Nepřehlédněte
Mozkový jogging aneb trénujte svou hlavu
Soutěž o vyhřívané ponožky – spolehlivého pomocníka proti studeným nohám
Jak zvládnout vánoční úklid domu a nenadřít se?
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
4 tradiční recepty s chutí a vůní kandovaného ovoce
Když pomyslíme na vánoční cukroví, často se nám vybaví perníčky, vanilkové rohlíčky nebo linecké hvězdičky. Ale jedno sladké tajemství zvlášť patří k Vánocům – kandované ovoce. Cukroví s kandovaným ovocem je poklad vánoční kuchyně, spojuje totiž tradici, barvy i bohaté chutě. Vyzkoušejte naše tradiční oblíbené recepty.
Kandované ovoce, také nazývané „glacé fruit“, je ovoce nebo ovocná kůra, které bylo konzervováno v silném cukrovém sirupu. Proces bývá zdlouhavý, kusy ovoce se pomalu nasycují cukrovým roztokem, díky čemuž ztrácejí vlhkost a zůstávají sladké a trvanlivé. Kandované ovoce je už od středověku spojováno s oslavami a slavnostmi, přidává se do ovocných chlebíčků a různého pečeného i nepečeného cukroví.
1. Marokánky
Marokánky patří k nadčasovým vánočním klasikám. Jsou křehké, voňavé po oříškách a kandovaném ovoci, potažené lahodou čokoládou. Navíc mají mnoho variant, můžete přidat rozinky, měnit druh ořechů, případně ochutit čokoládu třeba pomerančovou kůrou.
Ingredience:
-
250 ml smetany ke šlehání,
-
40 g cukru + vanilkový cukr,
-
40 g hladké mouky,
-
100 g kandovaného ovoce,
-
80 g mandlí nasekaných,
-
80 g vlašských ořechů.
Postup:
-
V hrnci za stálého míchání svařte smetanu, cukry a mouku, dokud nevznikne hustá kaše.
-
Přidejte nasekané ořechy a kandované ovoce, promíchejte.
-
Ze směsi tvořte lžičkou malé hromádky na plech s pečicím papírem.
-
Pečte při 150 °C dozlatova.
-
Nechte trochu vychladnout a spodní stranu namáčejte v čokoládě dle chuti.
2. Bílkový chlebíček s kandovaným ovocem
Pro milovnice sněhové textury a lehkosti je tu bílkový chlebíček. Nadýchané těsto chuťově oživuje sladké kandované ovoce. Pro slavnostní vzhled a ještě více chuti můžete chlebíček přelít čokoládovou polevou nebo pocukrovat.
Ingredience:
-
6 bílků,
-
180 g moučkového cukru,
-
160 g polohrubé či hladké mouky,
-
160 g kandovaného ovoce + ořechy dle chuti.
Postup:
-
Vyšlehejte sníh z bílků a cukru, postupně zapracujte mouku.
-
Kandované ovoce poprašte trochou mouky, aby se lépe vmíchalo, přidejte ořechy.
-
Vmíchejte rozpuštěné vychladlé máslo, nalijte do vymazané a vysypané formy.
-
Pečte cca 40 minut na nízké teplotě (např. 150 °C), poté nechte chlebíček vychladnout.
3. Nepečený chlebíček s kandovaným ovocem
Pokud nemáte chuť péct, ale přesto chcete něco slavnostního a voňavého, nepečený chlebíček je skvělá volba. Před podáváním jej můžete ozdobit šlehačkou nebo rozpuštěnou čokoládou.
Ingredience:
-
2 balení pudinku,
-
2,5 dl mléka,
-
150 g cukru,
-
150 g rozinek,
-
100 g sekaných ořechů,
-
50 g kandovaného ovoce,
-
100 g piškotů,
-
1 dl rumu,
-
2 dl černé kávy.
Postup:
-
Mléko, cukr a tuk svařte do hladké směsi, nechte trochu vychladnout.
-
Přidejte pudink, rum, rozinky, ořechy a kandované ovoce, promíchejte.
-
Formu na srnčí hřbet vyložte alobalem, na dno pokládejte vrstvu piškotů namočených v kávě, potom vrstvu ovocné směsi, opakujte.
-
Chlebíček zatěžkejte (např. deskou) a dejte na 24 hodin do chladu, aby ztuhl a chutě se propojily.
4. Čokoládové kostky s rumem a kandovaným ovocem
Rychlé, chutné a krásně vypadající nepečené cukroví ozdobí sváteční talíř.
Ingredience:
-
200 g čokolády (min. 50 % kakaa)
-
100 g másla
-
100 g kondenzovaného mléka (slazeného)
-
80 g kandovaného ovoce
-
50 g rozinek
-
1–2 lžíce rumu
Postup:
Rozpusťte čokoládu s máslem ve vodní lázni.
-
Přidejte kondenzované mléko, ovoce, rozinky a rum.
-
Nalijte do malé formy vyložené pečicím papírem.
-
Nechte v lednici ztuhnout alespoň 3 hodiny.
-
Nakrájejte na malé kostky.
Vychutnejte si jasné barvy, zlatavé tóniny a přirozenou sladkost, kterou cukroví dodá kandované ovoce. Jistě si tyto jednoduché a skvělé recepty zamilujete. Nebo hledáte spíš osvědčené recepty na klasické cukroví jako linecké nebo vanilkové rohlíčky? Případně tipy, čím ozdobit vánoční cukroví?


Poslat článek
Tisk
Štítky: Vánoce cukroví recepty kandované ovoce