newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Nosítko pro děti? Vybírejte pečlivě, jde o pohodlí i zdraví vašeho miminka!

 
Nosítko pro děti? Vybírejte pečlivě, jde o pohodlí i zdraví vašeho miminka!

Čekáte miminko a chtěla byste si kromě kočárku pořídit i nosítko? Hurá do toho. Nošení dětí není módním výstřelkem posledních let, ale návratem k dávným kořenům. Kontakt matky s dítětem je velmi příjemný pro obě strany a navíc je nosítko i praktickým pomocníkem, který vám umožní třeba dostat se na obtížně přístupná místa. Jaké další výhody má nošení dítěte a jak vybrat vhodné nosítko?

 

Spokojená maminka a klidné miminko

Pro novorozence a kojence je přirozené být co nejblíže k matce a cítit její tep, dech a teplo těla. Cítí se v bezpečí a je klidnější. I pro matku je blízký kontakt s miminkem příjemný a působí pozitivně na její rozbouřenou hormonální hladinu. Kromě toho budete mít díky nosítku volné ruce. Můžete tak třeba doma v klidu udělat, co je potřeba, aniž byste odbíhala k dítěti plačícímu v postýlce. Venku vám zase umožní snadno se pohybovat a dostat se i tam, kam by to s kočárkem bylo obtížné nebo přímo nemožné. Nosit dítě ale nemusí jen matka, i mnozí otcové s oblibou nasadí nosítko a užijí si chvíle se svým potomkem.

Jedině ergonomické nosítko je správné

Nejdůležitější je vybrat vhodné nosítko. Jde o zdraví a správný vývoj vašeho dítěte, takže to opravdu nepodceňujte. V každém případě to musí být ergonomické nosítko. To znamená, že umožňuje správnou polohu miminka. Dítě musí být umístěno čelem k nosícímu a záda mít mírně zakulacená do tvaru písmene C. Nožičky se zadečkem tvoří písmenko M, tedy nožky roztažené a kolínka vždy výš než zadeček. Toto je poloha, ve které se správně vyvíjí kyčle a nedochází k deformacím. Nikdy nepořizujte neergonomická nosítka! Ta mají pevná záda, která se dítěti nepřizpůsobí, a nohy dítěte v nich visí dolů. Často se v nich také děti nosí čelem ven, což je zcela nevhodné nejen kvůli fyzickému, ale také psychickému vývoji. Vy byste snad chtěli dobrovolně dělat svým tělem štít?

Vybírejte podle velikosti a postavy dítěte

Před pořízením nosítka si promyslete, jak dlouho chcete dítě nosit. Jen v prvních měsících, nebo třeba i několik let? Pro novorozence pořiďte speciální novorozenecké nosítko, které mu poskytne potřebnou oporu a pohodlí. Ideální je šátkové nosítko, které se snadno upraví podle potřeby a je pro miminko příjemné. Určitě ale nejsou vhodné jen novorozenecké vložky do větších nosítek, ty neumožní správnou polohu ani pohodlí. Pro kojence zhruba od dvou až čtyř měsíců (věkový údaj je orientační, záleží spíše na velikosti dítěte) pak pořiďte rostoucí nosítko. U něj se dá nastavit přední díl jak výškou, tak v sedu, i ramenní popruhy. Jejich nosnost bývá obvykle do 20 kg, takže vám vydrží poměrně dlouho.

Důležité je i pohodlí nosícího

Zaměřte se také na to, jaké pohodlí poskytne ergonomické nosítko vám. Přece jen je to určitá zátěž, kterou je potřeba vhodně rozložit. Má vybraný typ dostatečně široké a polstrované ramenní popruhy a bederní pás? Ten musí být i dost dlouhý, dobře držet na místě a nezařezávat se. Ideální je si vyzkoušet i s miminkem vybrané nosítko a pak se teprve rozhodnout. Díky tomu budete mít jistotu, že vám sedí a vašemu zlatíčku je v něm hezky. Přehled o dostupných možnostech a jejich výhodách a nevýhodách si ale můžete udělat už z pohodlí domova, třeba na webu cenovyradar.cz v kategorii Pro děti.

 

 

2019.05.14 | Martina Limbergová | přečteno: 30118x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: miminko nošení nosítko pro děti zdraví

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Kamarád taky rád

…kamarádku na lehátku/kamarádka mu má dát?! Jste nezadaná, o vztah nestojíte, ale sex vám prostě chybí. Co tak...
 
celý článek | Petra Hegedüšová | 2013.02.18 | přečteno: 30240x

Jako houby po dešti

Ano, rostou nám přímo raketovou rychlostí a my přece vůůůbec nestárnem… Kuk na mamku! Zdárně zvládnuté šes...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.09.02 | přečteno: 30076x

Markéta Harasimová: Incest se nesmí tabuizovat

Incest je tabu. A když jde o incestní zneužívání dětí, to je už vůbec téma, o kterém se raději ve „slušné společnosti“ n...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2021.10.19 | přečteno: 30204x

Rezidence Hadovitá: Moderní bydlení, které si zamilujete

Nemusíte se bát, Rezidence Hadovitá není krycí název pro zverimex, který se specializuje na prodej plazů. Žádné hady, a ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2018.01.31 | přečteno: 30103x
 

Portál pro ženy