newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Chcete pěstovat potraviny, které podpoří vaši imunitu? Vsaďte na tyto tři rostliny!

 
Chcete pěstovat potraviny, které podpoří vaši imunitu? Vsaďte na tyto tři rostliny!

Současná situace nám nedává moc možností, jak trávit čas mimo svůj domov. Spousta z nás kvůli opatřením nechodí ani do práce, což nám dává spoustu času na plnění jiných úkolů a povinností, které jsme možná dlouho odkládali. Čas navíc obzvláště ocení zahrádkáři, kterým krásné slunné počasí přímo nahrává do karet. Díky tomu nemusí čekat na každou chvilku, aby si našli čas na přípravu záhonů a sázení nových rostlin, ale vše mohou zvládnout za jedno nebo dvě odpoledne.

 

Na spokojenost zahrádkářů v období výsadby myslí také obchodní řetězce, které podobně jako každý rok přinášejí zahradnické potřeby za velmi výhodné ceny. Dokonalým příkladem je obchod Kaufland, který do nabídky zařadil zboží, bez kterého se žádný zahradník neobejde. V novém letáku Kaufland najdete balení univerzálního zahradnického substrátu po 20 litrech jen za 32,90 nebo 50 litrů mulčovací kůry za 49,90 Kč. Ostatní zahradnické potřeby najdete přímo v Kaufland letáku na stranách 42 - 451.

Víte, co pěstujete

Pěstování vlastní zeleniny, ovoce a bylinek sice znamená spoustu práce, ale také přináší plno výhod. Ta primární, která většinu lidí motivuje k tomu, aby se do zahradničení pustili, spočívá v tom, že budou stoprocentně vědět, co jedí - v jakém prostředí vyrůstaly, o jakou odrůdu se jedná a zda použili hnojiva a pesticidy, pokud ano, tak jestli jsou šetrné ke zdraví. Plody si navíc mohou dopřávat čerstvě sklizené a často i neumyté, díky čemuž do těla dostanou i vitamin B122, který se z půdy dostává právě na povrch rostlin. 

Zdravější a chutnější potraviny

Díky tomu, že jsou potraviny čerstvě sklizené, a to navíc ve chvíli, kdy jsou kompletně zralé, přinášejí lidskému tělu mnohem více vitaminů, minerálů a dalších prospěšných látek, kvůli kterým si je dennodenně dopřáváme. Jelikož nikde necestují a mají příležitost přirozeně dozrát, získávají mnohem přirozenější a lahodnější vůni a chuť. Všechny přirozeně vypěstované potraviny jsou zkrátka zdravé, nicméně pokud jde o posílení imunity, vybrali jsme tři favority3, o které byste svou zahrádku neměli ochudit.

1. Červené papriky

Sytě červená barva nedodává paprikám pouze sladší chuť, ale také jiný poměr obsažených vitaminů. Červené papriky jsou obzvláště bohaté na vitamin C, kterého z nich získáme mnohem více než z citrusových plodů. Tento vitamin patří mezi silné antioxidanty, které brání tomu, aby tělo podlehlo působení volných radikálů a dalších škodlivých látek. V kombinaci s betakarotenem, který červené papriky taktéž obsahují v hojném množství, nejvíc podporuje zdraví očí a kůže.

2. Česnek

Kdo nezná tolik osobitou chuť česneku? Pravděpodobně neexistuje světová kuchyně, ve které by se tato potravina nepoužívala. O jeho účincích na zdraví se vědělo už před stovkami let, kdy se využíval při boji s infekcí. V současné době se také mnohokrát potvrdilo, že česnek posiluje imunitní systém, snižuje krevní tlak a také podporuje celkové zdraví kardiovaskulárního systému. Za většinu těchto účinků můžeme vděčit především sloučeninám obsahujícím síru, jako je allicin.

3. Špenát

O zelené zelenině se obecně ví, že dokáže tělo zásobovat velkými dávkami vitaminu C. O něm tu však v souvislosti se špenátem mluvit nebudeme. Namísto toho povzneseme ostatní antioxidanty, které mu spolu s betakarotenem propůjčují schopnost pozitivně ovlivnit obranyschopnost organismu. Podobně jako jiné zelené potraviny, jako například brokolice, po tepelné úpravě ztrácí velké množství živin, proto jej ideálně vaříme v páře co nejkratší možnou dobu. 

 

Zdroje:

  1. Kaufland leták, dostupné na Kimbino.cz

  2. Stálé téma: Vitamín B-12, dostupné na Magazinzdravi.cz

  3. 15 Foods That Boost the Immune System, dostupné na Healthline.com

 

 

2020.04.20 | Nina Albertová | přečteno: 30090x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zelenina zdraví vitamíny pěstování zahrádka sázení jaro

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Simona (29 let): Chtěla bych se rozejít s přítelem, ale vydírá mě

Ve vztahu s přítelem jsem už dlouho nespokojená. Myslím, že nemá budoucnost, často se hádáme kvůli odlišnému přístupu k ...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.04.12 | přečteno: 30299x

Vánoce se blíží! Máme pro vás tipy na dárky pro vašeho manžela, tatínka nebo syna

Vánoce jsou svátky míru, klidu a pohody. Alespoň by tedy měly být, i když v přeplněných obchodních domech to tak...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.11.16 | přečteno: 30091x

Šimon Pečenka – hypnoterapie jako cesta ke zdravé mysli a duši

Hypnóza… Pro někoho téměř neznámý pojem, pro jiného dokonce něco z oblasti šarlatánství. Mnoho lidí ale má s hypnózou a ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2021.02.11 | přečteno: 30361x

Končíte studium na vysoké škole? Ať už píšete bakalářku nebo diplomku, usnadněte si to!

Chodíte do školy a k tomu ještě do práce? Právě tehdy bývá nejsložitější vše skloubit dohromady. Skloubit osobní život, ...
 
celý článek | Admin | 2020.03.13 | přečteno: 30122x
 

Portál pro ženy