newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Domácí jahodová kosmetika pro krásu celého těla

 
Domácí jahodová kosmetika pro krásu celého těla

Právě vrcholí jahodová sezóna. Šťavnaté červené plody nás lákají svou sladkou neodolatelnou vůní z regálů obchodů i stánků tržnic. Také máte taky rády jejich lahodnou chuť a dopřáváte si je nyní co nejčastěji, ať už jen tak samotné, s cukrem, s mlékem, jako osvěžující koktejl nebo součást dezertů? Připravujete z nich kompoty, sirupy a marmelády? To vše je skvělé, ale věděly jste, že se jahody dají využít i v péči o pleť, vlasy, zuby nebo ztvrdlé paty? Jahodová kosmetika stojí za vyzkoušení.

 

Jahody obsahují velké množství vitamínů, především vitamínu C, a také minerálů, například železa, zinku, manganu, fosforu nebo hořčíku. Ve spojení s vysokým obsahem vlákniny a naopak nízkým obsahem kalorií je to skvělé ovoce, které nejen výborně chutná, ale také prospívá zdraví. Působí regeneračně, protiinfekčně i antioxidačně a pomáhá v boji proti různým onemocněním, ať už jde o revma, ledvinové, močové nebo žlučníkové kameny, dnu, arteriosklerózu, chrání také mozek a paměť. Chránit a vyživovat však umí jahody nejen zevnitř, ale také zvenčí. Jakou jahodovou kosmetiku si tedy můžete doma vyzkoušet?

Jahodová péče o pleť

Jahody díky svému protizánětlivému účinku pomohou při péči o problematickou pleť, pročistí ji a stáhnout rozšířené póry. Umí ale také hydratovat, vyživit a osvěžit suchou pleť.

Maska pro mastnou a problematickou pleť

V misce rozmačkejte vidličkou několik jahod, přidejte k nim lžičku bílého jogurtu a několik kapek medu. Masku naneste na pleť a nechte působit alespoň 15 minut, ideálně až půl hodiny. Poté smyjte vlažnou vodou.

Maska pro suchou pleť

V misce opět rozmačkejte několik jahod, přidejte lžičku zakysané smetany a několik kapek olivového oleje. Masku nechte na pleti působit ideálně půl hodiny, nebo alespoň 15 minut a poté obličej omyjte.

Jahodový obklad

Jestliže nemáte doma jiné suroviny na masku než samotné jahody, nakrájejte je na plátky a ty rozložte po pleti. Vydržte čtvrt až půl hodiny s tímto obkladem relaxovat, vaše pleť získá spoustu cenných látek z jahod a vy si navíc pěkně odpočinete.

Jahodový peeling

Jahody jsou díky jemným zrníčkům také výborným prostředkem pro peeling. Rozmačkejte je na kaši a poté je prsty nanášejte na pokožku obličeje, krku a dekoltu. Jemným masírováním jahodovou kaší pleť vyhladíte, zbavíte odumřelých buněk a navíc ji i vyživíte.

Jahodová péče o vlasy

U unavených suchých vlasů, které působí jako bez života, můžete využít stejnou masku jako na suchou pleť. Smíchejte tedy rozmačkané jahody se zakysanou smetanou a pár kapkami olivového oleje. Množství surovin záleží na délce vašich vlasů, chce to vyzkoušet. Masku naneste na umyté vlasy, zabalte je do igelitu a nechce působit alespoň 15 minut. Poté vlasy opláchněte čistou vodou.

Jahodová péče o zuby

Možná se to zdá divné, ale jahody umí zkrášlit náš úsměv. Nachází se v nich totiž enzym, který má na zuby bělící účinky. Jahody také pomáhají zlepšit kvalitu zubní skloviny a omezovat tvorbu zubního kazu. Jak je v tomto případě využít? Je to jednoduché, stačí je při konzumaci rozkousat a nechat chvíli v ústech, aby mohly na zubech působit. Nebo je můžete rozmačkané nanést na zubní kartáček a přejíždět jím zuby jako při čištění.

Jahodové péče o ztvrdlé paty

Máte-li ztvrdlé paty, namočte je v solné nebo bylinkové lázni, ošetřete je pemzou a poté využijte vyživujících účinků jahod. Ty rozmačkejte a smíchejte s hrubozrnnou solí a troškou olivového oleje. Směs naneste na chodidla a nechte nějakou chvíli působit, poté opláchněte.

 

2016.07.03 | Martina Limbergová | přečteno: 30125x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: krása péče o pleť kosmetika jahody

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Zjistěte vše o nehormonální antikoncepci: Jaké jsou druhy, jak fungují…

Nad formou ochrany před nechtěným početím se alespoň jednou v dospívání zamyslela každá dívka. V dnešní době je k dispoz...
 
celý článek | Nina Albertová | 2020.07.27 | přečteno: 30121x

Bydlení v paneláku, hluční sousedi

Až do svých dvaceti tří let jsem vždy bydlela v domě se zahradou. Když jsme s manželem ( v té době ješ...
 
celý článek | Meridene | 2014.12.18 | přečteno: 30254x

TYMIÁN – OCHRÁNCE IMUNITY

Tymián je bylinka, kterou pěstujeme v létě na našich zahradách a používáme v kuchyni při přípravě pokrmů. Výborně dochut...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2019.11.19 | přečteno: 30051x

Co způsobuje noční pocení

V noci se snadno zpotíte, pokud je v místnosti horko nebo na sebe naskládáte hromadu přikrývek. Ale o tomto typu pocení ...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.09.19 | přečteno: 30194x
 

Portál pro ženy