newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Seriál o grilování: 9. díl – Sladké dezerty připravené na grilu

 
Seriál o grilování: 9. díl – Sladké dezerty připravené na grilu

Už jsme si v našem seriálu na grilu připravili maso, ryby i zeleninu a teď by to chtělo nějakou sladkou tečku na závěr našeho menu. Myslíte si, že pořádné dezerty připravíte jedině v kuchyni? Omyl, i na grilu mohou vzniknout sladké dobroty, které příjemně završí každou grilovací hostinu. Co vše se dá takto připravit?

 

Lahodné ovoce z grilu

Ovoce chutná skvěle čerstvé i jako součást tepelně upravených dezertů, ať už jsou to třeba pudinkové poháry nebo buchty. Při grilování se však na ovoce často zapomíná. Přitom právě tak se dají připravit opravdu netradiční pochoutky, kterými ohromíte rodinu i přátele. Grilovat se dá mnoho druhů ovoce, například jablka, hrušky, jahody, broskve, nektarinky, meruňky, banány, kiwi, ananas nebo další druhy exotického ovoce.

Jak připravit a grilovat ovoce?

Ovoce grilujeme nejlépe čerstvé, kompotované by bylo příliš měkké. Výjimkou může být ananas, ten si zachovává pevnou strukturu i kompotovaný, nechte jej ale dobře okapat. Pak už záleží na konkrétním receptu. Ovoce lze nakrájet na větší kousky, napíchat na jehly a grilovat jako špízy. Můžete je také rozkrojit na poloviny, u ananasu na silnější plátky, a položit přímo na rošt. Ovoce by se mělo před grilováním posypat cukrem, který na grilu zkaramelizuje a dodá mu tak skvělou chuť a vůni. Jinou variantou je potřít špízy nebo plátky medem s citrónovou šťávou, med udělá tu samou službu. Další možností je grilování v alobalu, kdy dovnitř vložíte ovoce, zakápnete je medem nebo posypete cukrem, přidáte koření (například krásně voňavou skořici) a můžete přilít i trošku likéru, případně citrónovou šťávu pro dětskou úpravu. Ovoce se griluje rychle, hotové je už za několik minut a je potřeba ho dobře hlídat. Na gril ho dávejte až ve chvíli, kdy už je částečně vychladlý, aby se nespálilo a nezhořklo. Grilované ovoce podáváme třeba se zmrzlinou, se zakysanou smetanou nebo s čokoládovou omáčkou.

Palačinky, lívance i buchty

Gril může být skutečnou letní kuchyní i s troubou, kde připravíte vše od předkrmu až po palačinky či buchtu. Samozřejmě k tomu ale musíte mít patřičné vybavení. Na přípravu palačinek čilívanců budete potřebovat grilovací tál nebo litinovou pánev.  Na ty nalijete těsto a palačinku usmažíte na grilu stejně jako doma na pánvičce. K dostání jsou ale i další pomůcky, které usnadní přípravu pečených dezertů. Patří sem například litinový vaflovač k přípravě sladkých vaflí (využijete jej i na přípravu plněných toastů). Výborná je také litinová forma na gril na pečení muffinů. Vyzkoušet můžete třeba velmi chutný základní recept na muffiny z našeho článku. K pečení koláčů a dalších dobrot ale skvěle poslouží i aluminiové misky. Vyzkoušejte třeba letní koláč s ovocem, kdy dno a stěny hliníkové misky vymažete máslem, vyložíte dopředu přichystaným těstem (zkuste například těsto na tento linecký koláč), to potřete tvarohem smíchaným s vanilkovým cukrem a pokladete ovocem podle chuti. Na pečení těchto dobrot je vhodný gril s horním krytem, ve kterém horký vzduch rovnoměrně cirkuluje jako v troubě.

Není nic lepšího, než dát si po vydatném a chutném jídle něco dobrého na chuť. Neodcházejte ale zbytečně z víru zábavy na zahradě, abyste o samotě v kuchyni nachystaly sladké završení hostiny. Skvělé dezerty z grilu jistě snadno zvládnete a zachutnají vám i vašim hostům. Tak dobrou chuť a příjemnou zábavu!

 

Čtěte také předchozí díl seriálu: Grilovaná zelenina jako zpestření i hlavní chod

2016.05.24 | Martina Limbergová | přečteno: 30230x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: seriál grilování ovoce dezerty

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Bez čeho se neobejdu?

Při úklidu koupelny jsem se najednou pozastavila nad množstvím lahviček, tub a dalších propriet, které jsem sund...
 
celý článek | Meridene | 2014.09.26 | přečteno: 30129x

Stavět, nebo rekonstruovat? Co je lepší?

Pokud plánujete investovat do vlastního bydlení, nabízí se vám hned několik možností. Chcete bydlet v bytě, nebo byste r...
 
celý článek | Lea Kubová | 2021.05.31 | přečteno: 30276x

Chystáme svatbu – co promyslet nejdříve?

Každá nevěsta si chce pamatovat svatební den jako ten nejhezčí ve svém životě. Než ale nastane, je potřeba vyřešit a při...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2018.03.01 | přečteno: 30109x

Kompozitní a keramické fazety „no prep” bez broušení zubů

Mezi moderní stomatologické metody umožněné vývojem nových materiálů a technologií patří i stále vyhledávanější zubní fa...
 
celý článek | Lea Kubová | 2020.02.24 | přečteno: 30632x
 

Portál pro ženy