newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Co s bylinkami po sezoně?

 
Co s bylinkami po sezoně?

Správně by otázka měla znít, co a s kterými bylinkami po sezoně? Dosud jste je asi měly na zahrádce či v květináčích za okny. Na podzim teplé dny střídají studené noci, přesto se vašim bylinkám venku ještě daří. Asi už vás ale napadlo, že je tam nemůžete nechávat věčně.

 

 

Pokud jste se rozhodly vzít bylinky domů a pěstovat je přes zimu v kuchyni, nadále je využívat do salátů i dalších pokrmů a na jaře je opět vysadit ven, jde to, ale jen s některými!

Obecně se bylinky rozdělují do skupin podle toho, zda se jedná o rostliny jednoleté, trvalky nebo polokeře. A zatímco ty první můžete bez problémů nechat venku, protože zimu nepřežijí ani tam ani doma, druhé dvě skupiny můžete při správné péči pěstovat i několik let.

Jakou péči potřebují bylinky na podzim?

Jednoletky

Jednu sezonu můžete pěstovat a využívat nejrozšířenější bylinky, jako je například bazalka, majoránka, kopr, pelyněk, citronová tráva, řeřicha, koriandr či saturejka.

                                                                

Bohužel žádná z těchto oblíbených bylinek zimu nepřežije a nezachrání je ani zakrytí. Dokonce je kvůli tvaru kořenů nelze přesadit do květináčů a přenést do bytu. Pokud už je v květináčích či truhlících máte a domů je dát můžete, stejně je raději co nejrychleji zpracujte. Do dalšího roku nevydrží a na podzim, kdy je méně tepla a světla, rostlinky už neobsahují takové množství účinných látek. Proto se na podzim už nehodí k sušení, mnohem lepší je bylinky zamrazit, vyrobit z nich pesto nebo bylinný ocet.

Výjimky ale jsou. Keříkovou majoránku do kuchyně klidně přenést můžete, jen je potřeba zachovat vhodný postup, abyste se z čerstvého koření mohly těšit ještě několik dalších týdnů.

Přesazujte, dokud jsou teploty i v noci ještě dostatečně nad nulou a dejte pozor, abyste ze země braly rostlinku s dostatečným balem hlíny. Teď je ještě dostatečně silná a přesun i aklimatizaci zvládne. Ještě snazší je přestěhovat citronovou trávu. Původem jde o trvalku a nemá žádné požadavky na úspěšné přesazení. Někdo ji nechává i venku, ale výsledek je velmi nejistý.

Polokeře

Druhá velká skupina bylinek se řadí mezi polokeře. Patří sem například levandule, tymián, šalvěj či rozmarýn. Zjara jejich dřevité části obrážejí a na zimu měkké bylinné výhonky zase zaschnou nebo zmrznou. Je to normální, a tak není potřeba rostlinky chránit obaly nebo například chvojím. Jen je zkontrolujte, odstraňte uschlé a ulámané části, a pak stačí už jen počkat do jara.

Rozmarýn je vhodné přenést na zimu do chladné místnosti, kde za minimální zálivky pozastaví svůj růst až do jara. Starší a velké rozmarýny přežijí mírnější zimy i venku. Vždy je ale dobré chránit kořeny před promrznutím – květináč obalte silnou vrstvou izolace, a pokud máte rostlinu v záhonku, nastelte kolem ní hodně chvojí. Pomůže také místo, kde rozmarýn pěstujete, ideální je v závětří a chráněné domem.

                                                                

Trvalky

Dobromysl, máta, libeček, pažitka, meduňka či medvědí česnek pocházejí ze středoevropských klimatických podmínek a snadno se přizpůsobí i našim zimám. Jakmile skončí sezona, zcela ztrácejí nadzemní části a zjara se kompletně obnovují z podzemních oček, kořenů či oddenků. Nemusíte je stříhat ani se o ně jinak starat. Naopak. Odumřelé listy a stonky kolem rostlin v žádném případě neodstraňujte, chrání ty pupeny, které jsou uložené těsně pod úrovní půdy.

Pěstování bylinek v kuchyni. Pažitka a máta

S domácím pěstováním bylinek je to bída. Vlastně čerstvou můžete mít pouze pažitku a mátu, ale i to za to stojí. Jak rostlinky připravit pro pobyt doma?

Ze záhonku vyrýpněte takový trs pažitky, který jste od doby, kdy kvetla, nestříhaly. Princip je stejný jako u všech cibulovitých rostlin. Aby tyto rostliny mohly dobře prosperovat, potřebují nashromáždit do cibule, coby zásobního orgánu, dostatek živin. Pokud nať pažitky odstraníte příliš brzy, živiny se do zásobárny nedostanou.

Pěkný trs pažitky tedy vyrýpněte a zasaďte do květináče, který přenesete do sklepa. Se zaléváním začněte až v lednu, voda ihned probudí rostlinku k životu. Jakmile začne rašit, je čas přemístit ji do bytu a na světlo.

                                                                

Na parapetu během zimy můžete pěstovat také mátu. Tato trvalka sice na podzim ztratí listy, má ale velmi životaschopné kořeny se spoustou oček, ze kterých regeneruje. Jestliže si mátu zasadíte do mělkého širokého květináče se zahradním substrátem, v teplé kuchyni se záhy objeví nové výhonky.

Kdyby nic jiného, právě čerstvý mátový čaj se na zimní neduhy báječně hodí!

 

2020.10.30 | Jana Brandtlová | přečteno: 30269x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: bylinky zima pěstování bylinek

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Miroslav Légl: Mezinárodní kuchyně bez soli a jiné chemie

Kuchařka, která pomáhá zlepšit zdraví a zhubnout. Která pročistí lidské tělo a mysl inspiruje množstvím receptů a náp...
 
celý článek | Renata Petříčková | 2015.10.22 | přečteno: 30090x

Září očima pranostik

Na září, na září těšili se sadaři. Někdo září, někdo v září. Babí léto a mnoho dalšího se vztahuje k deváté...
 
celý článek | Katka Mikulášková | 2015.09.14 | přečteno: 30422x

Vybíráme interiérové dveře. Jsou lepší klasické nebo posuvné?

Dveře jsou nedílnou součástí každé místnosti v domácnosti. Jsou ryze praktickým, ale také výrazně designovým prvkem. Při...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.11.10 | přečteno: 30168x

Blesková soutěž o 5 vstupů na večerní běžecký závod NIGHT RUN 16.5. v Brně

Soutěž již byla ukončena. Děkujeme za účast a gratulujeme všem výhercům! ...
 
celý článek | Admin | 2015.05.13 | přečteno: 30054x
 

Portál pro ženy