reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Chřipkoví zabijáci

 
celý článek | Mgr. Martina Fabšičová | přečteno: 13488x 2016.02.09

Říjen očima pranostik

 
celý článek | Katka Mikulášková | přečteno: 13485x 2016.09.30

Zapečená čekanka

 
celý článek | Adela Rychtáriková | přečteno: 12899x 2016.09.23

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

reklama 6 v magazínu pro ženy

Velikonoční beránek 3x jinak

 
Velikonoční beránek 3x jinak

Protože se blíží Velikonoce, přicházím dnes s recepty na 3 různé velikonoční beránky. Abyste měli dostatek času rozmyslet si, kterého vyzkoušíte, nebo upekli tři testovací vzorky ;).

 

Beránek číslo jedna: Tvarohový beránek

Co budeme potřebovat:

  •          200 g změklé na malé kousky nakrájené Hery
  •          180 g moučkového cukru
  •          1 balíček vanilkového cukru
  •          3 vejce
  •          250 g měkkého tvarohu
  •          100 ml mléka
  •          250 g polohrubé mouky
  •          1/2 balíčku kypřicího prášku do pečiva
  •          Tuk a hrubou mouku na vysypání formy

Nakrájenou měkkou Heru utřeme s práškovým i vanilkovým cukrem, přidáme celá vejce a ušleháme do pěny. Zvlášť si smícháme tvaroh s mlékem, aby se lépe zapracovával, a přidáme do těsta. Úplně nakonec přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva.

Formu na beránka důkladně vymažeme a vysypeme. Opatrně naplníme těstem a dáme do vyhřáté trouby, pečeme na 160°C zhruba 40-45 minut. Po upečení nechejte beránka mírně vychladnout a až potom vyklopte.

(z tohoto množství vám nejspíš zbude těsto i na jednu menší bábovku)

Beránek číslo dva: Biskupský beránek

Co budeme potřebovat:

  •          2 hrnky polohrubé mouky
  •          1 prášek do pečiva
  •          1 hrnek pískového cukru
  •          nastrouhaná kůra z 1/2 dobře omytého citronu
  •          4 vejce
  •          1/2 hrnku mléka
  •          2 PL rozinek
  •          1 PL kandovaného ovoce
  •          1 PL sekaných vlašských ořechů
  •          1 PL sekané čokolády
  •          Tuk a hrubou mouku na vysypání formy

V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, cukr a strouhanou kůru. V jiné misce (stačí metličkou) rozšleháme vejce s mlékem. Vylijeme do suché směsi a důkladně zapracujeme. Přidáme všechny dobroty (nemusíte striktně dodržovat množství, ani druh). Promícháme.

Formu na beránka důkladně vymažeme a vysypeme. Opatrně naplníme těstem a dáme do vyhřáté trouby, pečeme na 160°C zhruba 50-55 minut. Po upečení nechejte beránka mírně vychladnout a až potom vyklopte.

 

Beránek číslo tři: Piškotový beránek

Co budeme potřebovat:

  •          5 vajec (oddělíme žloutky od bílků)
  •          1 vanilkový cukr
  •          250 g moučkového cukru
  •          Půl citrónu (budeme potřebovat kůru i šťávu)
  •          1ČL mandlového aroma
  •          300g prosáté polohrubé mouky
  •          Tuk a hrubou mouku na vysypání formy

V míse utřeme žloutky s cukry, citrónovou kůrou a polévkovou lžičkou mandlového aroma, přidáme šťávu z citrónu, prosátou mouku a na konec do tuha ušlehaný sníh z bílků (klidně přidejte při šlehání špetku soli). Sníh vmíchejte lehce a opatrně!

Formu na beránka důkladně vymažeme a vysypeme. Opatrně naplníme těstem a dáme do vyhřáté trouby, pečeme na 160°C zhruba 45-50 minut. Po upečení nechejte beránka mírně vychladnout a až potom vyklopte.

 

Nezapomeňte, pokud máte formu přikrývací, musíte důkladně vymazat i vysypat obě časti. Pokud jste zvyklé, nebo raději vysypáváte formu strouhankou, klidně můžete!! Také záleží na tom, jak velkou máte formu, možná budete muset množství surovin upravit podle zkušeností.

 

A jak beránka ozdobit? Fantazii se meze nekladou ;)

Můžete polít čokoládou, bílkovou polevou (bílek, cukr, citrónová šťáva), potřít máslem a zasypat kokosem, ozdobit máslovým krémem… Očička z hrozinek, ořechů, lentilek. A kolem krku mašli se zvonečkem ;)

 

Foto: http://www.freedigitalphotos.net/

2014.03.07 | Andrea Tomanová | přečteno: 16259x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Velikonoce beránek velikonoční recepty

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Železná neděle aneb advent už je tu

Každý zná tu bronzovou, ale hlavně stříbrnou a zlatou. Ne, skutečně není řeč o medailích, nýbrž o adventních nedělích...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.12.03 | přečteno: 20073x

Radíme – jaká pánev poslouží v kuchyni nejlépe?

Kvalitní nádobí je nezbytným základem k přípravě kvalitního a chutného jídla. Výběr nádobí tedy rozhodně není ra...
 
celý článek | Admin | 2014.09.03 | přečteno: 12873x

Super - zdravé luštěniny aneb proč je jíst pravidelně?

Luštěniny by měly být součástí každého zdravého jídelníčku. Jsou ale zcela nedoceněnou potravinou. Ať už je to špatnými ...
 
celý článek | Hana Grmelová | 2019.02.22 | přečteno: 3540x

Podzimní trendy v šatníku? Nakupte je online

Podzim je tu v plné síle, a to je nejvyšší čas pořídit si něco nového a hřejivého do svého šatníku. Obchody s oblečením ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2020.10.31 | přečteno: 740x
 

Portál pro ženy