newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Den otců aneb táto, mám tě rád

 
Den otců aneb táto, mám tě rád

Den dětí slavíme 1. června, Den matek připadá na druhou květnovou neděli… Nezapomnělo se ale na někoho? Aby bylo spravedlnosti učiněno zadost, existuje samozřejmě i Den otců. Slaví se třetí červnovou neděli a i když je to zatím neoficiální svátek, ve většině našich kalendářů bychom ho hledali marně a málokterá česká rodina ho vůbec registruje, každé chlapské srdce jistě při sladké puse nebo milém přání pookřeje… Nemyslíte?

 

 

Chlapi sobě?

Nikoliv! Den otců si pro sebe nevymysleli muži, jak by se mohlo zdát. Průkopnicí tohoto svátku byla žena, Američanka jménem Sonora Smart Doddová. Chtěla tak totiž poděkovat svému otci, vdovci Williamu Smartovi, za starostlivost, s jakou pečoval o ni a její další čtyři sourozence po smrti jejich matky. Poprvé se tak Den otců oslavoval v americkém městečku Spokane ve státě Washington, a to 19. června 1910, právě v den narozenin Sonořina otce.

Kdy taťkové slaví

Tenkrát se jednalo spíš o rodinnou oslavu, která se ale stala tradicí a její popularita rychle rostla, také díky inspiraci Dnem matek. V roce 1966 prezident Lyndon Johnson stanovil oficiálním termínem Dne otců třetí červnovou neděli a za vlády prezidenta Richarda Nixona už se pravidelně slavil.

V Latinské Americe, Portugalsku, Španělsku a Itálii připadá Den otců na 19. března, slaví se tedy na sv. Josefa. V Německu zase tatínkové oslavují v den Nanebevzetí, tedy 40. den od velikonoc.

K nám tento svátek dorazil s velkým zpožděním. Teprve v roce 2008 se objevily návrhy, aby byl oficiálně uznán jako významný den a objevil se v kalendáři. Dodnes se ale do podvědomí většiny lidí nedostal a velká část populace ho řadí do skupiny komerčních svátků typu Sv. Valentýn a spol. V Čechách se o oslavu Dne otců významně zasadila Liga otevřených mužů (LOM), která u příležitosti tohoto dne už od roku 2007 pravidelně pořádá neformální happening s názvem Tátafest.

Vzpomenout si a udělat radost

Umět se navzájem potěšit - to by mělo být heslo každého našeho dne, o tom nemusíme diskutovat. Není důležité, které datum stanoví kalendář, neberme tedy Den otců jako povinnost. Když si ale sáhneme do svědomí, kterou ženu - maminku nepotěší na MDŽ nebo Den matek přáníčko od dětí, kytička, čokoláda nebo sladký polibek od partnera? Tatínkové jsou na tom naprosto stejně – ti mladí, ale i ti starší, dědečkové! Jsou přece také rodiči a i oni si zaslouží být odměněni stejně jako my. Ať už o Dni otců vědí či vůbec netuší, očekávají, že si na ně vzpomenete, nebo je přáním opravdu nečekaně překvapíte, pokaždé to potěší. Přirozenou vlastností každého člověka je přece mít potěšení z toho, když udělám druhému radost. A o tom celý tento den také je. Strávíte-li ho doma s dětmi, návštěvou rodičů, na rodinném výletě či s přáteli, je jen na vás. Užijte si to, jak nejlépe umíte!

 

Slavíte Den otců? Máte nějaký zajímavý plán nebo tip na originální dárek? Nosí vaše děti ze školy či školky přání pro tatínky, podobně jako je tomu v Den matek? Podělte se pod článkem.

 

Image courtesy of David Castillo Dominici at FreeDigitalPhotos.net

 

2015.06.20 | Kateřina Pořízová | přečteno: 30066x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Den otců tatínkové Tátafest

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Koupelový rituál pro vaše miminko

Dětská pokožka je až 5x tenčí než pokožka dospělého a je nutné o ni pravidelně pečovat vhodnou kosmetikou, například dět...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2022.08.10 | přečteno: 30188x

Punčochy nebo punčocháče? A co znamená DEN?

Příjemné jarní dny konečně lákají ke změně šatníku. Teplé bundy, svetry a kalhoty můžeme zase na pár měsíců uložit do sk...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2023.05.11 | přečteno: 30390x

Z jakých pejsků budou ti nejlepší terapeuti

Kdo je to pes terapeut a jak se jím může stát? Asi již víte, že léčebné působení trénovaných pejsků na lidi se nazývá ca...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.02.10 | přečteno: 30150x

5 zaručených tipů, jak zařídit venkovní kuchyni

Jak zařídit venkovní kuchyni a vytvořit si nový kulinářský ráj na zahradě? Pokud si i vy chcete vychutnat letní slunce a...
 
celý článek | Lea Kubová | 2023.04.22 | přečteno: 30236x
 

Portál pro ženy