newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Emocionální hygiena: Účinné způsoby, jak si udržet svou psychiku v rovnováze

 
Emocionální hygiena: Účinné způsoby, jak si udržet svou psychiku v rovnováze

Emoce hrají důležitou roli v našem životě. Často se však můžeme dostat do situací, kdy svým pocitům začneme propadat, což se může odrazit nejen na psychickém, ale také fyzickém zdraví – a to bohužel nikoliv v dobrém slova smyslu. Je proto důležité, abyste v takovém případě co nejrychleji zahájily emocionální hygienu, která vám pomůže odbourat veškerá negativa z mysli a udržet duši v rovnováze. 

 

Jezte více přirozených potravin

Ne nadarmo se říká, že jsme to, co jíme. Vyvážená strava je totiž základem nejen zdravého těla, ale také psychické rovnováhy. Pokud vám tedy přijde, že vás přemáhají emoce a vy je již nedokážete dostat pod kontrolu, měly byste začít úpravou svého každodenního jídelníčku. Zejména byste měly vyřadit veškeré zpracované potraviny plné chemikálií, včetně slazených nápojů, a nahradit je přirozenými potravinami – tedy například čerstvou zeleninou a ovocem, semínky, luštěninami, vlašskými ořechy a kvalitním masem.

                                                                

Nezapomínejte se hýbat

Pokud vás přemáhají emoce, rozhodně byste neměly zapomínat na pravidelný pohyb. Ten je totiž důležitou prevencí mnoha tělesných chorob, a zároveň má obrovský vliv na psychickou rovnováhu. Cvičení totiž účinně odbourává stres a přílišné napětí, což vám pomůže v boji proti depresím a úzkosti. Také jde o skvělý způsob, jak protáhnout své tělo a posílit srdce a imunitní systém. Nemusíte však začít ihned zvedat těžké činky v posilovně – postačí vám praktikovat jógu nebo si zaběhat v přírodě.

Meditujte a vnímejte se

Meditace patří mezi nejúčinnější způsoby, jak převzít kontrolu nad svými emocemi a zachovat si psychickou rovnováhu. Když tedy začnete pociťovat přílišné napětí nebo vás začnou přemáhat negativní myšlenky, odpojte se od okolních strastí, utečte na své oblíbené místo, zapněte si oblíbenou hudbu a začněte na chvíli vnímat pouze sama sebe. Můžete si lehnout, zavřít oči, soustředit se na dech a jednoduše se oprostit od veškerých negativ, která vás ničí – prostě se je snažte utřídit, a poté  je nechte plynout, dokud neodezní.

                                                                

Vyčistěte své okolí

Důležitý krok, který byste měly podniknout pro získání psychické rovnováhy a emoční očisty, je čištění svého okolí. Tím máme na mysli zamyslet se nad lidmi, se kterými se každý den setkáváte a kteří vás neustále obklopují. Pokud totiž oni jsou strůjcem vašich největších obav (například vám neustále povídají o neúspěchu nebo rizicích vašeho života), jejich myšlenky se přenesou do vaší mysli, kterou začínají značně omezovat. Pokud tedy máte ve svém okruhu přátel tyto toxické jedince, raději se s nimi co nejdříve přestaňte vídat.

Spánek jako základ duševní pohody

Spánek je pravděpodobně tím nejdůležitějším pilířem duševní pohody a zvládání naprosto každé emoce. Během něj totiž dochází k regeneraci veškerých mozkových buněk a těla, jejich relaxaci a celkové obnově vaší psychické síly. Pokud si tedy nedokážete dopřát dostatek odpočinku, pravděpodobně vás brzy všechna ta negativa okolo vás „sežerou za živa“. Nastavte si proto svůj každodenní režim tak, abyste naspaly minimálně 7 hodin a ještě než ulehnete do postele, snažte se myslet i na ta nejmenší pozitiva, která vás přes den potkala.

                                                                

2022.07.26 | Jana Brandtlová | přečteno: 30418x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: emoce pocity emoční hygiena emocionální hygiena duševní zdraví psychika fyzické zdraví

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Chodidla jsou základem života

Nohy nás nesou neuvěřitelně daleko. Dokonce tak daleko, že v průběhu života téměř 4krát obejdeme zeměkouli. Chodidla ale...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.07.12 | přečteno: 30362x

Jak vybrat elektronický ohradník pro psa?

Možná, že elektronické ohradníky znáte pouze v souvislosti se skotem. Věděli jste ale, že elektronický ohradník, i když ...
 
celý článek | Admin | 2017.11.28 | přečteno: 30068x

Užijte si Vánoce na sněhu s celou rodinou

Jsou vaším velkým přáním bílé Vánoce? Nevěříte, že se dočkáte? A přemýšleli jste někdy nad tím, jaké by to bylo stráv...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.12.12 | přečteno: 30138x

Neviditelná výstava Olomouc, aneb svět zavřenýma očima

Prý člověk nemá soudit člověka, dokud se neprojde v jeho botách. Že je to jen fráze? A co když vám někdo takovou...
 
celý článek | Kateřina Poláchová | 2014.05.15 | přečteno: 30009x
 

Portál pro ženy