestat poslouchat rodiče, chytit se špatné party… rizik je mnoho.

Co Vám za sebe mohu doporučit, zkuste ještě chvilku vydržet, uvidíte, jak se vše bude vyvíjet po prázdninách, až začne škola. Na druhou stranu ale nečekejte příliš dlouho, a pokud její agresivní chování bude pokračovat, ihned se obraťte na dětského psychologa.

Můžete jí tím „zachránit“ před dalšími nebezpečnými problémy související s pubertou, a teď nemám na mysli pouze její současné projevy, ale další nebezpečné stavy, jako jsou například poruchy příjmu potravy či sebepoškozování.

Myslím na Vás a věřím, že z vnučky vyroste normální zdravý puberťák, se kterým už si budete vědět rady. Věřím, že Vaše vnučka je (a bude) fajn slečna.

JB

 

Máte nějaký dotaz nebo problém, se kterým si nevíte rady? Napište na e-mailovou adresu jana.b@portalprozeny.cz naší psycholožce Janě Brandtlové.

 

2021.08.23 | Jana Brandtlová | přečteno: 30200x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: puberta adolescence prepuberta hněv vztek agrese distanční výuka chování změny chování

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Manolo Blahnik - Bůh obuvi

Španěl s českým původem dokázal udělat z obuvi důležitý doplněk, který umí zdobit. Boty z jeho dílny milují ženy po c...
 
celý článek | Darina Adámková | 2013.06.30 | přečteno: 30015x

Je libo dort do skleničky?

  Chcete oslnit návštěvu, nebo vlastní rodinu, jemným smetanovým dortíkem, ale necítíte se na všechno to vym...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.02.01 | přečteno: 30121x

Vyhrajte krásnou dětskou knihu Zázrak o Vánocích

Soutěž už skončila. Děkujeme za účast a gratulujeme výherkyním Janě Z. a Lesji K.! ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2022.10.30 | přečteno: 30220x

Miroslav Légl: Mezinárodní kuchyně bez soli a jiné chemie

Kuchařka, která pomáhá zlepšit zdraví a zhubnout. Která pročistí lidské tělo a mysl inspiruje množstvím receptů a náp...
 
celý článek | Renata Petříčková | 2015.10.22 | přečteno: 30089x
 

Portál pro ženy