reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Umíte se ozvat?

 
celý článek | Meridene | přečteno: 30714x 2014.12.11

Ochutnávka Švédska

 
celý článek | Lucie Martincová | přečteno: 30708x 2014.07.16

Řeřicha ve vatě po celý rok

 
celý článek | Kateřina Pořízová | přečteno: 30993x 2015.11.14

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jak mlsají Španělé

 
Jak mlsají Španělé

Španělská delikatesa má jméno Leche frita, což v překladu znamená "smažené mléko", a ve skutečnosti jde o neklamný božský pokrm. Nevěříte? Ochutnejte!

 

V oblíbenosti národních kuchyní u Čechů obvykle vítězí Italové, Francouzi, tradiční asijská jídla nebo prostě to domácí – české. V záplavě receptů často opomíjíme i jiné, velice zajímavé a lahodné kuchyně, jako například španělskou. A Španělsko, to není jen paella, ale také úžasně dokonalý desert Leche frita.

Je to docela vtipné, že název se vyslovuje „leče“, což dost patrně evokuje přičítat k názvu zeleninový pokrm, který se často servíruje v českých domácnostech v období letních dnů, kdy zahrádky oplývají plody, jako jsou rajčata, papriky a další. S tímto jídlem však nemá španělský dezertík nic společného. V překladu jde o „smažené mléko“, což není zrovna lákavé, ale skutečný výsledek vám jistě zamotá hlavu.

Leche frita chutná jako hustý vanilkový puding obalený v tenkém těstíčku, osmažený, ale ne mastný a obalený v silné vrstvě skořicového cukru. Výtečné je k tomuto desertu podávat mandlovou zmrzlinu.

Jak připravíme smažené mléko?

Budeme potřebovat jeden litr mléka, 300 g cukru, 25 g másla, 125 g kukuřičné mouky, 2 žloutky, citrónová kůra, celá skořice a vanilkový lusk.

Nejprve povaříme větší část mléka s celou skořicí a citrónovou kůrou. Po chvilce přidáme polovinu cukru a vnitřek vanilkového lusku. Jakmile se mléko vaří, rozšleháme žloutky s kukuřičnou moukou a zbytkem cukru i mléka. Tuto hmotu našleháme a ihned, jak začne mléko vařit, tak ji přimícháváme a šleháme, dokud není hmota tuhá. Na předem máslem vymazaný plech hmotu rozetřeme a v chladu necháme zhoustnout. Vychladlé těsto krájíme na kousky (čtverečky nebo trojúhelníčky), obalujeme v rozšlehaném vajíčku a smažíme na rozpáleném oleji. Poté hned obalujeme ve skořicovém cukru, necháme vychladnout a podáváme.

 

2013.06.30 | Darina Adámková | přečteno: 30740x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Španělé Španělsko desert Leche frita vanilka smažení cukr skořice

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jak se nezbláznit z vánočních příprav

Už jsou tady zase. Zase se budu cpát sladkostmi a nevejdu se do plesových šatů... Ještě jsme ani nedojedli cukroví z ...
 
celý článek | Lea Kubová | 2014.11.14 | přečteno: 30620x

Zasoutěžte si o lahodné rakytníkové ceny s e-shopem zdravyrakytnik.cz

Soutěž byla ukončena. Gratulujeme výherkyním Monice P., Janě B. a Radce Z.! Ostatním děkujeme za účast a budeme drž...
 
celý článek | Admin | 2021.08.17 | přečteno: 31005x

Soutěž o doplňky stravy Inca Botanika pro štíhlé a zdravé tělo

Soutěž už skončila. Děkujeme za účast a gratulujeme výherkyni Veronice L.! ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2023.11.19 | přečteno: 2551x

Je lepší nějakej, než vůbec žádnej??

  To je otázka k zamyšlení, co? Přemýšlím nad ní už několik dní. Tohle čtení asi nebude pro šťastné a s...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.03.29 | přečteno: 30683x
 

Portál pro ženy