reklama 1 v magazínu pro ženy

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Zapečená čekanka

 
Zapečená čekanka

Ačkoliv čekanka představuje tradiční a především velmi zdravou potravinu, příliš se s ní v českých kuchyních nesetkáte. Přinášíme vám tedy tip na jednoduchý a zdravý pokrm, který se skvěle hodí do blížícího se podzimního počasí!

 

 

Čekanka představuje nejen zdravou bylinu, náhražku kávy (melta) nebo čaj. Snadno si z čekanky listové můžete připravit také hlavní jídlo, které má právě díky této potravině detoxikační účinky, vysoký obsah vlákniny a podporuje také zažívání.

Suroviny: bramborová kaše, plátkový sýr, šunka, sůl, pepř, hořčice,  máslo, 4 čekankové puky

Ze všeho nejdříve si připravte bramborovou kaši, do které následně přimíchejte pár lžic hořčice dle chuti. Máslem vymazaný menší pekáček vysteleme rovnoměrně bramborovou kaší, na kterou budeme následně pokládat čekankové puky. Čekanku (v případě 4 porcí také stejné množství puků) je nejdříve potřeba omytou povařit pár minut v osolené vodě, aby byla po zapečení vláčná. Následně každý puk rozkrojíme na půl a každý zvlášť zabalíme do plátku šunky a sýra (můžete případně pro ještě výraznější chuť zlehka potřít hořčicí). Takto připravenou čekanku poklademe do pekáčku. Ještě zlehka osolíme a popepříme a poklademe tenkými plátky másla a můžeme nechat zapéct, dokud sýr nezezlátne.

 

Čekanku seženete běžně v obchodě mezi další zeleninou (nejčastěji v regálech se saláty). Doporučujeme ji však po zakoupení co nejrychleji zpracovat, nevyplatí se ji totiž příliš dlouho skladovat, poměrně rychle okorá. A pokud zrovna neholdujete teplému pokrmu, ale přesto chcete čekanku vyzkoušet, můžete ji jednoduše čerstvou použít jen jako oblohu k hlavnímu jídlu nebo do salátu stejně jako rukolu, polníček nebo hlávkový salát.

 

Image courtesy of khumthong at FreeDigitalPhotos.net

 

2016.09.23 | Adela Rychtáriková | přečteno: 31414x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: čekanka zdravá potravina bramborová kaše sýr šunka detoxikace organismu

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Co byste od běžných produktů asi nečekali aneb 6 domácích tipů pro krásu

Vazelína, šampon, či dokonce majonéza? Přesně tak, jedná se o skrytá domácí zkrášlovadla – pomohou s oděrkami, mastnými ...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2025.02.01 | přečteno: 31425x

Jaké oblečení zásadně nenosit, máte-li široká či příliš úzká ramena

Buďte sama sobě tou nejlepší módní stylistkou! Dokážete to hravě, jen nesmíte dělat chyby v tom, co si berete na sebe. P...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2020.09.06 | přečteno: 31511x

Vyhrajte vstupenky do zábavního vědeckého centra VIDA!

Soutěž už skončila. Děkujeme za účast a gratulujeme výhercům Jaromírovi T., Anetě Z., Karlu P., Janě A. a Katce S.! ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2018.04.20 | přečteno: 31470x

Nízkokalorické svačiny: jaké sušené ovoce a ořechy?

Pokud máte chuť na něco malého, je dobré vybírat zdravé alternativy. Jaké nízkokalorické svačiny můžete sníst? ...
 
celý článek | Nina Albertová | 2023.11.06 | přečteno: 31445x
 

Portál pro ženy