newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Home office. Splněný sen nebo ztracená iluze?

 
Home office. Splněný sen nebo ztracená iluze?

V minulých měsících si mohlo hodně z nás vyzkoušet home office i tehdy, pokud běžně z domova nepracujeme. Někomu tento pracovní režim vyhovuje víc než kancelář, ale jsou tu jistá úskalí.

 

Například se může zdát, že pokud pracujeme z domova, pracujeme méně. Obvykle vstáváme později, snídaně a ranní rituály nám trvají déle, od práce máme možnost kdykoli odbíhat k jiným věcem a podobně. Jenže také ve většině případů pracujeme dlouho do noci.

Home office po Česku

Mnoho profesí samozřejmě nikdy nebude mít možnost pracovat z domova. Ale tam, kde se jedná o administrativní práci? Je nutné, aby zaměstnavatelé platili drahé nájmy kanceláří, kávovary a jiné vybavení pro zajištění komfortu svých zaměstnanců? V Česku to dosud nutné bylo. Zaměstnavatelé u nás totiž jen těžko věří tomu, že lidé budou z domova skutečně pracovat a podávat potřebné výkony.

Doba koronavirové karantény nás posunula blíže evropským trendům a řada firem některé své zaměstnance převedla na úplný home office. Firmy konečně zjistily, že se jim to vyplatí. Podle průzkumu mezi českými společnostmi, zaměstnavatelé během pandemie očekávali pokles produktivity o 15 až 20 %, ale skutečnost přinesla úplně jiný výsledek. Produktivita nejen že zůstala stejná, ve velkém množství případů se dokonce zvýšila.

Proč home office?

Vzhledem k výše zmíněným výsledkům je na místě se ptát, proč je tomu tak. Někteří zaměstnanci možná mají doma k práci lepší podmínky (například je nevyrušují kolegové, kteří se jen tak zastaví prohodit pár slov u pracovního stolu, o vzájemném rušení se a hluku v open space kancelářích ani nemluvě) a skutečně zodpovědní pracovníci napjali své síly, aby svým nadřízeným ukázali, že doma opravdu pracují.

Konečně konec nekonečných porad

Je až neuvěřitelné, kolik svého pracovního času strávíme na poradách, schůzích a schůzkách. Vedoucí pracovníci je sice považují za nezbytně důležité, ale zaměstnanci si myslí, že by stačilo poslat e-mail. A to se také ukázalo jako pravdivé a efektivní řešení. Stejné je to v případě krátkých videokonferencí namísto nekonečných powerpointových seriálů v zasedačkách.

Jeden z vrcholových manažerů společnosti Slack působící v Česku hned na počátku koronavirové karantény učinil zkušenost, že během videokonference manažeři hovořili pouhých 30 až 90 vteřin namísto několika desítek minut. Soustředili se na podstatné informace, a pro ostatní to bylo zcela dostačující.

Neformální setkávání se

Pravdou na druhou stranu je, že ke kancelářskému životu patří také řada neformálních setkání, ze kterých mohou firmy profitovat. Často se právě během takových chvil rodí ty nejlepší myšlenky. Během práce z domova se každý snaží soustředit především na svůj úkol, a celkový pohled na věc, propojení jednotlivých projektů či spontánní nápady často chybí.

Splněný sen?

Jak se ukázalo, zdaleka ne všichni touží po práci z domova a dobrovolně se vrací do kanceláří. Psychologové zjistili, že lidé pracující doma v průměru věnují práci mnohem více času, než je tomu při práci v kanceláři. Zaměstnavatelé navíc snadno využívají toho, že jejich podřízení jsou neustále k zastižení, ať už je to večer či třeba o víkendech. Dříve by to bylo považováno za netaktní a neprofesionální, ovšem v současné době jde o věc zcela běžnou.

Nejen konec soukromí

Digitální technologie značně posunuly hranice mezi prací a soukromím a při práci z domova se už téměř vytratily. Je zřejmé, že dopady na psychiku jednotlivců jsou negativní a syndrom vyhoření se začíná dostavovat mnohem častěji a dříve.

Navíc ve firmách bývá převedení na home office spojeno se snížením platu. Zaměstnanci tedy sice ušetří čas i peníze dojížděním do kanceláře, méně utratí za obědy a možná i za oblečení, ale výše platu tyto skutečnosti reflektuje. Plat se sníží, nároky na výkon ovšem ani náhodou.

Zvýšená kontrola

Paradoxně v kanceláři, přímo pod ostřížím zrakem svého šéfa, můžete svou práci snáze „fingovat“ a vyřizovat si soukromé věci. Mechanismy, které kontrolují vaši práci doma, jsou zejména ve velkých firmách natolik propracované, že nadřízení vědí prakticky o každém vašem pohybu, což je v důsledku mnohem větší stres, než pokud spolu sedíte v jedné kanceláři.

 

Co tedy můžeme očekávat do budoucna? Určitě to, že i čeští zaměstnavatelé pochopí, že lidé z domova opravdu pracují a jsou produktivní. Na druhou stranu se sen o home office pravděpodobně u mnoha lidí zcela vytratí...

 

2020.08.23 | Jana Brandtlová | přečteno: 30103x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: home office firma zaměstnanci

 
archiv

Nejzajímavější články

 

4 zábavné způsoby, jak dodržovat pitný režim

To, že pitný režim je důležitý, slyšel jistě už každý. Stejně tak jako poučku, že dospělý člověk by měl přijmout přibliž...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2021.09.17 | přečteno: 30298x

Červenám se? No a co...?

Stydlivost, červenání, rudnutí. Řeknete si: boj s větrnými mlýny. Záležitost, která vás provází odmalinka. Vybavíte s...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.08.08 | přečteno: 30365x

Punčochy nebo punčocháče? A co znamená DEN?

Příjemné jarní dny konečně lákají ke změně šatníku. Teplé bundy, svetry a kalhoty můžeme zase na pár měsíců uložit do sk...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2023.05.11 | přečteno: 30389x

Zaručené tipy na dárky pro muže

Míváte často problémy s vymýšlením dárků pro muže? Děsíte se vždy chvíle, kdy bude váš drahý slavit narozeniny, ...
 
celý článek | Admin | 2016.07.30 | přečteno: 30138x
 

Portál pro ženy