newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

reklama 6 v magazínu pro ženy

Elektrická udírna, nebo raději klasická na dřevo?

 
Elektrická udírna, nebo raději klasická na dřevo?

Domácímu uzenému čerstvě vytaženému z udírny se to kupované ani zdaleka nevyrovná. Uzení je v Česku stále velmi oblíbené a nic na tom nezmění ani rostoucí popularita bezmasé stravy. I vyuzené tofu nebo různé druhy sýra jsou totiž gastronomickou lahůdkou.

 

 

Milovníci poctivého uzeného však obvykle stojí před náročnou otázkou – pořídit si klasickou udírnu na dřevo, nebo sáhnout raději po moderní elektrické?


Udírna na dřevo pro milovníky tradicí
Udit v dřevěné udírně je samozřejmě složitější. Musíte zapálit krb, který je třeba celou dobu hlídat. Vaším úkolem je regulovat teplotu v komoře, množství kouře a výšku plamene. Začátečník se u toho docela zapotí, první výzvou je vůbec výběr správného dřeva. Použité dřevo na uzení totiž ovlivní chuť uzeného masa, navíc má každý druh dřeva jinou výhřevnost, a tak se vám s každým bude udit trochu jinak.
Na druhou stranu je tato udírna tak nějak autentičtější. Spousta lidí si užívá nejen výsledný produkt, ale i samotný proces uzení. Jste-li na tom stejně, dřevěné udírny jsou pro vás jasnou volbou.

 


Elektrická udírna pro větší pohodlí
Ideální vynález pro moderního člověka 21. století, který je věčně zaneprázdněný a během uzení se chce věnovat i jiným činnostem doma. Místo topení dřevem je v udírně integrovaná elektrická spirála a teplotu řídí termostat v této spirále. Udírnu stačí párkrát do hodiny zkontrolovat, popřípadě dosypat a pokropit udící piliny. Pozor, stále nejde o plně automatické řešení, jež by mohlo fungovat bez vašeho dohledu.
Nevýhoda je samozřejmě jasná – potřebujete přístup k elektřině. Není tedy vhodná na přenášení.


Tak trochu od každého
Nedokážete se rozhodnout, co by bylo lepší pro vaše potřeby? Pak byste měli vědět, že se vyrábí i domácí udírny, z nichž je možné topnou spirálu a misku na piliny vyjmout. Pak se v takové udírně dá topit dřevem.

 

 

2021.05.25 | Lea Kubová | přečteno: 868x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: udírna domácí udírna jídlo domácnost uzení gastronomie

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Polštář má zásadní vliv na důkladný odpočinek, vybírejte jej pečlivě

Spánkem trávíme až třetinu života a odpočinkem vleže třeba u televize nebo s knihou další hodiny svého volného č...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.10.24 | přečteno: 15406x

Jak začít sportovat a přitom se nezničit XI – co takhle zkusit závod

Mistrovství České republiky v silničním běhu Běchovice - Praha, (jinak nejstarší silniční závod v Evro...
 
celý článek | Eliška Anna Kubičková | 2014.10.08 | přečteno: 14103x

Jak zajistit dětem dostatečný přísun vitamínů a minerálů?

Vitamíny a minerály jsou látky naprosto nezbytné pro správné fungování našeho těla. Chybí-li organizmu jakýkoliv potřebn...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.09.29 | přečteno: 14389x

Vyhrajte balíček luxusní přírodní kadidlové kosmetiky Luban

Soutěž už skončila, děkujeme za účast. Výherkyní se stala Tereza V., gratulujeme! ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2021.01.27 | přečteno: 2469x
 

Portál pro ženy