newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Zlato jako investice? Dobrý nápad

 
Zlato jako investice? Dobrý nápad

Varovné zprávy o rostoucí inflaci nelze přehlížet. Naše peníze, které jsme neinvestovali, nebo je neinvestovali dobře, požírá inflace. Nestačí je mít v bance. Vzhledem k nejisté době je však nutné i dobře zvážit, do čeho investovat. Chcete mít svůj majetek doslova v ruce, a přitom nespoléhat na inflací požírané peníze? Vsaďte na zlato.

 

Zlato je No. 1 mezi investicemi

Málokterý odborník přes investice vám zlato nedoporučí. Jen stěží by hledal argumenty. Zlato se osvědčilo i v krizi, jakou přinesl covid-19. Zatímco akcie padaly, zlato rostlo a během krátké doby překonalo dvakrát svůj vlastní rekord. O zlato začal být ještě větší zájem než dříve. Krátkodobě bylo dokonce nedostatkovým. Velký zájem v kombinaci s covidem zavřenými rafineriemi na výrobu investičního zlata způsobil, že poptávka převyšovala aktuální nabídku. Od té doby zvýšený zájem o zlato nepolevil. Změna tady přece jenom je. Rozhodně jej jenom po kilogramových cihlách nenakupují ti nejbohatší. Právě naopak. O zlato mají zájem drobní střadatelé z řad střední třídy.

„Dříve bylo běžné, že se ve velkém prodávaly zlaté slitky o hmotnosti jednoho kilogramu, ale movitá část společnosti zabezpečila své finance nákupem zlata již před lety. Nyní z tohoto prozíravého kroku těží. Dnes investují do zlata ti, kteří zaspali, a až nyní si uvědomují, že čím více peněz se dostává do oběhu, tím rychleji jejich úspory ztrácí na hodnotě,“ říká k situaci Pavel Trtík, který je znám jako český odborník na investiční zlato a zakladatel e-shopu Zlate-mince.cz. Kromě e-shopu vlastní společnost rovněž kamennou prodejnu v pražském Obecním domě a ve Vsetíně. Ta je oblíbenou i mezi slovenskými zákazníky, kteří to sem někdy mají blíž než do bratislavské prodejny společnosti.

Zlato vs. jiné investice

Podle odborníků dnes zlatu mohou konkurovat pouze nemovitosti. Avšak ty nejsou určeny pro drobné investory. Koupit si totiž prodraženou nemovitost na hypotéku není něco, co by chránilo náš majetek před ztrátou hodnoty. Investicí není ani nemovitost, kterou si kupujeme pro vlastní bydlení. Nemovitosti jsou navíc vázány na konkrétní lokalitu, tento majetek si s sebou nikam neodvezete. Což může být v mnoha situacích problém. A pro prodej nemovitosti nemusí být zrovna v tu chvíli vhodná doba.

Investiční zlato vs. jiné investice do zlata

Není zlato jako zlato. Možná se setkáte s tím, že vám různí finanční odborníci doporučují investice do zlata různými způsoby. Ať již jako investice do akcií zlato těžících firem, jako spekulace na cenu zlata s CFD kontrakty, jako EFT (soubor akcií a dluhopisů) a dalších. Ano, se zlatem se dá obchodovat různě. Existuje dokonce i spoření do zlata, kde zlato nakupujete, ale fyzicky jej nikdy nevlastníte. Jenomže to vše jsou pouhé finanční produkty. Zlato je výhodnější a jistější vlastnit fyzicky, tedy v podobě investičních zlatých slitků a investičních zlatých mincí.

Zlato vs. jiné drahé kovy

Přemýšlíte, proč zlato, a ne jiné drahé kovy? Třeba stříbro, platina ev. paladium? Odpověď je jednoduchá. Zlato nakoupíte ihned o 21 % levněji. To proto, že je jako jediné osvobozeno od DPH. Neplatí to u žádného jiného investičního kovu, ale samozřejmě ani ne u jiného zlata než investičního.

Investiční zlato vs. jiné fyzické zlato

Na investování do zlata se hodí skutečně pouze investiční zlato. Zlaté slitky v podobě zlatých cihel by měly být rovněž od dobré značky. Takovou nabízí i Zlaté mince. Jde o švýcarské investiční zlaté slitky Argor Heraeus. Druhou možností je nákup investičních zlatých mincí. Zde prim hrají rakouské Wiener Philharmoniker. Nejde tedy ani o šperky, ani o surové zlato. Navíc pouze u investičního zlata platí nákup bez DPH.

Pak jsou tady ještě zlaté mince nebo medaile. Jde o sbírkové a numismatické předměty. Hodí se jako dárek, mají hodnotu zlata, z kterého jsou vyrobeny, současně však navíc i hodnotu uměleckou, historickou a sběratelskou. I laici občas sáhnou po tomto zlatě. Stabilní poptávka je po zlatých svatováclavských dukátech. Razí se stejně, jako v dobách, kdy jim dal standardy, tedy ryzost i velikost, český král a římský císař Karel IV. Vydávají se jen v omezeném nákladu, což zvyšuje jejich sběratelskou hodnotu.

 

2021.09.07 | Nina Albertová | přečteno: 30220x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zlato peníze investice zlaté medaile zlaté mince

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Zelené vdovy – touhy a osamění

Posledních několik desetiletí přineslo do Česka nový trend, kdy se mnoho lidí s vyššími příjmy stěhuje z&nb...
 
celý článek | Lea Kubová | 2017.03.21 | přečteno: 30029x

6 nejvtipnějších svatebních darů

Na svatbách se tradičně sejde spousta rozličných svatebních darů. Někteří hosté dávají přednost darům finančním, za k...
 
celý článek | Nikol Mohoritová | 2014.05.19 | přečteno: 30070x

Letní grilování: Menu z grilu 4.díl

Chystáte se o nadcházejícím víkendu rozžhavit svůj gril? Ať už máte gril na dřevěné uhlí nebo plynový, pochoutky z&nb...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.07.20 | přečteno: 30123x

Tipy na letní líčení - stíny v tužce

Tropické teploty stále vládnou Českem a být perfketně nalíčená déle než dve hodiny se zdá nemožné. Proto vám přináším...
 
celý článek | Barbora Juřeníková | 2015.07.21 | přečteno: 30103x
 

Portál pro ženy