reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Světová seznámení

 
celý článek | Admin | přečteno: 30132x 2015.12.04

Depilovat, epilovat, odchlupovat??

 
celý článek | Andrea Tomanová | přečteno: 30195x 2014.05.09

Výměna vychovatelek USA, výměna služek ČR

 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | přečteno: 30078x 2015.06.04

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

I když je vlastní byt lepší, ani pronájem nemusí být špatný

 
I když je vlastní byt lepší, ani pronájem nemusí být špatný

Je pravdou, že lidé se v mnoha ohledech liší, ale jedno mají společné – touhu vlastnit střechu nad hlavou. Alespoň v našich zeměpisných šířkách to platí bezezbytku.

Ještě relativně donedávna se nejednalo o příliš velký problém. Každá rodina se dvěma alespoň trochu obstojnými příjmy si mohla dovolit koupit si nějakou formu bydlení. Dnes je však situace trochu odlišná, jelikož ceny obytných nemovitostí jsou často mimo finanční možnosti většinového obyvatelstva.

 

Na vině je alespoň částečně stát

Ceny obytných nemovitostí rostou všude v Evropě, nicméně v České republice jsme na tom v tomto směru zdaleka nejhůř. Proč tomu tak je? Na to je docela složitá odpověď, jelikož příčin je celá řada. Z velké části je samozřejmě viníkem i stát.

Jiné země kupříkladu podporují stavbu nových obytných domů, což se u nás neděje. Naopak, zdejší legislativa je jednou z nejhorších široko daleko. Ta způsobuje, že budování čehokoliv je v České republice velmi obtížné.

Vzhledem k tomu, že se v tomto odvětví zatím nerýsuje žádná změna k lepšímu, je prozatím nezbytné se smířit se situací a doufat v lepší zítřky. Ty však nepřijdou za rok nebo za dva, ale když už, tak za mnohem delší dobu. Růst cen má totiž i nadále pokračovat a být ještě strmější než kdykoliv předtím.

Na hypotéku je potřeba mít finanční základ

Ve zlatých devadesátých dostal hypotéku takřka každý, zatímco na začátku druhého desetiletí 21. století na ni jen tak někdo nedosáhne. Banky z pochopitelných důvodů chtějí mít vyšší záruku než jen doložený pravidelný příjem, a tudíž požadují od žadatelů mít na kontě minimálně deset procent z ceny nemovitosti, na kterou mají zálusk.

Je celkem jasné, že na tomto systému jsou nejvíce biti hlavně lidé s nižšími příjmy a samozřejmě i mladé rodiny s dětmi, které nejsou schopny splnit tvrdé podmínky bankovních domů. Není tak divu, že spousta potenciálních zájemců o vlastní bydlení míří rovnou do pronájmu.

Pronájem se může vyplatit, i když jak kde

Když se řekne pronájem, hodně lidí se hned začne křižovat. Přitom není důvod. Takto bydlí valná část českého obyvatelstva, a ještě více lidí v cizině, kde je vlastnictví bytu či dokonce rodinného domku doménou víceméně jen vyšších vrstev.

Pronájem není apriori špatný. Sice nejde o žádnou velkou jistotu, jelikož se člověk může relativně snadno ocitnout na ulici, na druhou stranu se zase nemusí takřka o nic starat. Jakmile jednou připojí podpis na smlouvu, veškeré technické potíže v bytě musí řešit na své vlastní náklady majitel. To je velice pohodlné.

Pronájem je z finančního hlediska prakticky vždy méně výhodný než hypotéka. Člověk totiž neinvestuje peníze do svého, nýbrž do cizího. Navíc stejně jako roste cena bytů a domů, tak jdou nahoru i pronájmy. Nejvíce se navyšování cen dotýká hlavně lidí ve větších městech, nicméně tento trend nakonec vždy dorazí i do menších obcí, i když ne s takovou razancí.

Když už bydlet v cizím, tak se asi více vyplatí vybrat si k životu spíše menší aglomeraci, jelikož pronájem Brno nebo dokonce Praha je pro většinové obyvatelstvo příliš vysoký. Ve velkých městech jsou na druhou stranu vyšší platy, ale ne vždy jde o dostatečnou kompenzaci.

I malý byt má cenu

Je docela pochopitelné, že největší poptávka je po klasických tří a dvou pokojových bytech. Ty samozřejmě patří mezi ty nejdražší. Než se smířit s pronájmem, možná je lepší koupit si sice malý, nicméně svůj vlastní byt.

Z pochopitelných důvodů jsou dnes malé garsonky velice populární, jelikož nestojí majlant a s trochou úprav se v nich dá relativně dobře žít třeba i ve dvou. Stačí takto pár let vydržet, trochu se finančně zmátořit, prodat garsonku, která mezitím určitě nabyde na ceně, a vzít si hypotéku na něco většího.

 

2021.10.13 | Lea Kubová | přečteno: 30147x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: bydlení domov pronájem reality

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Akné u dospělých? Na vině jsou hormony, špatný jídelníček i způsob života!

Akné jako téma pro náctileté a dospívající? Rozhodně neplatí, že pupínky a červené fleky trápí jen puberťáky. A taktéž n...
 
celý článek | Lea Kubová | 2024.04.04 | přečteno: 142x

Proč si nevyrobit psí boty?

V létě ráda nosím baleríny a různé plátěné boty bez podpatku a čím originálnější, tím lépe... A proč si vlastně nevyr...
 
celý článek | Potvora Fintivá | 2014.06.25 | přečteno: 30457x

Skoncujte se suchýma rukama, které nás v zimě často trápí

Míváte také v zimě suché ruce? Je to velmi častý problém zejména v období, kdy teploty začnou padat pod bod mrazu. Ale i...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.12.16 | přečteno: 30047x

Domluvíme se na příště...

Jupí, příští týden se sejdeme na kafíčko! Plni euforie ťukáme do telefonu písmenka a upřímně se na setkání s kamarádk...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2015.06.16 | přečteno: 30088x
 

Portál pro ženy