newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jak na akné s přírodní kosmetikou

 
Jak na akné s přírodní kosmetikou

Akné je zánět malých podkožních žlázek (pilosebaceózní folikuly), způsobený přemnožením škodlivých bakterií. Akné má mnoho důvodů (hormony, stres, strava), ale hlavní příčinou je vždy přebytek kožního mazu. Nejlepším způsobem, jak omezit výskyt černých teček a zanícených pupínků, je regulovat tento přebytek pomocí vhodné péče, která respektuje vaši pokožku, a čistí ji, aniž by jí ublížila. Akné je vůbec nejběžnějším kožním problémem, postihuje miliony lidí a na rozdíl od všeobecného přesvědčení se již neomezuje pouze na dospívající náctileté. Vyzkoušejte, jakou sílu má přírodní kosmetika.

 

Pět nejčastějších chyb při řešení akné

Kromě toho, že si můžete vykoledovat zhoršení projevů akné jako následek nevhodné stravy nebo hormonální nerovnováhy, můžete dělat některou z následujících chyb.

1. Používáte příliš agresivní čisticí pleťové prostředky, např. nevhodná micelární voda, pěna nebo mýdlo na obličej. Jejich pH je zásadité, zatímco vaše pokožka je přirozeně kyselá, což hraje roli v jejím boji proti škodlivým bakteriím. Narušená kožní bariéra je totiž živnou půdou pro to, aby se na ní úspěšně rozmnožily. Cesta ke zhoršení akné je tak otevřená.

2. Pozor, nemačkat! Mačkání již vzniklého akné je nejlepší způsob, jak si rozšířit infekční ložiska a skončit s nepříjemnými jizvami. Při touze po zatočení s akné je prostě důležitá trpělivost a odborná péče.

 

                                                    Akné potřebuje péči, ale mačkání do toho rozhodně nepatří!

 

3. Saháte po nevhodném make-upu. Pokud to jen trochu jde, choďte bez make-upu nebo zkontrolujte složení toho, který používáte. Skrývat akné za každou cenu pod vrstvou něčeho, co ho ještě zhorší, není vůbec dobrý nápad, protože pokožka potřebuje dýchat.

4. V koupelně máte samou nadměrně vysušující pleťovou kosmetiku. Ta pak provokuje pleť k tomu, aby se ještě více mastila. Pokožka se sklonem k akné musí být správně hydratovaná, vyživovaná a zklidněná.

5. Nadměrně stimulujete pokožku. To znamená, že ve snaze zatočit s akné se snažíte vyzkoušet co nejvíce možných zázračných produktů. Nenecháte pokožku, aby si zvykla, a nedáváte jí šanci k tomu, aby se začala efektivně regenerovat.

Co když mám akné z kosmetiky?

Konvenční kosmetika může, bohužel, v boji s akné udělat více škody než užitku. Ať už kvůli syntetickým parfemacím, barvivům, obsahu nevhodného alkoholu, minerálních olejů a dalších ingrediencí, které běžně najdete v různých pleťových krémech. Neplechu na pleti mohou udělat také hrubozrnné peelingy a pěnivé složky produktů. Co je dalším kamenem úrazu při péči o pokožku s akné, je nedostatečné odličování. Pokožka může zlobit i kvůli tomu, že nemáte správně určený typ pleti. Další noční můrou, která často působí nevzhledné pupínky, jsou zbytky make-upu a nebo vůbec žádné odličování. Pro to, abyste šly spát s make-upem na tváři totiž neexistuje žádný dobrý důvod. Přírodní kosmetika na akné nabízí jak šetrné nástroje pro odlíčení, tak pro vyrovnanou hydrataci a výživu pleti. Není tak agresivní a zároveň se nemusíte bát toho, že by vám nevoněla.

Přírodní kosmetika aneb funkční kosmetická rutina pro boj s akné

Přírodní kosmetika dokáže pro to, abyste zatočili s akné udělat opravdu hodně. Stačí jen vychytat, co vám nejlépe sedí. A protože to může být ze začátku opravdu těžké, máme pro vás pár tipů, které vám pomohou ho dostat pod kontrolu. Pro odstranění make-upu zvolte olejový odličovač. Pokožku zbytečně nevysuší, ale odstraní vše potřebné a připraví ji k dalšímu kosmetickému ošetření. Dejte sbohem agresívním micelárním vodám. Zkuste použít třeba mýdlo na akné s aktivním uhlím.

 

   U slovenské značky Mylo najdete mnoho skvělých pleťových mýdel. Při akné sáhněte po Černé ovci nebo Soli nad zlato.

 

Po umytí obličeje nastříkejte na pleť vhodnou květovou vodu, třeba tu z levandule lékařské, nebo vyrovnávací bylinné tonikum. Následně použijte přírodní pleťový krém, který pokožku nezatíží, ale pomůže jejímu účinnému hojení. Nebo nekomedogenní pleťový olej (např. konopný olej). Pokud nechcete používat přírodní pleťový krém nebo rostlinný olej, určitě vás nezklame třeba jemný Aknégel od české značky Nobilis Tilia. Jednou týdně používejte jemný přírodní peeling a dopřejte si pleťovou masku s obsahem zeleného jílu nebo aktivního uhlí (skvělé masky najdete třeba v Havlíkově apotéce). Uvidíte, že přírodní kosmetika si s akné dokáže poradit opravdu hravě, pokud jí dáte aspoň chvíli čas. Masážní roll-on a gua sha, které podporují funkce krevního oběhu a stimulují funkce lymfatického systému, jsou také výbornými pomocníky pro zachování krásné pleti a stanou se opravdovými hrdinnými rytíři ve vaší bitvě s akné.

Vždycky si však dejte pozor, kde výrobky kupujete. Ty osvědčené nabízí např. e-shop s přírodní kosmetikou a eko drogerií NuSpring.cz.

 

2021.05.20 | Nina Albertová | přečteno: 30106x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: krása pleť péče akné

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Roztančete léto v rozevlátých šatech! 45 nádherných kousků jen pro vaše oči...

K létu šaty prostě patří, pouzdrové, rozevláté, dlouhé či krátké... bez nich je léto jen prázdným slovem. Pojďme se t...
 
celý článek | Lucie Martináková | 2013.06.30 | přečteno: 30063x

Jak vidí novorozené miminko?

Věděli jste, že zrak je u novorozených miminek nejméně vyvinutým smyslem, který si musí postupem času vytrénovat? Jejich...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2020.12.09 | přečteno: 30268x

Já se prostě mám rád!

Mám kamarádku, která je šťastně vdaná, má dceru a taky práci. Je pohledná a vtipná, chytrá a oblíbená.  ...
 
celý článek | Beáta Matyášová | 2013.06.16 | přečteno: 30095x

Čerstvé bylinky, které by neměly chybět v žádné kuchyni

Mnoho lidí nemá ve zvyku používat bylinky v kuchyni, ale mnoho jiných si ani nedokáže bez bylinek gastronomii představit...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2020.04.27 | přečteno: 30086x
 

Portál pro ženy