newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jak mlsají Španělé

 
Jak mlsají Španělé

Španělská delikatesa má jméno Leche frita, což v překladu znamená "smažené mléko", a ve skutečnosti jde o neklamný božský pokrm. Nevěříte? Ochutnejte!

 

V oblíbenosti národních kuchyní u Čechů obvykle vítězí Italové, Francouzi, tradiční asijská jídla nebo prostě to domácí – české. V záplavě receptů často opomíjíme i jiné, velice zajímavé a lahodné kuchyně, jako například španělskou. A Španělsko, to není jen paella, ale také úžasně dokonalý desert Leche frita.

Je to docela vtipné, že název se vyslovuje „leče“, což dost patrně evokuje přičítat k názvu zeleninový pokrm, který se často servíruje v českých domácnostech v období letních dnů, kdy zahrádky oplývají plody, jako jsou rajčata, papriky a další. S tímto jídlem však nemá španělský dezertík nic společného. V překladu jde o „smažené mléko“, což není zrovna lákavé, ale skutečný výsledek vám jistě zamotá hlavu.

Leche frita chutná jako hustý vanilkový puding obalený v tenkém těstíčku, osmažený, ale ne mastný a obalený v silné vrstvě skořicového cukru. Výtečné je k tomuto desertu podávat mandlovou zmrzlinu.

Jak připravíme smažené mléko?

Budeme potřebovat jeden litr mléka, 300 g cukru, 25 g másla, 125 g kukuřičné mouky, 2 žloutky, citrónová kůra, celá skořice a vanilkový lusk.

Nejprve povaříme větší část mléka s celou skořicí a citrónovou kůrou. Po chvilce přidáme polovinu cukru a vnitřek vanilkového lusku. Jakmile se mléko vaří, rozšleháme žloutky s kukuřičnou moukou a zbytkem cukru i mléka. Tuto hmotu našleháme a ihned, jak začne mléko vařit, tak ji přimícháváme a šleháme, dokud není hmota tuhá. Na předem máslem vymazaný plech hmotu rozetřeme a v chladu necháme zhoustnout. Vychladlé těsto krájíme na kousky (čtverečky nebo trojúhelníčky), obalujeme v rozšlehaném vajíčku a smažíme na rozpáleném oleji. Poté hned obalujeme ve skořicovém cukru, necháme vychladnout a podáváme.

 

2013.06.30 | Darina Adámková | přečteno: 30808x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Španělé Španělsko desert Leche frita vanilka smažení cukr skořice

 
archiv

Nejzajímavější články

 

spinning

Chcete ulehčit svědomí po každoročních svátcích obžerství? Dejte si do těla na spinningu! Zpevníte postavu, shodíte n...
 
celý článek | Aneta Vlkanová | 2014.01.25 | přečteno: 30912x

Fenomén raw stravy

Dnes jsou fastfoody téměř na každém rohu a mnoho lidí má již dost rychlého stravování. Místo smažených a mastných jídel ...
 
celý článek | Petra Zápotočná | 2018.06.16 | přečteno: 30909x

Zdravý koktejl? Ano, existuje!

Koktejly v sobě mají spoustu čerstvého ovoce, které normálně do jídelníčku často nezařadíte. Dále jsou velmi leh...
 
celý článek | Monika Holemá | 2013.05.06 | přečteno: 30837x

Chcete rodinný dům v Praze? Raději si pospěšte!

  O rodinné domy v Praze je v posledních letech velký zájem a jejich nákup se nevyplatí odkládat. Přečtěte s...
 
celý článek | Admin | 2015.02.24 | přečteno: 31042x
 

Portál pro ženy