newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jak vybrat nejlepší kolo pro děti?

 
Jak vybrat nejlepší kolo pro děti?

Jezdit na kole se učí děti už v útlém věku. Tento koníček přináší spoustu výhod – dětem se zlepšuje fyzička i motorika a stabilita. Navíc s nimi pak můžete vyrážet na cyklistické výlety na čerstvém vzduchu a nemusíte být neustále odkázaní na auto.

 

 

K tomu, aby se dítě naučilo na kole správně jezdit a bavilo ho to, je nezbytné vybrat správnou velikost kola. Pokud si představujete, že koupíte bicykl větší a dítě do něj doroste, rovnou na něco takového zapomeňte. Příliš velké kolo by mohlo být pro dítě nezvladatelné, jízda na něm by se mu zprotivila a už by ji třeba ani víckrát nechtělo zkusit. A především by jízda mohla být nebezpečná.

Velikosti dětských kol

Dětská kola se běžně vyrábějí ve velikostech 14, 16, 20 a 24 palců, což udává velikost zapletených kol. Jestliže si dítě stoupne nad kolo obkročmo, mělo by mít nad horním rámem asi 5 centimetrů místa od rozkroku. Zároveň musí ze sedla snadno dosáhnout na řidítka. Pro malé děti je také nutné, aby ze sedla bezpečně dosáhly na zem.

Dětská kola 14 a 16 palců

Jsou určená pro nejmenší děti, brzdí se na nich torpédem, tedy zpětným záběrem pedálů. Chybět by neměla ani odjímatelná postranní kolečka a chrániče konců řidítek a řetězu.

Dětská kola 20 palců

Dvacetipalcová kola už mívají vícerychlostní přehazovačku, která se ovládá pomocí otočné rukojeti. Zároveň bývají vybavena dvěma pákovými brzdami a odpruženou vidlicí pro lepší ergonomii.

Dětská kola 24 palců

Jedná se o plnohodnotnou zmenšeninu kola pro dospělé včetně všech funkcí.

Správná hmotnost dětského kola

Kromě velikosti záleží hraje klíčovou úlohu při výběru právě hmotnost. Pokud by kolo bylo příliš těžké, dítěti by se špatně ovládal. Vhodnější jsou samozřejmě kola lehčí. Nechte svého potomka, ať si sám vyzkouší, zda dokáže kolo snadno položit na zem a opět zvednout. Pokud chcete opravdu lehké dětské kolo, doporučujeme českou značku Rascal Bikes, která nabízí kola s hmotností od 5,6 kg, což je o polovinu nižší váha, než u běžně prodávaných dětských kol.

Bezpečnost především

Své děti milujeme a na jejich bezpečnosti nám záleží. U jízdy na kole by to mělo platit dvojnásob. Nezapomeňte proto na povinnou výbavu, kterou je cyklistická helma. Ta dokáže zabránit nebo alespoň zmírnit zranění hlavy. Cyklisté do 18 let bez ní podle zákona ani vyjet nemohou. Vsaďte také na různé odrazky a reflexní prvky, velkým přínosem mohou být i cyklistické rukavice, díky kterým se dětem nebudou klouzat ruce.

Potřebujete poradit?

Chcete poradit s výběrem, se správnou velikostí či si kolo vyzkoušet? Neváhejte navštívit specialistu na dětskou cyklistiku – kamenné prodejny a internetový obchod Cyklospeciality.cz.

 

 

 

2019.10.08 | Martina Limbergová | přečteno: 30190x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: děti sport dětská kola výběr rady

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Její přítel je homosexuál

Homosexuální muži se častokrát bojí přiznat ke své orientaci. Vzhledem k dnešní době už to není tak velký problém a l...
 
celý článek | Jakub Špiller | 2013.03.08 | přečteno: 30181x

Co nám nehty prozradí o našem zdraví?

Ruce jsou naší vizitkou a upravené nehty k tomu patří. Často ale prozrazují víc, než jen jak pečlivě se o sebe staráme. ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2020.01.20 | přečteno: 30102x

Dodatečný dáreček k Vánocům? Ano, mazané zdraví od ALPY

Soutěž již byla ukončena. Děkujeme za účast a gratulujeme výhercům! ...
 
celý článek | Admin | 2015.12.16 | přečteno: 30280x

Svatební listina snadno a rychle

Svatba je životním krokem, který by si měl zamilovaný pár náležitě užít. Místo toho jsou však přípravy svatebního dne...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.06.16 | přečteno: 30131x
 

Portál pro ženy