newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Pro Čechy je opálená kůže víc sexy, přitom se bojí rakoviny

 
Pro Čechy je opálená kůže víc sexy, přitom se bojí rakoviny

Strach z vážného onemocnění dokáže potrápit mnoho z nás. Přesto si stále neuvědomujeme vážnost některých lékařských doporučení a cíleně ohrožujeme náš zdravotní stav. Například potřebou mít opálenou pokožku. Ta je totiž podle průzkumu e-shopu Lekarna.cz pro 80 % dotazovaných Čechů víc sexy než kůže světlá, i když stejný podíl se rakoviny kůže bojí.

 

I přes zvýšenou osvětu a prevenci v boji proti nádorovým onemocněním kůže, si stále mnoho Čechů neuvědomuje rizika, jaké přináší neopatrné opalování. 80 % z téměř tisícovky dotázaných, z nichž převážná část byly ženy se zájmem o zdravý životní styl, zodpovědělo, že je pro ně opálená kůže víc sexy, zatímco zbylých 20 % preferuje přirozenou barvu kůže. Přesto má 80 % respondentů strach z onemocnění rakovinou kůže, ukazuje průzkum.

Přitom už pouhé jedno spálení může být nebezpečné.“ Každé spálení kůže zvyšuje riziko vzniku melanomu. Zvláště opatrní bychom měli být u dětí," uvedla MUDr. Helena Reisingerová, dermatoložka z Mediestetiku.

Znalosti o tom, jaké přípravky vybírat a jak je správně používat Čechům stále očividně chybí. Jen necelých 40 % dotázaných dokáže správně interpretovat, co znamená "SPF 20", 35 % lidí dokonce používá i prošlé opalovací přípravky. Opalovací přípravky by přitom měly být spotřebovány během jednoho roku, tudíž do další letní sezóny.

Nebezpečí nadměrnému se vystavení slunečního záření si ale uvědomujeme.Jen 3 % dotázaných se před sluníčkem příliš nechrání, zatímco2/3 respondentů jsou při ochraně pokožky před sluncem čím dál opatrnější. To se projevuje i na prodeji opalovacích přípravků. „Zvýšený prodej opalovacích prostředků zaznamenáváme ještě před hlavní sezónou, během května a června, kdy se hlavně maminky připravují na léto a nakupují především kvalitní značky a přípravky, které se dobře roztírají a vstřebávají, jsou voděodolné a hypoalergenní. To platí i pro letošek, kdy jsme navzdory horšímu počasí zatím prodali o 20 % více opalovacích prostředků než loni,“ řekl Milan Duda, marketingový ředitel e-shopu Lekarna.cz.

Melanom, zhoubný nádor, za který může nekontrolovatelný růst pigmentových buněk, ale i jeho vzácnější obdoby bazaliom a spinaliom se dají chirurgicky odstranit. Pokud je tedy objevíme včas. Je dobré si všímat, jak se na kůži objevují nebo mění pihy a znaménka; zejména ty černé, mnohobarevné a nepravidelně tvarované naznačují, že něco nesedí.

I když se ale zdá, že je všechno v pořádku, k lékaři preventivně zamiřte jednou ročně. "Dermatolog dokáže rizikové znaménko rozpoznat pouhým pohledem. Má-li u některého podezření, diagnostikuje ho pomocí specializovaného přístroje, takzvaného dermatoskopu," dodala MUDr. Reisingerová. Tak může kožní lékař znaménko zvětšit až padesátkrát; když podezření přetrvá, část znaménka se odebere a podrobí rozboru.

 

2016.07.29 | Admin | přečteno: 30066x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: krása zdraví opalování rakovina kůže

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Zlaté šperky nechají ženskému půvabu vyniknout

Přirozenou vlastností každé ženy je touha být za všech okolností krásná, líbit se svému okolí a zářit mezi ostatními....
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.01.24 | přečteno: 30144x

Henna

Od pradávna jsou ženy rády krásné, rády se líbí. K tomu všemu pomáhá i péče o vlasy, nejdříve si téměř dvě dekád...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.01.02 | přečteno: 30230x

Superpotraviny: Kde se vzaly, proč jsou tak super a které z nich rozhodně zařadit do svého jídelníčku?

V posledních letech se s pojmem „superpotravina“ můžeme setkat na každém kroku. Jedná se o souhrnné marketingové označen...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.04.26 | přečteno: 30130x

Padají vám vlasy? Nevzdávejte to!

V těhotenství a po něm se velmi často objevuje padání či řídnutí vlasů. Je to velmi nepříjemné a znervózňující. Už jste ...
 
celý článek | Admin | 2017.08.14 | přečteno: 30014x
 

Portál pro ženy