Nepřehlédněte
PROČ JE DOBRÁ SKOŘICE NEJEN O VÁNOCÍCH?
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Exkurze do ájurvédské kuchyně
6 chutí v každém jídle – i tak by se stručně dala definovat celá kuchařka receptů podle starého východního učení ájurvédy. Tato kuchyně totiž nezbytně zahrnuje 6 základních chutí, které by se měly objevit v každém jídle. Jedině tak bude podle ájurvédy v rovnováze naše tělo, duše i mysl. Jsou to chutě: sladká, slaná, hořká, kyselá, trpká a pálivá.
Jídlo vyživující a jídlo očišťující
Dvě třetiny jídla, které sníme, mají za cíl naše tělo vyživit. To znamená, že by měly obsahovat dostatek sacharidů, bílkovin a tuků k tomu, aby se tělo díky nim nejen vyživilo, ale také zregenerovalo. Zbývající třetina jídla má mít očistný charakter. Jejím úkolem je harmonizovat kaphu (jedna ze tří základních dóš, které charakterizují člověka i jeho požadavky na stravování) a tím předcházet přetížení trávicího traktu.

Typická ájurvédská strava je převážně vegetariánská, takže bílkoviny jsou v ní zastoupeny především luštěninami, semínky, ořechy a také obilovinami, například quinoou, amarantem, ale i vajíčky a mléčnými produkty. Sacharidy zastupují především batáty, které jsou bohaté na kalcium a mají dobrý vliv na vstřebávání glukózy v krvi. Velmi oblíbená je též rýže, jáhly, semolina a proso, které se připravují jako příloha, pečou se z nich placky nebo se vaří kaše podávaná k snídani. Tuky v ájurvédské kuchyni představuje především přepuštěné máslo ghí, kokosový olej, kokos sám o sobě, semínka a ořechy.
Kvalita potravin
Ájurvédská kuchyně klade velký důraz na původ a čerstvost potravin. V našich podmínkách to znamená co nejvíce využívat lokální a sezonní potraviny – ideálně v bio kvalitě nebo od pěstitele, u něhož máme jistotu, že při pěstování nepoužívá chemická hnojiva. Některé suroviny, zvláště exotická zelenina, pro nás tímto způsobem nejsou dostupné. Je dobré je tedy nahrazovat ingrediencemi, které seženeme snáze. Například oblíbenou moringu můžete nahradit mladou cuketou a kari lístky zase čerstvým koriandrem.

Nepřevařit
Ájurvédský jídelníček se téměř vyhýbá syrovým potravinám, zvláště pak zelenině, která je v syrovém stavu těžce stravitelná. Teplota zpracování zelených potravin, jako jsou různé listy, fazolky či okra, by neměla být příliš vysoká. Například zelené potraviny se do jídel přidávají, až když jsou téměř hotová, a povaří se jen velmi krátce. Tím se zabrání ztrátě živin. Do některých již hotových jídel můžete přidat olivový, případně hořčicový olej lisovaný za studena. Stejně šetrně se v této kuchyni pracuje i s tepelnou úpravou ovoce.
Voňavá koření
Kromě čerstvých potravin je nedílnou součástí ájurvédského jídelníčku koření. Základem jsou čerstvé kari listy (dodávají jídlu chuť a čistí krev), kurkuma, černý pepř, skořice, badyán, římský kmín, himalájská sůl, pískavice, semínka hořčice, chilli papričky, fenykl, zázvor a nezbytné je tzv. čertovo lejno neboli asafoetida.

Tři jídla a dost
Množství jídla vždy přizpůsobte své tělesné konstituci a potřebám, ale zvažte i typ dóši, ke které patříte (pitta, kapha a váta). Největším jídlem dne je oběd, protože v tuto dobu máme podle ájurvédského učení nejsilnější trávení. Zastoupení šesti chutí v jídle a opět i jeho množství se řídí také věkem a aktivitami, které během dne provádíte. Pravidlo ájurvédy říká, že polovinu žaludku by měla zaplňovat strava, čtvrtinu tekutiny a čtvrtina by měla zůstat volná pro správný průběh celého trávicího procesu.
Co za potraviny raději vynechat?
Jak už bylo řečeno, ájurvédská strava je především vegetariánská. Není to dogma, ale má to své důvody. Ženám se například nedoporučuje jíst maso, protože může obsahovat hormony, které nejsou pro ženský organismus právě to pravé. Pokud si však ohlídáte kvalitní zdroj masa a máte silné zažívání, které si s ním hravě poradí, nemusíte se masa vzdávat. Stejně tak je to s mléčnými výrobky. Jediné, co se opravdu nedoporučuje, je jíst jogurt k snídani a ani večer. V tyto časy by vám mohl zažívání narušit a vám by nemuselo být úplně dobře.

Na startu je sladké
Tato informace vás možná překvapí, ale ájurvédský jídelníček začíná vždy sladkou chutí. Je to údajně proto, aby tělo dostalo okamžitou dávku energie ve formě glukózy. Udržet inzulin v rovnováze pomůže následná konzumace ostatních složek jídla, tedy chuti hořké, slané, kyselé, trpké a pálivé. Ale dezertu, na který jste z evropské kuchyně zvyklí, se přesto vzdávat nemusíte. Jen nesmíte zapomenout vše zakončit některou z dalších jmenovaných chutí, protože právě tím zásadně podporujete činnost zažívání a vše udržujete v rovnováze. Pokud jídlo nezakončíte kyselou, slanou, hořkou, pálivou a/nebo trpkou chutí, zaděláváte si také na pocity lenosti, únavy či malátnosti, které jinak po jídle obvykle nastupují. A setkáte se s nimi také v případě, že konzumujete hodně sladkého obecně.

Životadárné nápoje
Na závěr nesmíme opominout ani stále omílaný, leč nesmírně důležitý pitný režim. Podle ájurvédy je nutné do těla dostat 2 až 2,5 litru tekutin denně (počítají se sem i polévky), přičemž ale minimálně 1 litr by měl být ve formě čisté vody. Stejně, jako se nedoporučuje jíst studená jídla, tak ani nápoje by neměly být studené – ale ani horké. Čaje i voda se popíjejí vlažné či tak teplé, jak je vám osobně příjemné. A asi vás nepřekvapí, jako tečka za tímto exkurzem do světa ájurvédského stravování, že alkoholu byste se měli vyhýbat a kávu pít jen ve velmi omezeném množství.


Poslat článek
Tisk
Štítky: ájurvéda strava jídlo koření ájurvédská strava typy stravy nápoje ovoce zelenina dóša chuť slané sladké hořké kyselé pálivé trpké potraviny seznam potravin