newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Spermidin aneb výživa pro buňky

 
Spermidin aneb výživa pro buňky

Spermidin je trochu zavádějící název, protože tato látka se spermiemi opravdu nijak nesouvisí. V současné době je spermidin považován za to nejlepší, co můžete tělu dodat pro jeho pevné zdraví. Jak vlastně tato látka působí na naše buňky a ve kterých potravinách ji najdete?

 

Co přesně je spermidin?

Jde o látku, která se přirozeně vyskytuje ve všech organismech. Lidé ji do značné míry přijímají prostřednictvím stravy, přičemž obsah spermidinu v různých potravinách se velmi liší. V jedné ze studií provedené na univerzitě v Innsbrucku vědci vypozorovali, že lidé, kteří jedli stravu bohatou právě na spermidin, vykazovali nižší riziko onemocnění oběhového systému a v pozdějším věku byli zdravější, než je běžný průměr.

Buněčná výživa

Spermidin působí přímo na buněčné procesy a mimo jiné stimuluje autofagii, tedy samočistící proces v buňkách. Poškozený buněčný materiál, který může být pro buňku rizikový, pokud se začne v buňce ukládat, se díky autofagii shromažďuje a recykluje. Stejný efekt má například půst. Jestliže nic nejíte, autofagie se aktivuje, aby buňky načerpaly energii a vytvořily nové stavební kameny z vlastních zdrojů. Pozitivním efektem je vyčištěná zdravá buňka.

Ve kterých potravinách tuto zázračnou látku najdete?

Možná vás překvapí, v jak velkém množství potravin se spermidin skrývá. Obsahují ho například houby, různá semena, ořechy, celozrnné výrobky, oves či quinoa, luštěniny, ale především čerstvá zelenina. Doporučit můžeme zejména květák, brokolici, kukuřici, mangold a špenát. Pozornost si zaslouží i ovoce, přesněji řečeno jablka a hrušky.

 

                                                                

 

Ovšem jsou tu i jiné zajímavé možnosti. Na jaře můžete své pokrmy oživit lučním kvítím, nejlépe se k tomu hodí pampelišky. Na talíři vám navíc vykouzlí opravdu krásný design.

Připravte si jídelníček plný spermidinu

Pečená zelenina

Budete potřebovat:

  • ½ květáku (asi 300 g)
  • 300 g brokolice
  • 300 g celozrnné strouhanky
  • 2 vejce
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžíce kari
  • 1 lžičku soli
  • špetku mletého pepře

na dip:

  • 250 g jogurtu
  • 1 hrst čerstvých bylinek (petrželky, pažitky, máty, oregana, rozmarýnu nebo tymiánu)
  • šťávu z ½ citronu
  • sůl a pepř na dochucení

Postup přípravy:

Růžičky květáku a brokolice nakrájejte na menší kousky a dejte je do misky. Zalijte olejem a vejci a důkladně promíchejte, aby se všechny kousky obalily. Strouhanku smíchejte s kari, solí a pepřem a směs nasypejte na připravenou zeleninu. Opět promíchejte, dokud nejsou všechny kousky obaleny. Poté je přendejte na plech a pečte při teplotě 180 °C zhruba 30 minut.

Na dip smíchejte jogurt se solí, pepřem a citronovou šťávou a přidejte najemno nasekané bylinky.

Servírujte tak, aby pečená zelenina zůstala teplá.

 

                                                                

Medová pomazánka z červené řepy

Budete potřebovat:

  • 200 g vařené červené řepy
  • 50 g zakysané smetany
  • 2 lžičky medu
  • šťávu z ½ citronu
  • 1 lžičku strouhaného křenu
  • Sůl a pepř na dochucení

Postup přípravy:

Řepu nakrájejte najemno nebo rozmixujte. Pak vmíchejte zakysanou smetanu a dochuťte zbylými ingrediencemi.

Fazolová pomazánka bílá

Budete potřebovat:

  • 250 g vařených malých bílých fazolí
  • 50 g kaparů
  • 1 lžíci olivového oleje
  • šťávu a kůru z ½ citronu
  • ½ stroužku lisovaného česneku
  • sůl a pepř na dochucení

Postup přípravy:

Vařené fazole rozmixujte s olejem, česnekem a citronovou šťávou a kůrou do hladké pasty. Pokud se vám zdá příliš tuhá, přidejte trochu oleje. Poté vmíchejte kapary a dochuťte solí a pepřem.

Rozhodně se nemusíte bát, že s takovým menu přijdete o kulinářský zážitek, spíš naopak. A určitě najdete (nebo vymyslíte) spoustu dalších receptů na dobroty plné spermidinu, látky pro zdraví a dlouhověkost.

 

 

2021.04.18 | Jana Brandtlová | přečteno: 31453x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: spermidin zdraví buňky zelenina červená řepa luštěniny pampelišky očista

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Je lepší nějakej, než vůbec žádnej??

  To je otázka k zamyšlení, co? Přemýšlím nad ní už několik dní. Tohle čtení asi nebude pro šťastné a s...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.03.29 | přečteno: 30053x

Hledáte ten pravý originální dárek? Zkuste mapu hvězdné oblohy!

Vymýšlet dárky pro blízké osoby je častokrát velmi složité. Někdy si nejsme jistí, co by se dané osobě mohlo líbit, jind...
 
celý článek | Nina Albertová | 2022.07.16 | přečteno: 30291x

Boeuf Bourguignon

Francouzská kuchyně je pojem. Pro toho, kdo někdy ochutnal, láska na první … líznutí. Pojem ještě větší je: Ho...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2013.12.01 | přečteno: 30140x

Koriandr a chilli papričky - součást asijské kuchyně

Je několik potravin bez kterých se asijská kuchyň neobejde. Protože máme začátek května, tak si představíme koriandr,...
 
celý článek | Vendula Králová | přečteno: 30020x
 

Portál pro ženy