newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Proč kupovat dětem dřevěné hračky?

 
Proč kupovat dětem dřevěné hračky?

Dřevěné hračky nikdy nevyšly a nikdy nevyjdou z módy. Hrály si s nimi děti králů, naše prababičky, vy a milovat je budu i vaše ratolesti. A pro jejich nesmrtelnost je důvod. Jaké jsou hlavní výhody a nevýhody dřevěných hraček?

 

V čem hračky ze dřeva bodují

Na stranu seznamu „pro“ jsme si pro dřevěné hračky připsali spoustu položek. 

Šetrné k planete

Dřevo je přírodní materiál, který z přírody získáváme a zase jej do ní můžeme šetrně vracet. Na výrobu hračky ze dřeva, spotřebujeme obnovitelný materiál, kdežto plastové hračky jsou vyrobeny z ropy, která dochází a bude problém sehnat za ní náhradní zdroj. Pokud plastová hračka doslouží, v přírodě se bude rozkládat stovky let. Dřevo se velmi rychle vstřebá zpět do přírodního prostředí.

Odolné

Zkuste hodit o zem plastovou kostičkou a pak dřevěnou. Dřevo je velmi odolný materiál. Vydrží všechny bláznivé dětské nápady, radovánky i pády. I díky tomu bude dřevěná hračka s vašimi dětmi velmi dlouho a často po sobě dřevěné hračky ještě dědí sourozenci nebo generace. Hračky ze dřeva jsou i výhodná investice.

Podporují fantazii a kreativitu

Design dřevěných hraček bývá spíše minimalistický. Dávají tak dětem prostor pro jejich vlastní představy a dotváření reality. Nicméně už i dřevěné hračky pro děti seženete ve výrazných barvách a s veselými motivy. Zachytí tak pozornost dětí a jsou uspokojivou alternativou k plastovým hračkám.

Zábavné i vzdělávací

Hračky ze dřeva se často snaží děti i něco naučit. Najdete spoustu druhů, které kombinují zábavu a vzdělávání. Takové hračky ocení i v mateřských školách nebo na prvním stupni základních škol. Příkladem může být tato výuková sada pro počítání.

Nezávadné 

Dřevěná hračka je pro děti naprosto neškodná. Pokud je barvená, vždy se používají netoxické barvy, které nebudou problém ani pro děti, které právě rády vše ochutnávají. Dřevo je vždy opracované dohladka, aby nehrozilo, že si děti zadřou třísku.

Retro

Hračky ze dřeva perfektně spadají do retro stylu, který je nyní velmi populární. Rodiče často chtějí darovat dětem hračky, se kterými si sami hráli a zprostředkovat jim tak jejich skvělé vzpomínky na dětství. Příkladem takové hračky, která se vryla do vzpomínek mnoha generací, je dřevěné domino.

Kdy dřevěné hračky zaostávají

Jsou tu ale také důvody, proč plastové hračky vůbec vznikly. Dřevo má i několik nedostatků.

Nerozumí si s vodou

Pokud vám spadne dřevěná hračka do bláta, bude o něco problematičtější ji pořádně očistit. Dřevo se při kontaktu s vodou nafukuje a je těžší dostat z něj silnější nečistoty. I proto to také nebudou hračky do vany nebo k moři. Další omezení, které z toho plyne je, že dřevěné hračky nejsou vhodné pro děti, které mají právě období, kdy vše poznávají svými ústy. Pro děti je sice ochutnávání dřeva neškodné, ale hračky by se mohly poškodit.

Těžké

Jestli hledáte hračku, kterou hodíte do tašky a budete ji moci nosit všude s sebou a ani si toho nevšimnete, dřevěná hračka to pravděpodobně nebude. Zkuste spíše plyšáka nebo nějakou plastovou skládačku. Dřevo je o něco těžší a na cesty se nehodí.

4 tipy na dřevěné hračky

Pokud chcete dát dřevěné hračce šanci. Vybrali jsme pro vás tři tipy na hračky ze dřeva podle věku. Celou nabídku pak najdete zde.

Dřevěné hračky pro nejmenší

Pro nejmladší děti doporučujeme dřevěnou multifunkční kostku, se kterou si mohou trénovat své drobné prstíky. Podle věku si s ní děti hrají po svém. Taková hračka s nimi roste a rozvíjí nejen motoriku ale i představivost a fantazii.

Dřevěné hračky od 3 do 5 let

Pro děti předškolního věku doporučujeme různé dřevěné skládačky a puzzle. Například dřevěné puzzle zvířátka. Při řešení takových úloh se učí poznávat a pojmenovávat svět kolem sebe, a navíc rozvíjí jemnou motoriku, když se musí trefit do připravených otvorů. Je to prospěšné i pro rozvoj jejich logického a prostorového myšlení.

Dřevěné hračky od 6 let

Když děti nastoupí do školy, mohou dřevěné hračky využít, aby si nové znalosti procvičily zábavnou formou a trochu si tak odpočinuly od výuky ve škole. Příkladem takové hračky je dřevěná tabule s čísly.

Dřevěné společenské hry

Hledáte dřevěné společenské hry? Napínavé společenské hry přináší zábavu pro celou rodinu počínaje nejmenšími dětmi.

Podívejte se na nabídku zde 

 

 

2022.04.17 | Nina Albertová | přečteno: 30181x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: děti hračky dřevěné hračky hry zábava péče o dítě

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Vyhněte se jarní únavě, pomáhá pitný režim

Malátnost, ztráta energie nebo celkové vyčerpání se velmi často projevuje v jarních měsících. Je to z toho důvodu, že...
 
celý článek | Admin | 2017.03.23 | přečteno: 30017x

Těhotenství po potratu

  Těhotenství je pro většinu žen nejkrásnějším obdobím. Někdy ale, bohužel, není dovršeno porodem, tělo plod...
 
celý článek | Lenka Mašlaňová | 2013.03.16 | přečteno: 30173x

Jak se vypořádat se změnou času?

V noci ze soboty na neděli se změnil tzv. letní čas zpět na zimní - pásmový. I když má změna času (zimního na letní a...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.10.25 | přečteno: 30147x

Vysoké Tatry - balzám pro duši i tělo

Konec roku se nachýlil a s ním vedle očekávání Vánoc přichází i touha po klidu a odpočinku. Únavu těla i mysli, která...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.12.16 | přečteno: 30106x
 

Portál pro ženy