reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

HIIT

 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | přečteno: 30197x 2014.08.06

Jak být krásná díky správné péči o pleť?

 
celý článek | Martina Limbergová | přečteno: 30127x 2014.10.11

Čokoládové pokušení

 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | přečteno: 30168x 2014.12.19

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Staročeské koláče

 
 

 

To, co bylo pro naše babičky téměř denní rutinou, zvládaly to levou zadní a ještě k tomu „od oka“, je pro některé z nás pořádným strašákem. Pokud si netroufáte na vlastní výrobu kynutého těsta, domácí pekárna je ideální pomocnicí. Stačí do ní nasypat, nalít a přidat všechny potřebné suroviny a zapnout program kynutí těsta. Úspěch máte zaručen. Upečte si nedělní koláče jako od babičky ještě dnes!

Recept na staročeské koláče

Těsto:

Do pekárny přidáme všechny tyto suroviny:

3dcl vlažného mléka, 2 žloutky, 90g cukru moučka, 90g másla, 100g hrubé mouky, 400g hladké mouky, špetku soli, 20g droždí

Nastavíme program kynutí těsta a máme o něj postaráno.

Po vykynutí tvarujeme malé koláčky a uprostřed každého vyhloubíme dolíček. Plníme podle chuti různými náplněmi. Okraje potřeme vejcem s troškou mléka

 

Tvarohová náplň:

Smícháme 400g tvarohu (v pozlátku, nikoliv ve vaničce), 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 80g cukru moučka

Maková náplň:

Povaříme 200g mletého máku a 0,5 l mléka. Poté přidáme 100g mletých piškotů, rum, 1 vejce, vanilkový cukr.

Marmeládová nebo povidlová náplň:

Ideální je použít švestková povidla nebo nějakou tužší domácí marmeládu. Pokud takový zdroj nemáme, osvědčila se jahodová Hamé marmeláda.

Navrch posypeme koláče drobenkou ze 60g másla, 60g cukru moučka a 90g polohrubé mouky. Pečeme v předehřáté troubě do krásné zlatavé barvy. 

Foto: Archív Petry Petrovické

 

Doporučuji upéct hned několik várek, protože díky podmanivé vůni už při samotném pečení stojí na příděl ještě teplých koláčů dlouhá fronta a ty mizí doslova raketovou rychlostí. Pokud vám ale přesto nějaké zbudou a přejete si je uchovat vláčné, naskládejte je vychladlé do širokého pekáče, přiklopte poklicí nebo utěrkou a odneste do chladné spíže. Budou jako čerstvé i několik dalších dní. 

 

Přeji hodně úspěchů a hlavně dobré chutnání!

| přečteno: 30347x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Recept, staročeské koláče, domácí pekárna

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Polštář má zásadní vliv na důkladný odpočinek, vybírejte jej pečlivě

Spánkem trávíme až třetinu života a odpočinkem vleže třeba u televize nebo s knihou další hodiny svého volného č...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.10.24 | přečteno: 30146x

Oprašte své jazykové znalosti před dovolenou!

Ať už chceme nebo ne, bez znalosti alespoň jednoho ze světových jazyků se dnes obejde jen málokdo z nás. Cizí jazyky,...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.05.23 | přečteno: 30123x

S kvalitními šicími a vyšívacími stroji Brother bude šití zábavou

V poslední době můžeme zaznamenat boom okolo domácího šití. V obchodech nemůžete sehnat šaty, které by vám bezvadně sedě...
 
celý článek | Lea Kubová | 2021.03.25 | přečteno: 30147x

Jak zdravě hubnout aneb buďte fit do plavek

Nejen začátek nového roku, ale i blížící se léto je pro mnoho z nás obrovskou motivací k razantní změně životníh...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.04.14 | přečteno: 30197x
 

Portál pro ženy