reklama 1 v magazínu pro ženy

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Zapečená čekanka

 
Zapečená čekanka

Ačkoliv čekanka představuje tradiční a především velmi zdravou potravinu, příliš se s ní v českých kuchyních nesetkáte. Přinášíme vám tedy tip na jednoduchý a zdravý pokrm, který se skvěle hodí do blížícího se podzimního počasí!

 

 

Čekanka představuje nejen zdravou bylinu, náhražku kávy (melta) nebo čaj. Snadno si z čekanky listové můžete připravit také hlavní jídlo, které má právě díky této potravině detoxikační účinky, vysoký obsah vlákniny a podporuje také zažívání.

Suroviny: bramborová kaše, plátkový sýr, šunka, sůl, pepř, hořčice,  máslo, 4 čekankové puky

Ze všeho nejdříve si připravte bramborovou kaši, do které následně přimíchejte pár lžic hořčice dle chuti. Máslem vymazaný menší pekáček vysteleme rovnoměrně bramborovou kaší, na kterou budeme následně pokládat čekankové puky. Čekanku (v případě 4 porcí také stejné množství puků) je nejdříve potřeba omytou povařit pár minut v osolené vodě, aby byla po zapečení vláčná. Následně každý puk rozkrojíme na půl a každý zvlášť zabalíme do plátku šunky a sýra (můžete případně pro ještě výraznější chuť zlehka potřít hořčicí). Takto připravenou čekanku poklademe do pekáčku. Ještě zlehka osolíme a popepříme a poklademe tenkými plátky másla a můžeme nechat zapéct, dokud sýr nezezlátne.

 

Čekanku seženete běžně v obchodě mezi další zeleninou (nejčastěji v regálech se saláty). Doporučujeme ji však po zakoupení co nejrychleji zpracovat, nevyplatí se ji totiž příliš dlouho skladovat, poměrně rychle okorá. A pokud zrovna neholdujete teplému pokrmu, ale přesto chcete čekanku vyzkoušet, můžete ji jednoduše čerstvou použít jen jako oblohu k hlavnímu jídlu nebo do salátu stejně jako rukolu, polníček nebo hlávkový salát.

 

Image courtesy of khumthong at FreeDigitalPhotos.net

 

2016.09.23 | Adela Rychtáriková | přečteno: 31380x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: čekanka zdravá potravina bramborová kaše sýr šunka detoxikace organismu

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jak si správně doma nabarvit vlasy?

Změna je život a jistě by bylo těžké najít někoho, kdo by čas od času netoužil změnit svoji image. Jednu z osvědčených c...
 
celý článek | Lea Kubová | 2020.10.16 | přečteno: 31399x

Braderie v Lille - největší bleší trh v Evropě

Pokud milujete atmosféru bleších trhů, sbíráte starožitnosti, nebo vás okouzluje patina starých věcí, je jedna akce, ...
 
celý článek | Klára Hrdá | 2014.09.15 | přečteno: 31405x

3 praktické tipy, jak si usnadnit balení jídla na cesty

Stále více lidí si s oblibou nosí vlastní jídlo – do práce, do školy i třeba na výlety. Díky tomu můžete mít pod ko...
 
celý článek | Nina Albertová | 2025.02.20 | přečteno: 31362x

Dostupná exotická dovolená

Stále ještě přemýšlíte, kam letos vyrazit na dovolenou? Chtěli byste vyzkoušet trochu exotiky? Láká vás například pro...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.05.25 | přečteno: 31394x
 

Portál pro ženy