newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jak v zimě vyčistit kalnou vodu v zahradním jezírku

 
Jak v zimě vyčistit kalnou vodu v zahradním jezírku

Zima by měla být pro obyvatele zahradních jezírek klidným obdobím, během kterého ryby odpočívají na jeho dně. Avšak i během zimy je potřeba zajistit rybám dostatek vzduchu a hlídat kvalitu vody.

 

Prevence je základ

Aby nedocházelo ke znečisťování vody, průběžně z okolí jezírka odstraňujte nečistoty, které by mohl vítr do jezírka zavát. Z hladiny sbírejte sítí na teleskopické rukojeti spadané listí, klacíky a ostatní předměty. Předejdete tím jejich hnití a zhoršení kvality vody.

Ryby vykrmte na podzim a během zimy krmte pouze, pokud teploty stoupnou na 10°C. Krmivo tak nebude ve vodě zbytečně zahnívat.

Kalná voda v zimě

Pokud se během zimy voda v jezírku zakalí nebo vidíte, že ryby lapají po vzduchu, znamená to, že je potřeba upravit kvalitu vody a dodat rybám potřebný kyslík. Pokud se během zimy teplota často mění, pak není v jezírku stabilní teplota a dochází i ke změně kvality vody v něm. Svou roli může sehrát i to, že jste na podzim jezírko dostatečně nevyčistili například jezírkovým vysavačem a dobře ho nepřipravili na zimu.

 

Zdroj zakalení vody

Stane-li se, že voda v jezírku je zakalená, najděte důvod, proč tomu tak je – rozkládající se zbytky krmení pro ryby, hnijící rostliny či živočichové nebo přemnožení řas a sinic. Přemnožení řas a sinic v zimě při teplotních výkyvech, není vzácným jevem. Přemnožení řas způsobí vyšší obsah fosforu ve vodě, následkem čehož dochází k jejímu zakalení, zezelenání nebo zhnědnutí.

Mechanicky odstraňte tlející rostliny a živočichy a použijte přípravek, který na sebe naváže přebytečný fosfor a vytvoří vločky, které z vody poté odstraníte. Pohybují-li se teploty nad bodem mrazu, zapínejte filtraci a vodu okysličujte.

Nerovnováha v jezírku a nedostatek kyslíku pro ryby může být způsoben i nízkou hladinou vody. K okysličování vody dochází přirozenou cestou fotosyntézou rostlin, jednobuněčných a vlásčitých řas (nesmí však být přemnožené) či pomocí čeření vody různou technikou, fontánami a vodopády. Množství kyslíku ve vodě zjistíte pomocí testu. Ideální obsah kyslíku je 5–8 mg/l.

 

Technika pro jezírka

Vzduchovací kompresor použijte vždy ten, který je přímo určený pro zahradní jezírka. Kompresory pro akvária dostatečně neprovzdušní vodu ani v malých jezírkách.

Můžete použít i vzduchovací kameny, z nichž budou rovnoměrně vycházet malé bublinky vody. Velké bublinky by z vody rychle unikaly pryč a vodu by neokysličily.

Mezi vzduchovací kameny a kompresor umístěte zpětný ventil, který zabrání úniku vody do kompresoru a jeho poškození.

Při koupi kompresoru si rovnou přikupte i náhradní membrány, protože po několika letech je membrány potřeba vyměnit. Zaměřte se na renomované značky, u nichž budete mít v budoucnu možnost servisu a dokoupení náhradních dílů.

 

2021.02.17 | Admin | přečteno: 30301x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zahrada zima zahradní jezírko rady a tipy péče o jezírko

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jak vyléčit bolavá záda?

Bolest zad patří mezi jedny z nejčastějších onemocnění v populaci. Trpí jí těměř všichni, kdo dlouhodobě vykonávají seda...
 
celý článek | Petra Zápotočná | 2018.06.24 | přečteno: 30211x

Jsem pozitivní

Koronavirus. Slovo, které slyšíme každodenně již více než půl roku. Nejprve to bylo pro většinu z nás patrně neznám...
 
celý článek | Markéta Zuziaková | 2020.09.07 | přečteno: 30025x

Jak se vyhnout vánočnímu stresu

Také máte pocit, že doba, kdy Vánoce byly svátky klidu a míru je už dávno pryč? Už koncem října začínají obchody nabízet...
 
celý článek | Tereza Zelinková | 2017.12.12 | přečteno: 30077x

Rozhovor s kapelou Queenie

  Rozhovor s Michaelem Kluchem, frontmanem skupiny Queenie. Dne 22.3. bude mít v Domě kultury koncert kapela...
 
celý článek | Andrea Sýkorová | 2013.03.16 | přečteno: 30124x
 

Portál pro ženy