newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Správný postoj, oční kontakt a gestikulace: Jak moc je neverbální komunikace důležitá?

 
Správný postoj, oční kontakt a gestikulace: Jak moc je neverbální komunikace důležitá?

Zkoušeli jste někdy vést rozhovor nebo mít projev před lidmi, aniž byste u toho gestikulovali? Jak by asi mohla vypadat promluva zcela bez použití rukou? Podobně si představte proslov k veřejnosti s tzv. „poker facem“ nebo zcela strnulým postojem. Nepůsobí to moc přirozeně, že?

 

Verbální komunikaci jistě nemusíme nikomu blíže představovat – jedná se o komunikaci vyjádřenou za pomoci slov. Ta by ovšem měla být doplněna komunikací neverbální, čili gestikulací, určitým postojem a držením těla, mimikou i vhodně zvolenými pohledy. Pokud tomu tak není, může se stát, že váš mluvený projev, byť se jedná třeba jen o neformální rozhovor, zcela pozbude smysl nebo získá úplně jiný význam. Bez určité změny v tónu hlasu nebo výrazu v obličeji bychom například nepoznali ironii nebo sarkasmus.

                                                                

Používáme ji nevědomky

Neverbální komunikace je nesmírně důležitou složkou jakéhokoliv mluveného projevu, ať už jde o přednášku na vysoké škole, řečnění na demonstraci, zpravodajství v televizi nebo rozhovor dvou blízkých přátel. Pravděpodobně si ani neuvědomujete, že rozhazujete rukama, když vyprávíte nějaký osobní zážitek nebo velmi očividně projevujete emoce nejen tónem a intenzitou hlasu, ale i pomocí mimických svalů.

Někdo může mít dokonce problém mluvit, pokud by některé z těchto složek neverbální komunikace nemohl z nějakého důvodu používat. Pomocí řeči těla nejen podtrhujeme význam sdělení, ale také našemu komunikačnímu partnerovi sdělujeme, jaké pocity se v nás momentálně odehrávají a jak se cítíme. Vypovídá toho hodně nejen o významu našich slov, ale i o nás samých.

                                                                

Bez ní si jen těžko porozumíme

Základ dobrého projevu tedy netkví pouze ve správné volbě slov nebo potlačení nervozity, ale velmi důležitou roli hraje neverbální komunikace. Pokud ji umíte správně využít, zvyšujete si sebevědomí, budujete si přirozenou autoritu a zvyšujete tak své sympatie u komunikačních partnerů či příjemců sdělení.  

Dobrou zprávou je, že správné používání této složky komunikace se dá naučit, případně vylepšit a trénovat. Dodáte tak váhu svým slovům a budete působit jako silná a vyrovnaná osobnost, což skýtá mnoho výhod v osobním i pracovním životě.

                                                                

Pokud byste rádi zapracovali na tom, jak působíte na druhé, určitě není od věci soustředit se kromě slovní zásoby také na to, jestli přehnaně negestikulujete, nehrbíte se, neudržujete oční kontakt nebo se na okolí příliš nemračíte – všechny tyto projevy můžou působit rušivým dojmem. Podobné nešvary nahraďte vzpřímeným držením těla, umírněnou gestikulací, zdvořilým vystupováním za všech okolností a úsměvem na rtech – okamžitě pak poznáte, jestli jste získali sympatie svého okolí.

 

2023.10.26 | Jana Brandtlová | přečteno: 642x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: komunikace neverbální komunikace gesta gestikulace mimika

 
archiv

Nejzajímavější články

 

5 tipů pro stěhování domácnosti

Většině z nás se alespoň několikrát za život stěhování nevyhne. Určitě to není vyhledávanou kratochvílí, ale když je z j...
 
celý článek | Nina Albertová | 2020.10.24 | přečteno: 30142x

NOVÝ ROK, NOVÝ ZAČÁTEK

Jako každý rok, i letos se blíží ten čas, který přímo vybízí ke změně. S příchodem nového roku nastává období, kdy jedna...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2018.12.27 | přečteno: 30328x

Kvalitní tisk dokáží zajistit originální i alternativní tonery

Každá tiskárna potřebuje náplň. Jistě víte, že jsou v zásadě dvě možnosti. Buď máte tiskárnu laserovou, kde se dokupují ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.04.23 | přečteno: 30073x

Zjistěte vše o nehormonální antikoncepci: Jaké jsou druhy, jak fungují…

Nad formou ochrany před nechtěným početím se alespoň jednou v dospívání zamyslela každá dívka. V dnešní době je k dispoz...
 
celý článek | Nina Albertová | 2020.07.27 | přečteno: 30128x
 

Portál pro ženy