newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Recepty na klasické vánoční cukroví, které na talíři nesmí chybět

 
Recepty na klasické vánoční cukroví, které na talíři nesmí chybět

Vánoční cukroví je neodmyslitelnou součástí oslav Vánoc, svátků klidu a míru. Talířek dobrot určitě nechybí na slavnostním stole v žádné domácnosti. Pečení cukroví je pak v mnohých rodinách tradicí předávanou poctivě z generace na generaci. Receptů na vánoční cukroví existuje nepřeberné množství a každý má jistě to své oblíbené. V módě jsou různé netradiční druhy, třeba s exotickými nebo zdravými surovinami. Většina z vás mi ale jistě dá za pravdu, že klasika je prostě klasika a nikdy se neomrzí. Přináším vám proto 3 jednoduché a léty osvědčené recepty na cukroví, které u nás doma snad nikdy nechybělo.

 

Klasické linecké cukroví

Suroviny:

45 dkg hladké mouky (nejlépe s označením 00)

16 dkg moučkového cukru

25 dkg Hery

1 vejce

Kúra z 1 citronu

Postup:

Na vál prosejeme mouku s cukrem, přidáme změklou Heru, vejce a kúru z citronu. Suroviny zpracujeme dohromady v hladké těsto. Pokud se příliš lepí, přidejte špetku mouky, pokud naopak nechce držet pohromadě, přilejte malinko mléka. Těsto nechte několik hodin odležet v lednici. Poté vždy kousek těsta rozválejte na tenký plát, ze kterého vykrájíte požadované tvary. Pečte ve středně vyhřáté troubě, dokud mírně nezrůžoví. Cukroví chutná nejlépe slepené kyselejší marmeládou, u nás se vždy slepovalo maminčinou domácí rybízovou marmeládou.

Vanilkové rohlíčky

Suroviny:

28 dkg hladké mouky

7 dkg moučkového cukru

7 dkg mletých ořechů

21 dkg másla

Postup:

Na vál prosejeme mouku s cukrem, přidáme změklé máslo a ořechy. Vše zpracujeme v hladké těsto, opět můžeme v případě potřeby zahustit moukou nebo zředit mlékem. Těsto necháme odpočinout několik hodin v ledničce. Poté si z kousku těsta uválejte delší a silnější váleček, který rozkrájíte na stejně velké kousky. Z těch poté opět vždy vyválíte váleček a ohnete jej do tvaru rohlíčku. Rohlíčky pečte v předehřáté troubě zhruba 10 – 15 minut, dokud nezrůžoví. Po upečení je ještě teplé obalujte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Kokosové hvězdičky

Suroviny:

40 dkg hladké mouky

25 dkg moučkového cukru

25 dkg strouhaného kokosu

25 dkg Hery

2 vejce

½ prášku do pečiva

Postup:

Na vál prosejeme mouku s cukrem, přidáme změklou Heru a zbytek surovin. Vše zpracujeme a výsledné těsto dáme opět do lednice odpočinout. Poté z něj vyvalujeme pláty, ze kterých vykrajujeme požadované tvary. U nás jsou to tradičně hvězdy, ale samozřejmě záleží jen na vás, co se vám bude líbit. Jen doporučuji používat spíše větší vykrajovačky, protože kvůli kokosu jsou okraje cukroví trochu roztřepené a u malých tvarů to nevypadá tak pěkně. Kokosové cukroví opět pečeme do růžova a poté slepujeme marmeládou podle chuti.

 

2016.12.11 | Martina Limbergová | přečteno: 31090x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: vánoční cukroví pečení recepty linecké cukroví vanilkové rohlíčky kokosové cukroví

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Je čas nakupovat nové módní doplňky! Vyberte si luxusní kabelku nebo peněženku

Kabelka a peněženka patří mezi módní doplňky, které nesmí chybět žádné ženě. Jsou praktické a zároveň musí být stylové. ...
 
celý článek | Lea Kubová | 2020.03.13 | přečteno: 30918x

Jak vybrat ten pravý stromeček pro mě

Se stromečkem je to jako s manželem. I zde se musíte rozhodnout, který s vámi bude trávit každé vánoce. Budete je stř...
 
celý článek | Admin | 2014.11.13 | přečteno: 31065x

Pošírování aneb zdravě znamená chutně

Ačkoliv termín „zdravá příprava jídel“ není v českých, moravských a slezských končinách příliš zakotven, ...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.11.05 | přečteno: 31238x

První milování po porodu

Jste čerstvou maminkou a nemáte v posledních týdnech myšlenky na nic jiného? To je přirozené a není třeba se za to om...
 
celý článek | Lea Kubová | 2014.03.20 | přečteno: 30951x
 

Portál pro ženy