reklama 1 v magazínu pro ženy

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Exkurze do ájurvédské kuchyně

 
Exkurze do ájurvédské kuchyně

6 chutí v každém jídle – i tak by se stručně dala definovat celá kuchařka receptů podle starého východního učení ájurvédy. Tato kuchyně totiž nezbytně zahrnuje 6 základních chutí, které by se měly objevit v každém jídle. Jedině tak bude podle ájurvédy v rovnováze naše tělo, duše i mysl. Jsou to chutě: sladká, slaná, hořká, kyselá, trpká a pálivá.

 

Jídlo vyživující a jídlo očišťující

Dvě třetiny jídla, které sníme, mají za cíl naše tělo vyživit. To znamená, že by měly obsahovat dostatek sacharidů, bílkovin a tuků k tomu, aby se tělo díky nim nejen vyživilo, ale také zregenerovalo. Zbývající třetina jídla má mít očistný charakter. Jejím úkolem je harmonizovat kaphu (jedna ze tří základních dóš, které charakterizují člověka i jeho požadavky na stravování) a tím předcházet přetížení trávicího traktu.

                                                                     

Typická ájurvédská strava je převážně vegetariánská, takže bílkoviny jsou v ní zastoupeny především luštěninami, semínky, ořechy a také obilovinami, například quinoou, amarantem, ale i vajíčky a mléčnými produkty. Sacharidy zastupují především batáty, které jsou bohaté na kalcium a mají dobrý vliv na vstřebávání glukózy v krvi. Velmi oblíbená je též rýže, jáhly, semolina a proso, které se připravují jako příloha, pečou se z nich placky nebo se vaří kaše podávaná k snídani. Tuky v ájurvédské kuchyni představuje především přepuštěné máslo ghí, kokosový olej, kokos sám o sobě, semínka a ořechy.                                                                

Kvalita potravin

Ájurvédská kuchyně klade velký důraz na původ a čerstvost potravin. V našich podmínkách to znamená co nejvíce využívat lokální a sezonní potraviny – ideálně v bio kvalitě nebo od pěstitele, u něhož máme jistotu, že při pěstování nepoužívá chemická hnojiva. Některé suroviny, zvláště exotická zelenina, pro nás tímto způsobem nejsou dostupné. Je dobré je tedy nahrazovat ingrediencemi, které seženeme snáze. Například oblíbenou moringu můžete nahradit mladou cuketou a kari lístky zase čerstvým koriandrem. 

                                                                

Nepřevařit

Ájurvédský jídelníček se téměř vyhýbá syrovým potravinám, zvláště pak zelenině, která je v syrovém stavu těžce stravitelná. Teplota zpracování zelených potravin, jako jsou různé listy, fazolky či okra, by neměla být příliš vysoká. Například zelené potraviny se do jídel přidávají, až když jsou téměř hotová, a povaří se jen velmi krátce. Tím se zabrání ztrátě živin. Do některých již hotových jídel můžete přidat olivový, případně hořčicový olej lisovaný za studena. Stejně šetrně se v této kuchyni pracuje i s tepelnou úpravou ovoce.

Voňavá koření

Kromě čerstvých potravin je nedílnou součástí ájurvédského jídelníčku koření. Základem jsou čerstvé kari listy (dodávají jídlu chuť a čistí krev), kurkuma, černý pepř, skořice, badyán, římský kmín, himalájská sůl, pískavice, semínka hořčice, chilli papričky, fenykl, zázvor a nezbytné je tzv. čertovo lejno neboli asafoetida.

                                                                     

Tři jídla a dost

Množství jídla vždy přizpůsobte své tělesné konstituci a potřebám, ale zvažte i typ dóši, ke které patříte (pitta, kapha a váta). Největším jídlem dne je oběd, protože v tuto dobu máme podle ájurvédského učení nejsilnější trávení. Zastoupení šesti chutí v jídle a opět i jeho množství se řídí také věkem a aktivitami, které během dne provádíte. Pravidlo ájurvédy říká, že polovinu žaludku by měla zaplňovat strava, čtvrtinu tekutiny a čtvrtina by měla zůstat volná pro správný průběh celého trávicího procesu.

Co za potraviny raději vynechat?

Jak už bylo řečeno, ájurvédská strava je především vegetariánská. Není to dogma, ale má to své důvody. Ženám se například nedoporučuje jíst maso, protože může obsahovat hormony, které nejsou pro ženský organismus právě to pravé. Pokud si však ohlídáte kvalitní zdroj masa a máte silné zažívání, které si s ním hravě poradí, nemusíte se masa vzdávat. Stejně tak je to s mléčnými výrobky. Jediné, co se opravdu nedoporučuje, je jíst jogurt k snídani a ani večer. V tyto časy by vám mohl zažívání narušit a vám by nemuselo být úplně dobře.

                                                                     

Na startu je sladké

Tato informace vás možná překvapí, ale ájurvédský jídelníček začíná vždy sladkou chutí. Je to údajně proto, aby tělo dostalo okamžitou dávku energie ve formě glukózy. Udržet inzulin v rovnováze pomůže následná konzumace ostatních složek jídla, tedy chuti hořké, slané, kyselé, trpké a pálivé. Ale dezertu, na který jste z evropské kuchyně zvyklí, se přesto vzdávat nemusíte. Jen nesmíte zapomenout vše zakončit některou z dalších jmenovaných chutí, protože právě tím zásadně podporujete činnost zažívání a vše udržujete v rovnováze. Pokud jídlo nezakončíte kyselou, slanou, hořkou, pálivou a/nebo trpkou chutí, zaděláváte si také na pocity lenosti, únavy či malátnosti, které jinak po jídle obvykle nastupují. A setkáte se s nimi také v případě, že konzumujete hodně sladkého obecně.

                                                                     

Životadárné nápoje

Na závěr nesmíme opominout ani stále omílaný, leč nesmírně důležitý pitný režim. Podle ájurvédy je nutné do těla dostat 2 až 2,5 litru tekutin denně (počítají se sem i polévky), přičemž ale minimálně 1 litr by měl být ve formě čisté vody. Stejně, jako se nedoporučuje jíst studená jídla, tak ani nápoje by neměly být studené – ale ani horké. Čaje i voda se popíjejí vlažné či tak teplé, jak je vám osobně příjemné. A asi vás nepřekvapí, jako tečka za tímto exkurzem do světa ájurvédského stravování, že alkoholu byste se měli vyhýbat a kávu pít jen ve velmi omezeném množství.

2025.10.25 | Jana Brandtlová | přečteno: 31x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: ájurvéda strava jídlo koření ájurvédská strava typy stravy nápoje ovoce zelenina dóša chuť slané sladké hořké kyselé pálivé trpké potraviny seznam potravin

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Letní dekorace do kuchyně

Ještě než léto nadobro odejde a dopřeje prostor krásnému podzimu, můžete jej pozvat na návštěvu do své kuchyně. Je to id...
 
celý článek | Lea Kubová | 2021.09.02 | přečteno: 31364x

Proč je červené červené aneb víno pro začátečníky

Víno je mnohdy první alkohol, který lidé ochutnají a nikdy to prvním douškem nekončí. Každý si najde, co mu vyhovuje, sv...
 
celý článek | Lea Kubová | 2023.04.03 | přečteno: 31361x

Mechové obrazy – svěží dekorace s dotekem přírody

Přemýšlíte nad originální dekorací svého domova? Chcete si interiér oživit kouskem přírody, o který se nebudete muset st...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2022.04.23 | přečteno: 31371x

Ráda šijete nebo plánujete začít?

Byť je nabídka obchůdků i řetězců široká, a navíc nám své služby nabízejí nejrůznější řemeslníci, stále větší počet z ná...
 
celý článek | Admin | 2019.05.28 | přečteno: 31370x
 

Portál pro ženy