newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Vyvážená strava jako cesta ke zdravému tělu. Nejčastější chyby, kterých se dopouštíme při tvorbě jídelníčku

 
Vyvážená strava jako cesta ke zdravému tělu. Nejčastější chyby, kterých se dopouštíme při tvorbě jídelníčku

Základem zdravého životního stylu a úspěšného hubnutí byla a vždy bude vyvážená strava. Ať chcete, nebo ne, pokud je vaším cílem dostat pryč přebytečná kila a zbavit se zdravotních problémů, budete pravděpodobně muset změnit své stravovací návyky. Ale nebojte se, nejedná se o nic drastického.. O pár řádků níže se dočtete, že pro zdravé hubnutí není nutné snídat, obědvat a večeřet zeleninové saláty. Pusťte se do čtení a přesvědčte se sami, že zdravý jídelníček není až taková věda, jak je často prezentováno.

 

Vyvážená strava neznamená konzumaci light potravin

Zásadní chybou, kterou na začátku snažení dělá mnoho lidí, zejména pak ženy, je konzumace potravin se sníženým obsahem tuku. Každý člověk potřebuje denně přijímat určitou dávku tuků. Tím, že se jich pokusíte nadobro zbavit si jen ublížíte. Lipidy jsou nezbytné pro vstřebávání některých vitamínů, jako je například A, D, E nebo K. Kromě toho jsou základním zdrojem energie a mají mnoho důležitých funkcí v těle - od tvorby hormonů po správnou funkci mozku a jiných orgánů.

Vyhněte se tedy konzumaci potravin označených slovem “light”, ale zároveň nezapomeňte, že je potřeba přijímat především tuky zdravé! Ty najdete pod odborným názvem “nenasycené mastné kyseliny”, jež jsou obsaženy nejvíce v rybách, oříškách nebo třeba v avokádu. Naopak se snažte omezit příjem nasycených mastných kyselin, které mohou vést ke zvýšenému cholesterolu.

Správný poměr makroživin

Nejen příjem tuků by si měl hubnoucí člověk sledovat. Mezi důležité makroživiny, jež by neměly chybět na talíři, ať už se jedná o snídani, oběd nebo večeři, patří také proteiny (neboli bílkoviny) a sacharidy. Někteří lidé hubnou pomocí nízkosacharidových diet, nebo takzvaných sacharidových vln. Tomu se však na začátku vyhněte. Jedná se o metodu pro pokročilé sportovce, kteří mají stravování v malíku a vědí přesně co dělají. Ve vašem případě je nutné, aby v každém vašem jídle byly zastoupeny všechny zmíněné makroživiny, a to ideálně v následujícím poměru:

  1. Sacharidy - 50 %

  2. Tuky - 30%

  3. Bílkoviny - 20 %

Nezapomínejte samozřejmě také na mikroživiny! Jedná se o vitamíny a minerály, které by také měly být součástí potravin, jež vybíráte na svůj stůl. Pokud máte problém s jejich příjmem, vždy existuje jednoduché řešení - koupit si v lékárně potřebný doplněk stravy.

Proč číst etikety v obchodě

Myslíte-li to se zdravým stravováním vážně, pak si vytvořte návyk, který vám pomůže nakupovat pouze kvalitní jídlo. Není jim nic jiného než pečlivá kontrola etiket jednotlivých potravin zakoupených v obchodě. Obecně platí, že čím jednodušší složení, tím kvalitnější produkt. Pokud etiketa obsahuje mnoho ingrediencí, z nichž polovinu skoro ani nedokážete přečíst, pryč s tím! Stejně tak se vyhněte potravinám, u nichž je hned na prvním místě v seznamu ingrediencí uvedena voda nebo cukr.

Snažte se porozumět svému tělu

Říká se, že při hubnutí je potřeba jíst menší porce vícekrát za den. Tato poučka není úplně nepravdivá, nicméně důležitější je, najít si režim, který vyhovuje právě vám. Poslouchejte signály vašeho těla. Jestli vám více vyhovuje jíst třikrát denně bez svačin, tak proč ne? Podstatné je, abyste jedli kvalitní potraviny a ve správném složení. Pokud jste velice vytížení prací nebo jinými povinostmi a nemáte každý den čas na vaření čerstvých pokrmů, připravte si je dopředu a krabičkujte. Není nic jednoduššího než sáhnout po hotovce a jen ji ohřát. Nebo si můžete tuto službu zaplatit. Dnes již není nic neobvyklého objednat si krabičkovou dietu, která je velice praktická a ušetří vám čas i práci s přípravou a výběrem potravin.

Tak jste to zvládli a došli jste na úplný konec článku, bravo! Teď už by vám mělo být jasné, co se skrývá za pojmem vyvážená strava. Dočetli jste se, co by rozhodně nemělo chybět ve vašem jídelníčku, a proč je důležité konzumovat potraviny bohaté na zdravé tuky. Také jste zjistili, že je třeba věnovat pozornost etiketám v obchodě a poslouchat signály svého těla. Toto vše tvoří cestu za lepším životním stylem, tak honem na nákup!

A jak se daří hubnout vám? Máte zkušenosti s drastickými dietami a jo-jo efektem? Dbáte na vyváženou stravu nebo se vám nedaří si na tento režim zvyknout? Podělte se s námi o své úspěchy i neúspěchy v komentářích!

 

2022.03.31 | Nina Albertová | přečteno: 30527x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: jídlo zdraví hubnutí kalorie jídelníček vitamíny minerály výživa

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Je mateřská jiný svět?

Kdo z nás by neslyšel, že žena na mateřské ztrácí svůj intelekt, bystrost a nadhled? Světem koluje na toto téma ...
 
celý článek | Ing. Šárka Spáčilová | 2014.05.17 | přečteno: 30098x

Pánská jízda

Když mi před pěti lety oznámil můj manžel, že pojede s chlapama v létě na víkend na kola, vyrazil mi dech. Ta slastná...
 
celý článek | Martina Kysilková | 2014.11.13 | přečteno: 30121x

Autodoplňky, které určitě ve svém autě využijete

Ať už jezdíte autem jen do práce a na nákup, nebo se chystáte cestovat, vyjet si do přírody nebo odjet na víkend na chal...
 
celý článek | Admin | 2019.10.25 | přečteno: 30159x

Jak se cítit mladistvěji? Pomohou doplňky pro krásnou pleť, vlasy a nehty

Pravá krása ženy se skrývá v jejím nitru. Ovšem co si budeme povídat, i zevnějšek je pro každou z nás žen velmi důležitý...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2022.04.28 | přečteno: 30111x
 

Portál pro ženy