newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jak ochladit sebe a svůj byt během letních veder

 
Jak ochladit sebe a svůj byt během letních veder

Ačkoliv se na horké letní počasí většina lidí těší, pokud se jim začne hromadit teplo uvnitř domu, dobrá nálada většinou přechází v neúporný souboj s pocením a nespavostí. V takovém případě je dobré znát některé triky, které vám pomohou udržet v místnostech po celý den chládek a dostatek čerstvého vzduchu. Také jsme pro vás připravili pár tipů, jak ochladit své tělo.

 

Zabraňte přísunu horka dovnitř

Pokud nechcete, aby se ve vašem domě hromadilo teplo, neměly byste během dne nechávat otevřená okna. V opačném případě dovnitř snadno vnikne horký vzduch, který jen stěží dostanete z domu ven. Vyhýbat byste se však měly také samotným slunečním paprskům, které okna propouští dovnitř – nechte proto raději zatažené rolety či žaluzie, které zabrání jejich průniku. Pokud je nemáte, použijte tmavý závěs.

Abyste udržely ve svém domě chládek a čerstvý vzduch, je samozřejmě důležité větrat, ale správným způsobem. Nejlepší čas pro otevření oken je časně zrána, pozdě večer a během noci, kdy se slunce schovává za obzorem a venkovní vzduch ještě není tak horký a suchý. Pro co nejrychlejší ochlazení místnosti udělejte průvan – nechte všude otevřená okna a dveře, aby mohl čerstvý vzduch kolovat vaším bytem skrz na skrz.

                                                                

Vypínejte spotřebiče

Veškeré spotřebiče ve vaší domácnosti (zejména televizory a stolní počítače) vytváří teplo, pokud jsou zapnuté. Proto byste je měly během letních veder používat jen zřídka. Nejlépe však uděláte, když je zcela vypojíte ze zásuvky – pouhé zmáčknutí tlačítka pro vypínání je totiž nechá v pohotovostním režimu, tudíž budou stále čerpat elektřinu a vyvíjet určité množství tepla.

Ledová voda

Svůj dům můžete ochladit také tak, že vanu a umyvadla napustíte ledovou vodou nebo jí naplníte lavory a ty rozmístíte v každé místnosti. Ta se v horku bude odpařovat, takže vzduch uvnitř ochladí. Do ledové vody můžete také namočit prostěradlo nebo jiný kus látky, poté jej vyždímat a zavěsit do otevřeného okna – tímto způsobem zajistíte, že se horký vzduch cestou do vašeho domu ochladí. 

                                                                

Dostatečná hydratace

Během letních veder je samozřejmě důležité umět ochladit také sebe. Tou nejdůležitější zásadou není nic jiného, než dostatečná konzumace pitné vody – v opačném případě se totiž můžete potýkat s dehydratací. Abyste udržely svůj organizmus v chladu, snažte se vypít během dne alespoň 2-3 litry tekutiny, přičemž do nápoje přidejte několik kostek ledu a lístků máty.                                                                

Správná strava

Během horka je také velmi důležité příliš nezatěžovat trávicí ústrojí, takže určitě dbejte na vhodnou stravu. Skvěle vás ochladí zejména lehké saláty, ovocné smoothies či studené nepečené dezerty. Ve vašem jídelníčku by také neměl chybět dostatek zeleniny, respektive okurek nebo sladkého melounu. Obě tyto potraviny obsahují velké množství vody, takže vás skvěle ochladí a udrží hydratované po celý den.

 

 

2022.08.14 | Jana Brandtlová | přečteno: 30139x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: léto slunce teplé počasí ochlazení voda větrání pocení hydratace

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Kojení - nejlepší start do života

Momenty, kdy žena kojí své dítě, jsou v některých kulturách považovány za doslova posvátné. A je to skutečně malý záz...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.02.13 | přečteno: 30214x

Skleněné obklady na míru dodají vašemu interiéru to pravé kouzlo

Přemýšlíte, čím dodat interiéru svého domova neobyčejné kouzlo, nádech elegance, ale zároveň útulnost? Výborným řešen...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.12.29 | přečteno: 30188x

Co způsobuje noční pocení

V noci se snadno zpotíte, pokud je v místnosti horko nebo na sebe naskládáte hromadu přikrývek. Ale o tomto typu pocení ...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.09.19 | přečteno: 30184x

Dárky k narozeninám netradičně

Je několik typů narozeninových dárků. Ty, které kupujeme na poslední chvíli, ve spěchu a moc o nich nepřemýšlíme &nda...
 
celý článek | Nikol Mohoritová | 2014.07.23 | přečteno: 30184x
 

Portál pro ženy