newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Dnešní doba přeje ezoterice

 
Dnešní doba přeje ezoterice

Za posledních 30 let došlo k obrovskému posunu v tom, po čem lidé touží. V 90. letech byla na prvním místě dovolená na Kanárech, dnes je to seberozvoj všemi dostupnými prostředky. Otázkou zůstává, zda některá z těchto cest sama o sobě vede ke štěstí, spokojenosti či splněnému snu.

 

Věci mezi nebem a zemí zajímají a přitahují lidi odjakživa. Jenže je tu skryté nebezpečí. Snahy po odkrytí tajemství se mohou stát chováním, které vás zcela zbaví soudnosti, sociálních vazeb i peněz. Čím to je, že se do rukou kartářek a ezoteriků svěřujeme s větší důvěrou než do odborné péče psychoterapeutů?

Češi, nejproslulejší ateisté

Svou nevírou v Boha jsou Češi známí po celém světě. V Boha sice nevěří, ale v nějakou vyšší moc ano. A tak se místo svatostánku dostává na řadu ezoterika ve všech svých podobách, ta „opravdová“ i ta založená čistě na byznysu. Neváháme platit nemalé částky za poodkrytí tajemství a řešení problémů, za nákup talismanů, krystalů či škapulířů, které nám lásku přičarují, vztahy harmonizují, dopřejí nám konečně děťátko a splní tisíce dalších přání.

Zásadní paradox

Do očí bijící je skutečnost, jak národ ateistů hltá nejrůznější duchovní texty, opakuje snaživě mantry, chodí na přednášky a rodinné konstelace či regresní terapie. Ty ovšem obsahují více rizik než skutečné pomoci. Minulé životy a cizí osoby, které během rodinných konstelací představují živé i mrtvé členy vaší rodiny, a vy s nimi řešíte dávno zasuté křivdy, to vše může ve vaší hlavě nadělat ještě větší paseku.

Psychologové varují. Ne, že by psychologie s duchovnem nepracovala, jeden z velikánů v oboru C. G. Jung pracoval s nevědomím a se silami, které nás přesahují, a stvořil obsáhlé, konzistentní a vědecky podložené dílo, specifickou psychologickou teorii i terapeutický směr.

Kdy zatoužíme po duchovnu?

Jak už jsme zmínili, věci nepoznatelné nás přitahují coby důležitá část komplexního a dokonalého seberozvoje, ale nejčastěji se k nadpřirozeným vyšším silám uchylujeme tehdy, pokud zažíváme nějakou osobní krizi. A tehdy člověk snáze upadá i do ezoterických pastí a do rukou šarlatánů.

Někomu mohou opravdu pomoci uskupení kolem určitého ezo směru, která jsou obdobou svépomocných terapeutických skupin. Taková uskupení mohou být skutečně prospěšná, pokud fungují tak, že zde můžete ventilovat svůj problém a ostatní vám k němu sdělí své nápady, myšlenky, zkušenosti či tipy a rady.

Vše ale není jen špatné

Samozřejmě nechceme popírat, že existují lidé, kteří mají skutečné znalosti a zkušenosti, a když narazíte na dobrou kartářku, proč toho nevyužít? Stejně tak profesionální léčitelství, které svými možnostmi často daleko předčí moderní medicínu. Léčitelé, šamani či kartářky v našem světě fungují od pradávna, a to, že jejich svět nezanikl, určitě o něčem svědčí. A skutečné osobnosti vás vždy posouvají dál, ať už pod kolonkou medicíny nebo ezoteriky!

Sebepoznání za hranicemi zdravého rozumu

Osobní rozvoj je tedy v naší době na prvním místě. Navíc, čím je doba neklidnější, tím více se lidé uchylují k odpovědím a pomoci ze strany vyšší tvořivé moci, ať už jí nazveme jakkoliv. Dnes netoužíme po hmotných statcích zdaleka tolik, jako dřív, člověk nového milénia se potřebuje poznat, aby svůj život naplnil harmonií a spokojeností. Štěstí je to, oč tu běží.

Jenže prostředky, které na této cestě volíme, mohou být značně sporné. Je až neuvěřitelné, že ve 21. století se stále na ordinaci psychologa díváme skrz prsty a stydíme se zajít za „cvokařem“, ale ochotně běžíme ke kineziologovi, který slibuje odblokovat traumata předchozích životů (?).

Bohužel ti, kdo světu ezoteriky propadli, se ocitají ve velkém nebezpečí, že sami sobě nevědomky ublíží. Například máte-li trauma z diagnostikované rakoviny prsu, to, že vám někdo opakuje, že jste vlastně na vině vy sama, respektive „vaše nedostatečné přijetí vlastního ženství“, to otřese i velmi silnými povahami.

Zkratky tady nefungují

Někteří z nás si myslí, že proces založený na kineziologii a dalších ezo praktikách nás zbaví potíží mávnutím kouzelného proutku (případně nasazením zázračného náramku z těch přesně vybraných minerálů). Domníváme se, že psychoterapie je proti tomu dlouhodobý proces, který ve výsledku ani nemusí být úspěšný. Co je ale hlavní, psychoterapie vyžaduje, abychom vynakládali vlastní úsilí, abychom se aktivně zapojovali, prováděli domácí cvičení a podobně.

Oproti ezoterice je to cesta namáhavá a trnitá.

Musíme se smířit s tím, že patent na štěstí neexistuje a že ke spokojenému životu nevedou žádné zkratky. Každý občas potřebujeme pomoc, poslat své přání do vesmíru či odblokovat se, když se nám na naší cestě životem přestane dařit.

Každý z nás hledá svůj osobitý způsob, jak uchopit své nepředvídatelné, leč komplexní bytí, a to je naprosto v pořádku.

Už nikdy ale nepředávejte moc nad svým životem do rukou věštců a různých guru, kteří vám ve finále mohou vyluxovat bankovní konto, aniž by na vaše otázky měly skutečné odpovědi.

 

2020.08.30 | Jana Brandtlová | přečteno: 30224x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: ezoterika seberozvoj tajemství

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Nepodléhejte podzimní únavě! Přírodní doping pro váš mozek můžete vyhrát právě teď

Soutěž již byla ukončena. Děkujeme za účast a gratulujeme výhercům! ...
 
celý článek | Admin | 2015.09.17 | přečteno: 30180x

Dárek, který nezklame? Vsaďte na oblíbené parfémy

Nakupování vánočních dárků znamená pro mnoho lidí každoroční stres. Kde vzít čas na pobíhání po obchodech? Co vybrat? Bu...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.12.11 | přečteno: 30086x

Podlehněte kouzlu delikátního čaje. Proč pít Honeybush?

Nyní je ten správný čas pro dobrý, teplý a zdravý čaj. Dlouhé zimní večery vybízí k lahodnému šálku. Dopřejte si čaj Hon...
 
celý článek | Kateřina Lulková | 2018.12.06 | přečteno: 30085x

Obtíže při menstruaci? Pryč s nimi.

Nafouknuté bříško, že nemůžete dopnout kalhoty, natož sedět u stolu a pracovat? Návaly horka? Křeče, že si připadáte ...
 
celý článek | Mgr. Petra Králová | 2014.04.06 | přečteno: 30026x
 

Portál pro ženy