reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Zimní zahrada v paneláku? Proč ne!

 
celý článek | Admin | přečteno: 31123x 2016.10.07

Zpátky k sobě

 
celý článek | Jana Brandtlová | přečteno: 301x 2025.06.07

4 trendy podzimu 2015

 
celý článek | Barbora Juřeníková | přečteno: 30870x 2015.09.04

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

PĚSTOVAT PAŽITKU ZVLÁDNE KAŽDÝ

 
PĚSTOVAT PAŽITKU ZVLÁDNE KAŽDÝ

Věděli jste, že pomocí bylinek můžete při vaření nahradit sůl? Právě pažitka je jednou z nich, vaše jídla dochutí a krásně ozdobí. Pěstování této zelené rostlinky není těžké, dá se pěstovat na záhonku i doma v květináči, dobře se skladuje a uchovává i přes zimu a dodá vašemu tělo velké množství vitamínů. Teď na jaře patří mezi první bylinky, které vyraší.

 

Pažitka získala svůj název podle pažitu, což znamená trávník, známe ji též pod lidovým názvem šnytlík, často je označována jako tzv. „zelené koření“. Jedná se vytrvalou rostlinu z čeledi amarylkovitých, z botanického hlediska patřící do rodu česnek. Tomu odpovídá i její aroma a štiplavá chuť.

Na zahrádce se jí daří bez větší péče, stačí jí slunné stanoviště s přiměřenou zálivkou, nejlépe prospívá v hlinitopísčité hlíně a vydrží růst několik let. Dlouhé natě seřezáváme, abychom zajistili obnovu a jemnost výhonků. Pokud chcete zachovat šnytlíku šťavnatost, neměli byste mu nechat mnoho květů.

Do jídelníčku je vhodné pažitku zařadit při potížích se zažíváním, podporuje trávení a chuť k jídlu. Také snižuje krevní tlak i cholesterol. Její konzumací vašemu tělo zcela jistě prospějete, obsahuje velké množství vitamínu C a B, z minerálů pak draslík, železo a vápník. Obsahuje hodně vody a vlákniny.

POUŽITÍ V KUCHYNI

Čerstvé lístky se hodí do sekané, do polévek, omáček, pomazánek, salátů, majonéz, na ozdobu pečených mas a ryb a na obložené chlebíčky. Do zeleninových salátů se hodí i květy, kterými salát posypeme.

UCHOVÁNÍ

Přes zimu vám pažitka vydrží dlouho dobu v mrazáku, pěstovat si ji můžete i za oknem v květináči. Vyžaduje dostatek světla, tepla a pravidelnou zálivku.

Na rozdíl od většiny zelených bylinek ji však nesušíme do zásoby, protože sušením ztrácí svoje aroma a nemá pak téměř žádnou chuť.

 

Naši předkové prý věřili, že je pažitka ochrání před zlem a používali ji k věštění. V mnohých zahrádkách dnes slouží i jako dekorativní květina. Do vaší kuchyně vždy přinese závan čerstvosti a zdraví, jistě oceníte její jednoduché pěstování a všestranné použití.

 

 

2020.04.26 | Tereza Nechvílová | přečteno: 31091x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: pažitka bylinky vitamíny pěstování zahrada

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jak získat úžasně smyslné rty rychle a jednoduše?

Plné rty jsou symbolem ženskosti a smyslnosti. Vypadají sexy a na muže působí jako magnet, o tom není pochyb. Bohužel...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.12.10 | přečteno: 30809x

Běda, kabelko má!

Na kterém rameni nosíte kabelku? Vrtíte hlavou nad tak prostou otázkou? Samozřejmě, že pravačky na pravém a levačky n...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2015.05.09 | přečteno: 30915x

NADMĚRNÉ POCENÍ: PROČ VZNIKÁ A JAK HO ŘEŠIT

Pot je přirozená ochrana lidského organismu – hydratuje pokožku, ochlazuje ji a pomáhá vyplavovat z těla škodlivé látky....
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2019.05.11 | přečteno: 31140x

Maluj podle čísel. Lepší antistresovou aktivitu nenajdeš

Stres je příčinou řady onemocnění. Dokonce nejen těch psychických, ale i fyzických. Jenomže říct si: „Nestresuj se!“, to...
 
celý článek | Lea Kubová | 2021.10.07 | přečteno: 30801x
 

Portál pro ženy